Μπορεί ο πρωθυπουργός να διεμήνυε ότι η καθημερινότητα των πολιτών και η ακρίβεια θα βρεθούν στο επίκεντρο της ομιλίας του στη ΔΕΘ, αλλά από το «καλάθι» των 45 στοχευμένων μέτρων, απουσιάζει κάθε παρέμβαση για συγκράτηση των τιμών.

Τα νοικοκυριά έχουν μπροστά τους ένα θερμό φθινόπωρο, με τους λογαριασμούς του Σεπτέμβρη να είναι παραδοσιακά φουσκωμένοι. Στα πάγια έξοδα – για στέγαση, διατροφή, καύσιμα, ενέργεια, προστίθενται οι επιπλέον δαπάνες που φέρνει το ξεκίνημα της σχολικής ή ακαδημαϊκής χρονιάς για τις οικογένειες με παιδιά.

Η έκθεση – κόλαφος του νέου ΙΝΚΑ, που έδειξε ότι το 93%  των πολιτών δεν είναι ικανοποιημένο από τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια, είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί.

Η οριακή άνοδος του πληθωρισμού τον Αύγουστο, στο 3,1%, η  νέα υποχώρηση του οικονομικού κλίματος και η περεταίρω διολίσθηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, εντείνουν τις ανησυχίες για όσα έπονται.

Επιμένει η ακρίβεια στα τρόφιμα

Ειδικά στο μέτωπο της ακρίβειας στα τρόφιμα, που παραμένει καυτό, οι Έλληνες παραγωγοί προειδοποιούν ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά μας». Καθώς το άνυδρο και εξαιρετικά θερμό καλοκαίρι κατέστρεψε μεγάλο μέρος της παραγωγής, δημιουργούνται βάσιμοι φόβοι για ελλείψεις, και αναπόφευκτες ανατιμήσεις τιμών σε βασικά προϊόντα.

Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αναμένεται να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές στο ελαιόλαδο, που φέτος αυξήθηκαν κατά 56%. Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι, καθώς από τη νέα συγκομιδή θα εξαρτηθεί αν θα υπάρξει η όχι αποκλιμάκωση στις τιμές.

Δυστυχώς όμως για τους καταναλωτές, η όποια υποχώρηση στις τιμές χονδρικής είναι αμφίβολο αν θα περάσει στα ράφια. Ακόμα όμως και η σταθεροποίηση των τιμών ενδέχεται να λειτουργήσει θετικά στην υποχώρηση του συνολικού πληθωρισμού στα τρόφιμα, αφού θα ισχύσει το φαινόμενο της «επίδρασης βάσης».

Επειδή πέρυσι σημειώθηκαν πολύ υψηλές ανατιμήσεις, ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση θα είναι ονομαστικά χαμηλότερος. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι οι τιμές θα επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα. Το καλύτερο σενάριο είναι η υποχώρηση κάποιων επί μέρους δεικτών και το επικρατέστερο η συνέχιση των ανατιμήσεων με πιο ήπιο ρυθμό.

Το στοίχημα του ελαιόλαδου

Ο ελαιοπαραγωγός από την Σπάρτη, Γιάννης Παυλάκος μιλώντας στο MEGA, προέβη σε εκτιμήσεις για το πού θα κυμανθούν οι τιμές την φετινή σεζόν.

«Βρισκόμαστε στους πρόποδες του Ταϋγέτου, στον Μυστρά, με τη σοδειά φέτος να αναμένεται πλούσια, όπως δείχνουν τα πράγματα έως τώρα», είπε χαρακτηριστικά.

«Όσον αφορά στην τιμή του  ελαιόλαδου, θα πρέπει κάποια στιγμή στην  χώρα μας να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ακούει ο καταναλωτής ότι είναι υψηλή η τιμή του ελαιόλαδου στο σουπερμάρκετ. Όμως θα πρέπει να δούμε και την τιμή που φεύγει από τον παραγωγό», διευκρίνισε στη συνέχεια.

«Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει η νέα συγκομιδή. Αυτή τη στιγμή για το περσινό λάδι, η τιμή ήταν λίγο πάνω από τα 7,5 ευρώ το κιλό και όχι το λίτρο. Βλέπουμε την ίδια στιγμή να είναι η προαναφερθείσα τιμή στα σουπερμάρκετ, στο λίτρο και όχι στο κιλό. Θεωρώ πως είναι κάτι που πρέπει να μπει στο τραπέζι των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων», δήλωσε.

Κάτι πάει λάθος

Σχετικά με το πώς θα διαμορφωθεί η τελική τιμή του ελαιόλαδου τη σεζόν 2024-25, ο Λάκωνας ελαιοπαραγωγός υπήρξε επιφυλακτικός. «Επειδή φέτος είναι μια καλύτερη χρόνια σε σχέση με την περσινή, θεωρώ θα ξεκινήσει από τα 7-7,5 ευρώ το κιλό, να φεύγει από τον παραγωγό. Θεωρώ ότι δεν θα υπάρχει αποκλιμάκωση τιμών για τον καταναλωτή. Θα πρέπει να δούμε πού γίνεται το «λάθος» με τους μεσάζοντες», υπογράμμισε.

Φόβοι για ελλείψεις σε φρέσκα τρόφιμα

Οι τιμές στα φρούτα και στα λαχανικά είναι κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα τους καταναλωτές. Δεν είναι μόνο η άνοδος των τιμών, αλλά και οι ελλείψεις σε φρέσκα οπωροκηπευτικά, που συνήθως αναπληρώνονται με εισαγωγές, τόσο από την Ευρώπη αλλά και από  τρίτες χώρες.

Όπως διαπιστώνει σχετικό ρεπορτάζ του MEGA, οι τιμές των προϊόντων έχουν πάρει την ανιούσα.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, οι τιμές ξεφεύγουν επικίνδυνα, ωστόσο στην λαϊκή αγορά οι τιμές διατηρούνται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Παραγωγός στην λαϊκή αγορά της Πανόρμου, μίλησε για τα προβλήματα της παραγωγής.

«Τα πράγματα είναι πολύ χάλια. Μετά βίας στεκόμαστε, μετά βίας κρατάμε αυτόν τον κλάδο. Για συναισθηματικούς λόγους περισσότερο. Για άλλους μας είναι χάλια. Εμείς εχουμε μικρές ποσότητες, όχι πολύ καλή ποιότητα. Η κλιματική αλλαγή παίζει ρόλο. Μετα βίας κρατάμε το δέντρο για να το έχουμε την επόμενη χρονιά πόσω μάλλον τον καρπό», είπε η κ. Ελένη.

«Τα φύλλα τους πάνω είναι μαραμένα, δεν είναι ζωντανά, λόγω ανυδρίας και καύσωνα. Θα υπάρξει έλλειψη, θα πεινάσουμε», συμπλήρωσε.

Πάντως οι ενδείξεις από τις τιμές χονδρικής στην κεντρική λαχαναγορά του Ρέντη, είναι ανάμεικτες. Ενώ σε αρκετά είδη οι τιμές παραμένουν ίδιες με πέρυσι ή χαμηλότερες, οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα αγγίζουν ως και τριψήφια ποσοστά.  Τα αγγούρια το ζευγάρι πωλούνται φέτος 1,20, από 40 λεπτά πέρυσι, αύξηση 200%. Τα λεμόνια, τα οποία είναι εισαγόμενα, πωλούνται φέτος 1,70 το κιλό στη χονδρική, από 1,10 – αύξηση 48%. Τα σταφύλια σουλτανίνα από 1.40 ευρώ το κιλό πέρυσι, φέτος σκαρφάλωσαν στο 1.70, αύξηση 20% – ενώ η τιμή τους στα ράφια ξεπερνάει τα 2.50 ευρώ.