Αυξάνεται το ενδιαφέρον για επέκταση του τουρισμού στα ιδιωτικά νησιά, καθώς όλο και περισσότεροι τουρίστες με μεγάλη οικονομική ευχέρεια, αναζητούν πακέτα διακοπών που να τους εξασφαλίζουν «ιδιωτικότητα», μακριά από τις εστίες του υπερτουρισμού.

Το φετινό καλοκαίρι αρκετοί ήταν οι ευρωπαϊκοί προορισμοί που «υπέφεραν» από τον υπερτουρισμό, με τις αντιδράσεις των κατοίκων τους να παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας. Σε πολλές ισπανικές πόλεις οι κινητοποιήσεις – διαδηλώσεις ήταν καθημερινές, στη Βενετία επιβάλλονται πλέον ειδικές χρεώσεις για τους ημερήσιους επισκέπτες, ενώ στη Λισαβόνα, την Πράγα και το Αμστερνταμ σημειώνονται ολοένα και μεγαλύτερες εντάσεις ανάμεσα στους ντόπιους και τους τουρίστες.

Πώς μπορεί να αντιστραφεί η κατάσταση; Ορισμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τουρισμό πολυτελείας, θεωρούν πως έχουν τη «λύση» και αυτή αφορά τις επενδύσεις σε ιδιωτικά νησιά. Αμέσως μετά την πανδημία, οι πωλήσεις ιδιωτικών νησιών έχουν αυξηθεί κυρίως στην Καραϊβική και την Κεντρική Αμερική, λένε οι εκπρόσωποι της Private Islands Inc., μιας «παγκόσμιας» εταιρείας που τα τελευταία 25 χρόνια ειδικεύεται στην πώληση και ενοικίαση ιδιωτικών νησιών. Η συγκεκριμένη εταιρεία διαθέτει στο «χαρτοφυλάκιό» της περίπου 600 νησιά προς πώληση, σε τιμές από 26.000 ευρώ μέχρι 160 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται και 14 ελληνικά νησιά!

Οι αγοραστές δεν είναι μόνο ιδιώτες, αλλά και κάποιες εταιρείες που πρωταγωνιστούν στην τουριστική βιομηχανία, διαθέτοντας και οι ίδιες κρουαζιερόπλοια, ξενοδοχειακές αλυσίδες και ταξιδιωτικά γραφεία. Με τον τρόπο αυτό, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις πετυχαίνουν αφενός να έχουν περισσότερα έσοδα από τις τουριστικές εκμεταλλεύσεις και αφετέρου να μπορούν να προσφέρουν στους πελάτες τους διακοπές σε πιο απομονωμένα μέρη. Οπως μάλιστα διαφημίζουν, οι διακοπές σε ιδιωτικά νησιά είναι μοναδικές και ποιοτικές, είτε πρόκειται για ένα απλό μονοήμερο ταξίδι είτε για πολυήμερες… αποδράσεις.

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι οι ιδιοκτήτες μικρών ή μεγαλύτερων ιδιωτικών νησιών που διατίθενται προς πώληση, ανέρχονται σε περίπου 150. Οι ελπίδες τους αναπτερώθηκαν από το 2019 και μετά, όταν η ζήτηση για αξιοποιήσιμες εκτάσεις με στόχο την ανάπτυξη νέων ξενοδοχειακών μονάδων πολυτελείας, άρχισε να αυξάνεται.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην επίσημη ιστοσελίδα της διεθνούς μεσιτικής εταιρείας Private Islands Inc., φιγουράρουν αυτή τη στιγμή 14 αγγελίες πώλησης ελληνικών νησιών. Πέραν αυτών, υπάρχουν και νησιά που πωλούνται… χωρίς αγγελίες, όπως η Σκυροπούλα. Πάντως, με εξαίρεση την επένδυση των 250 εκατ. ευρώ στο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Πεταλιών από την Grivalia, αλλά και το project του ρώσου επιχειρηματία Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ στον Σκορπιό, που προχωρά στην κατασκευή πολυτελούς θερέτρου για τα μέλη του διεθνούς jet set, δεν υπάρχουν προς το παρόν άλλες περιπτώσεις επιτυχημένων επενδύσεων.

Άλλωστε, όπως αναφέρουν επαγγελματίες της κτηματαγοράς, η αγορά ενός νησιού «δεν είναι καθόλου εύκολη και απροβλημάτιστη επένδυση». Ειδικότερα, σημειώνουν, ότι για την πώληση ενός νησιού, απαιτούνται τουλάχιστον 32 άδειες και εγκρίσεις από τέσσερα υπουργεία!

Πάτροκλος, Στρογγυλή και Πεταλάς στις λίστες των διεθνών γραφείων real estate

Αγιος Αθανάσιος

Ενα από τα «φθηνά», δίπλα στην Ιτέα, στον Κορινθιακό Κόλπο, το οποίο πωλείται έναντι 2.500.000 ευρώ. Το ίδιο νησί διατίθεται από το 2012, όμως, όλα αυτά τα χρόνια δεν βρέθηκε αγοραστής. Πρόκειται για το μικρότερο νησί της ελληνικής αγοράς (μόλις 11.000 τ.μ.) και είναι προσβάσιμο ακόμη και με βάρκα από την Ιτέα, καθώς απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο από την ακτή. Ελιές και πεύκα κατακλύζουν το εσωτερικό του Αγίου Αθανασίου, ενώ μια μικρή αμμώδης παραλία απλώνεται στη βορειοδυτική ακτή.

Κουνέλι ή Μακροπούλα

Δίπλα στο νησί Μάκρη, που επίσης πωλείται, βρίσκεται το νησί Κουνέλι ή Μακροπούλα. Πρόκειται για ένα ακατοίκητο νησί 93 στρεμμάτων στο σύμπλεγμα των Εχινάδων στο Ιόνιο Πέλαγος, που ανήκει διοικητικά στον Δήμο Ιθάκης και το οποίο πωλείται προς 4.000.000 ευρώ. Πριν από περίπου 9 χρόνια, είχε κάνει τον γύρο του κόσμου η φημολογία ότι το ζεύγος των «Μπρατζελίνα» (τότε ήταν ακόμη παντρεμένοι) ήθελε να αγοράσει το συγκεκριμένο νησί, που βρίσκεται πολύ κοντά στο νησί Οξυά ή Οξεία. Ωστόσο, ουδέποτε επιβεβαιώθηκε η συγκεκριμένη φήμη. Από την άλλη, ούτε και τα σχέδια του πρώην εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, που το 2013 αγόρασε (έναντι 5,6 εκατ. ευρώ) το νησί Οξεία για τουριστική ανάπτυξη, ευδοκίμησαν.

Αγιος Θωμάς

Το νησί του Αγίου Θωμά είναι μέρος της αλυσίδας Διαπόρι στον Σαρωνικό Κόλπο, κοντά στην Κόρινθο. Το νησί, είναι το μεσαίο σε μια αλυσίδα τριών νησιών που διατίθενται αυτή τη στιγμή προς πώληση. Διαθέτει συνολικά 300 στρέμματα, τα οποία πωλούνται έναντι 16,7 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με την αγγελία, ο Αγιος Θωμάς είναι προσβάσιμος σε 20 λεπτά από την Κόρινθο με θαλάσσιο ταξί, ενώ απέχει από την Αθήνα 50 λεπτά. Υπάρχουν δύο γοητευτικά χωριά στη γύρω περιοχή με πολυτελείς βίλες κατά μήκος της γύρω ακτής. Ο κοντινότερος οικισμός του Κόρφου είναι ένα ήσυχο παραθεριστικό χωριό. Ακόμα, η πόλη των Μεγάρων απέχει μόλις μισή ώρα, καθιστώντας την τοποθεσία απολύτως προνομιακή για ένα θέρετρο που θα εξυπηρετεί την ελίτ της Ευρώπης.

Φιδονήσι ή Ξερονήσι

Ελληνες και ξένοι μεσίτες έχουν δημοσιεύσει αγγελίες για την πώληση του ιδιωτικού νησιού στη Νέα Ηρακλείτσα του Δήμου Ελευθερών Καβάλας. Πρόκειται για το Φιδονήσι ή Ξερονήσι, έκτασης περίπου 143.000 τ.μ. Στις αγγελίες των εταιρειών real estate η τιμή του είναι 3.000.000 ευρώ.

Το συγκεκριμένο νησί βρίσκεται μόλις ένα χιλιόμετρο από την ακτή, 8,5 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Καβάλας και περίπου 120 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Αγιος Παντελεήμων

Μερικά μόλις μέτρα από τις Οινούσσες βρίσκεται το ιδιωτικό νησί Αγιος Παντελεήμων, το οποίο πωλείται προς 4.000.000 ευρώ. Είναι συνολικού εμβαδού περίπου 40 στρεμμάτων με δυνατότητα ανάπτυξης έως 200 τετραγωνικών μέτρων. Σήμερα στο νησί υπάρχουν 3 μικρά ξωκλήσια, το καθένα με τη δική του μοναδική ιστορία. Μια ηλεκτρική γεννήτρια εξυπηρετεί τις εκκλησίες, ενώ υπάρχει και πηγάδι για πόσιμο νερό.

Ιδιωτικό νησί στην Πρέβεζα

Με έκταση 17.530 τ.μ. ένα ιδιωτικό νησί που βρίσκεται κοντά στην Πρέβεζα, πωλείται προς 3.750.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, το νησί βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από την ηπειρωτική χώρα (μόλις στο 1 μίλι) και σύμφωνα με την αγγελία, διαθέτει ενεργή οικοδομική άδεια, η οποία επιτρέπει την κατασκευή δύο αυτοτελών ανεξάρτητων κατοικιών εμβαδού 140 τ.μ. η κάθε μία και μιας πισίνας.

Πάτροκλος ή Γαϊδουρονήσι

Με θέα τις καβοκολόνες στο Σούνιο και απέχοντας μόλις 850 μέτρα από την ακτή της Λαυρεωτικής, το ιδιωτικό νησί Πάτροκλος της οικογένειας Γιατράκου, πωλείται για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, με τους επαγγελματίες της κτηματαγοράς να εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική επιλογή για τουριστικές επενδύσεις.

Ωστόσο, με βάση διάφορες υπουργικές αποφάσεις και λόγω του αρχαιολογικού του χαρακτήρα, έχει απαγορευτεί κάθε είδους συναλλαγή για την έκταση των 2.600 στρεμμάτων του. Ετσι, οι ιδιοκτήτες του έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και διεκδικούν αποζημιώσεις.

Κατά καιρούς έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για το νησί από ισραηλινά επιχειρηματικά συμφέροντα μέχρι αραβικά funds και έλληνες εφοπλιστές. Η αγγελία για το νησί βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Private Islands χωρίς όμως να αναφέρεται τιμή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ιδιοκτήτες ζητούν περί τα 60 εκατ. ευρώ.

Στρογγυλή

Το νησί Στρογγυλή, είναι μια ακατοίκητη βραχονησίδα δυτικά της Πάτμου, στα Δωδεκάνησα. Βρίσκεται ανάμεσα στις νησίδες Αγρελούσσα και Μάραθο, ανατολικά από τους Αρκιούς και βόρεια από τους Λειψούς. Συμπεριλαμβάνεται στο σύμπλεγμα των Αρκιών, που έχει χαρακτηριστεί από το ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο NATURA 2000 ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά μαυροπετρίτης, αιγαιόγλαρος θαλασσοκόρακας και μύχος της Μεσογείου. Η Στρογγυλή, είναι το νησί για το οποίο οι ιδιοκτήτες του έφτασαν μέχρι τον Άρειο Πάγο, διεκδικώντας το από το ελληνικό Δημόσιο. Με βάση την αγγελία που δημοσιεύει η μεσιτική εταιρεία Private Islands Inc. στην επίσημη διεθνή ιστοσελίδα της, η ζητούμενη τιμή πώλησης είναι 4.500.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται, ότι το 2015 κυκλοφόρησε η φήμη πως το νησί πουλήθηκε στον ηθοποιό Τζόνι Ντεπ, έναντι 4,2 εκατ. ευρώ. Οπως σχολιάζουν κάτοικοι της Πάτμου, «ή ο διάσημος ηθοποιός το βαρέθηκε και το ξαναπουλάει ή δεν το αγόρασε ποτέ…»!

Πεταλάς

Το νησί Πεταλάς, είναι το μεγαλύτερο από το σύμπλεγμα των νήσων Εχινάδων στο Ιόνιο Πέλαγος και διαθέτει αρκετές αμμώδεις παραλίες, μικρούς όρμους και φυσικά λιμάνια. «Οι ελικοειδείς ακτογραμμές του διευκολύνουν τις περιπέτειες ιστιοπλοΐας και τα τιρκουάζ νερά φιλοξενούν άφθονη θαλάσσια ζωή», αναφέρεται από τη μεσιτική εταιρεία Private Islands. Το κυριότερο χαρακτηριστικό του είναι το εντυπωσιακό του μέγεθος, που εκτείνεται σε έκταση 1.335 στρεμμάτων και το υψηλότερο σημείο του βρίσκεται σε υψόμετρο 250 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Περίπου 510 στρέμματα του νησιού δεν αποτελούν πλέον δασική έκταση (έχουν αποχαρακτηριστεί από το Δασαρχείο) γεγονός που ανοίγει την πόρτα για μελλοντικές κατασκευές. Ωστόσο, «οποιοδήποτε πραγματικό ενδιαφέρον για τη μελλοντική ανάπτυξη του νησιού Πεταλάς, θα πρέπει να επανεξεταστεί κατάλληλα», αναφέρει η Private Islands, σημειώνοντας ότι τιμή αποκαλύπτεται μόνο σε όσους θα ενδιαφερθούν πραγματικά για την απόκτησή του.