Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, δημοσίευσε ακόμα ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα ψυχολογικού πολέμου που απευθύνεται στο ισραηλινό κοινό και κυρίως τις οικογένειες των ομήρων με τίτλο «το επόμενο μήνυμα θα αφορά την απελευθέρωσή τους σε συμφωνία ή τη θανάτωσή τους από ισραηλινό βομβαρδισμό;».

Ταυτόχρονα, το βίντεο αυτό αποτελεί και μια προσπάθεια «άμυνας» της Χαμάς για την παγκόσμια καταδίκη της εκτέλεσης έξι ομήρων.

Το βίντεο περιλαμβάνει εικόνες αρκετών Ισραηλινών κρατουμένων που σκοτώθηκαν από ισραηλινά στρατιωτικά πλήγματα κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης επίθεσης στη Γάζα. Στο βίντεο προβάλλεται σε περίοπτη θέση η εικόνα της Ισραηλινού στρατιώτη Φαούλ Ασιανί, η οποία σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα στις 9 Νοεμβρίου (κατά δήλωση του στρατιωτικού εκπρόσωπου Αμπού Ομπέιντα). Η 19χρονη, από τον οικισμό Μόντι’ιν, αναγνωρίζεται στο βίντεο από τον αριθμό ταυτότητάς της (2141279293).

Επιπλέον, στο βίντεο εμφανίζεται η φωτογραφία ενός άλλου κρατούμενου, του Αριέχ Ζαλμάν Ζαλμάνοβιτς, του οποίου ο αριθμός ταυτότητας είναι ο 0010185791. Σύμφωνα με το μήνυμα, ο Ζαλμάνοβιτς πέθανε στις 17 Νοεμβρίου λόγω σοβαρών κρίσεων πανικού που προκλήθηκαν από τους συνεχείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς κοντά στο χώρο κράτησής του.

Ο τρίτος κρατούμενος που εμφανίζεται είναι ο στρατιώτης Σαάρ Μπαρούχ, ηλικίας 25 ετών, με αριθμό ταυτότητας (207775032). Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ της Χαμάς δήλωσαν ότι ο Μπαρούχ σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αποτυχημένης ισραηλινής στρατιωτικής προσπάθειας διάσωσής του στις 8 Δεκεμβρίου. Στην οποία οι στρατιώτες του Ισραήλ μεταμφιέστηκαν σε πλήρωμα ασθενοφόρου κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Μετά την απόκρουση της επίθεσης από την Χαμάς, η αεροπορία του Ισραήλ βομβάρδισε την περιοχή.

Η Χαμάς κυκλοφόρησε και μια εικόνα σχετική με το βίντεο με τον ίδιο υποτιτλισμό: Απελευθερώθηκε με συμφωνία; Σκοτώθηκε από βομβαρδισμό; Το θέμα βρίσκεται στα χέρια του Νετανιάχου.

Το μήνυμα της Χαμάς

Το βίντεο έκλεινε με ένα μήνυμα τόσο στα αραβικά όσο και στα εβραϊκά: «Το επόμενο μήνυμα θα αφορά την απελευθέρωσή τους με συμφωνία ή τη θανάτωσή τους από ισραηλινό βομβαρδισμό; Η απόφαση βρίσκεται στα χέρια του Νετανιάχου». Στο βίντεο δεν αναφέρθηκαν όμηροι που πέθαναν από σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών, παρά μόνο θύματα των αεροπορικών βομβαρδισμών.

Τις τελευταίες ημέρες, οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ έχουν δημοσιεύσει αρκετά βίντεο που δείχνουν Ισραηλινούς κρατούμενους που πέθαναν κατά τη διάρκεια ισραηλινής επίθεσης. Τα βίντεο εντάσσονται σε μια σειρά κινήσεων ψυχολογικού πολέμου και εξαναγκασμού του Νετανιάχου να υποχωρήσει.

Αρκετοί κρατούμενοι στα βίντεο που κυκλοφόρησε η Χαμάς κατηγόρησαν τον Νετανιάχου ότι προσπαθούσε να τους σκοτώσει καθημερινά μέσω βομβαρδισμών και αποκλεισμών που τους άφηναν σε άθλιες συνθήκες χωρίς φαγητό, νερό ή ακόμα και την ευκαιρία να κοιμηθούν.

Τα βίντεο αυτά παρότι αυθεντικά, γυρίστηκαν υπό πίεση και έχουν υποστεί μοντάζ, έτσι κανείς δεν μπορεί να τα θεωρήσει αυθόρμητα. Παρόλα αυτά οι συνθήκες των βομβαρδισμών, της έλλειψης νερού, φαγητού και ηλεκτρικού ισχύουν για τους ομήρους, όπως και για τους κατοίκους της Γάζας. Ενώ θεωρείται εύλογο, οι όμηροι να επιθυμούν την συμφωνία απελευθέρωσής τους.

Υποτιτλισμός του βίντεο

0:05 – Η οικογένεια Μπίμπας που σκοτώθηκε από βομβαρδισμούς της Ισραηλινής αεροπορίας εμφανίζεται στο κάδρο πάνω από τον μπουφέ.

0:07 – Μήνυμα της 9ης Νοεμβρίου από την Αλ Κασάμ που ανακοινώνει το θάνατο του στρατιώτη «Φαούλ Αζάι Μαρκ Ασιανί» από βομβαρδισμό της ισραηλινής αεροπορίας.

0:12 – 2023 Δεκεμβρίου μήνυμα από την Αλ Κασάμ που ανακοινώνει το θάνατο του αιχμαλώτου «Αριέχ Ζαλμάν Ζαλμάνοβιτς» από κρίσεις πανικού λόγω βομβαρδισμού της ισραηλινής αεροπορίας.

0:17 – Δεκέμβριος 2023 μήνυμα από την Αλ Κασάμ που ανακοινώνει το θάνατο του αιχμάλωτου στρατιώτη «Σαάρ Μπαρούχ» από αποτυχημένη προσπάθεια διάσωσης.

0:39 – «Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ ανακοινώνουν το θάνατο του…»

0:42 – Το επερχόμενο μήνυμα!

0:48 – Απελευθερώθηκε με συμφωνία; Σκοτώθηκε από βομβαρδισμό;

0:52 – Το θέμα βρίσκεται στα χέρια του Νετανιάχου.

Οι οικογένειες των ομήρων των οποίων έχουν δημοσιευθεί βίντεο έχουν δώσει συγκατάθεση στα ισραηλινά ΜΜΕ