Μετά από μία θυελλώδη συνεδρίαση το Σάββατο τα μέλη της ΚΕ προσέρχονται στις κάλπες για να ψηφίσουν υπέρ η κατά της πρότασης μομφής για τον Στέφανο Κασσελάκη.

Για να περάσει η πρόταση μομφής που υπογράφεται από 100 μέλη πρέπει να συγκεντρώσει το 50 συν 1 των μελών της ΚΕ δηλαδή 148 ψήφους σε σύνολο 295 μελών σε περίπτωση απαρτίας.

Μία πρώτη αναμέτρηση ανάμεσα στα στρατόπεδα που έχουν διαμορφωθεί, τους προεδρικούς και αυτούς της εσωκομματικής αντιπολίτευσης έγινε χθες καθώς υπήρξε διαφωνία για τον τρόπο της ψηφοφορίας, εάν θα είναι μυστική ή φανερή.

Το ζήτημα τελικά τέθηκε σε ψηφοφορία με το στρατόπεδο Κασσελάκη που ήθελε φανερή ψηφοφορία να μειοψηφεί με 86 ψήφους έναντι 122 που συγκέντρωσε η πρόταση της αντιπολίτευσης επί των 212 παρόντων.

Η ομιλία Κασσελάκη κινήθηκε σε σκληρό ύφος με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει «φράξιες» και «φατρίες» αλλά να αρνείται τη διεξαγωγή εκλογών για ανάδειξη ηγεσίας, επικαλούμενος καταστατικούς λόγους.

Η πρόταση μομφής που στηρίζεται και από τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος δήλωσε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος σε περίπτωση εκλογών, ζητά την άμεση προσφυγή στη βάση του κόμματος για να αποφασίσει με ποια ηγεσία θα προχωρήσει το κόμμα.

Δείτε live τις εξελίξεις

Ένταση και τεταμένο κλίμα εν αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης της απόφασης

Τεταμένο κλίμα και εκνευρισμός υπάρχει ενώ αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ενώ δεν λείπει ο εκνευρισμός σε υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη.

Τα μέλη της ΚΕ στην αίθουσα της καταμέτρησης – Αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση του αποτελέσματος

Πέρασε η πρόταση μομφής

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση μομφής υπερψηφίστηκε από τα μέλη της ΚΕ και μάλιστα με άνετη πλειοψηφία. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες υπέρ ψήφισαν πάνω από 160 ενώ κατά γύρω στους 120.

Η εφορευτική επιτροπή κάλεσε το προεδρείο της ΚΕ να μπει στην αίθουσα για να του ανακοινώσει τα αποτελέσματα.

Πλήθος κόσμου έξω από την αίθουσα που γίνεται η καταμέτρηση – Αγωνία και πηγαδάκια για το αποτέλεσμα

Καθώς αναμένεται το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής κατά του Κασσελάκη, η αγωνία έχει χτυπήσει κόκκινο στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν συγκεντρωθεί έξω από την αίθουσα που γίνεται η καταμέτρηση.

Άλλοι 12 ψήφισαν μέσω τηλεφωνικής ψηφοφορίας – Συνεχίζονται οι κλήσεις σε μέλη της ΚΕ – Στους 286 η συμμετοχή

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες άλλα 12 μέλη της ΚΕ ψήφισαν μέσω τηλεφωνικής ψηφοφορίας ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό ψηφισάντων σε 286 (210 διά ζώσης και 76 τηλεφωνικά).

Οι τηλεφωνικές κλήσεις σε μέλη της ΚΕ συνεχίζονται.

Ψήφισαν 274 μέλη της ΚΕ

Από τα 295 μέλη της ΚΕ ψήφισαν στην κάλπη τα 210 και μέχρι στιγμής 64 ακόμη μέσω τηλεφωνικής ψηφοφορίας. Υπήρξαν 21 αποχές.

Σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ για να περάσει η πρόταση μομφής χρειάζεται «το 50% +1 των μελών της ΚΕ».

Φαίνεται πως η συγκεκριμένη διατύπωση μπορεί να προκαλέσει νέες εντάσεις καθώς μπορεί να χωρούν διαφορετικές ερμηνείες στο αν τα μέλη της ΚΕ υπολογίζονται στο σύνολό τους (295) ή σε όσους ήταν παρόντες – δηλαδή ψήφισαν τηλεφωνικά και διά ζώσης – δηλαδή στους 274.

Έκλεισαν οι κάλπες – Συνεχίζεται η τηλεφωνική ψηφοφορία

Η ψηφοφορία για τους παρόντες έληξε αλλά συνεχίζεται η τηλεφωνική ψηφοφορία για τους δικαιολογημένα απόντες

Οδεύει προς το τέλος η ψηφοφορία – Ξεκίνησαν να ψηφίσουν τηλεφωνικά οι δικαιολογημένα απόντες

Στις 12:50 υπήρξε η τελευταία ειδοποίηση σε όσους είναι παρόντες να ψηφίσουν καθώς οι κάλπες θα κλείσουν στις 13:00.

Η εφορευτική επιτροπή έχει αρχίσει τις τηλεφωνικές ειδοποιήσεις προκειμένου να ψηφίσουν οι δικαιολογημένα απόντες.

Αμφίρροπη η μάχη της κάλπης – Τα σενάρια για το μετά

Στις 13:00 κλείνουν οι κάλπες και θα ακολουθήσει η τηλεφωνική ψηφοφορία για τους δικαιολογημένα απόντες.

Ωστόσο η μάχη δεν θα τελειώσει όπως όλα δείχνουν με το αποτέλεσμα, καθώς χθες διατυπώθηκαν διαφορετικές ερμηνείες επί του καταστατικού.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση ζητά να προκηρυχθούν τώρα εκλογές – εάν περάσει η πρόταση μομφής – και το συνέδριο να επικυρώσει τις υποψηφιότητες όπως έγινε και στις εσωκομματικές εκλογές του 2023.

Η πλευρά Κασσελάκη από την άλλη θα ζητήσει, εάν όπως είπαμε υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής, να γίνει το έκτακτο συνέδριο τον Οκτώβριο και εκεί να αποφασιστεί εάν το κόμμα θα πάει σε εκλογές για ηγεσία, με το επιχείρημα ότι το συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος.

Ψήφισε ο Στέφανος Κασσελάκης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ψήφισε στις 12:30

Οι δικαιολογημένα απόντες θα ψηφίσουν τηλεφωνικά

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας θα ψηφίσουν τηλεφωνικά και όσοι είναι δικαιολογημένα απόντες.

Ψήφισαν Σωκράτης Φάμελλος και Κατερίνα Νοτοπούλου

Ο Σωκράτης Φάμελλος καταφέρθηκε χθες κατά του Στέφανου Κασσελάκη ζητώντας του να πάει σε εκλογές προκειμένου να αποφευχθεί η κατάθεση πρότασης μομφής.

Επίσης η Κατερίνα Νοτοπούλου είναι μεταξύ των 100 που υπογράφουν την πρόταση μομφής.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου

Ο Σωκράτης Φάμελλος

Ομαλά εξελίσσεται η ψηφοφορία

Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής η οποία αναμένεται να κρατήσει μέχρι τις 13:00.

Ψήφισε η Όλγα Γεροβασίλη

Ψήφισε και η Όλγα Γεροβασίλη, εκ των επικεφαλής της ομάδας των 87 που κατέθεσε την πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Στην χθεσινή της τοποθέτηση στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, η Ολγα Γεροβασίλη άσκησε δριμεία κριτική στον πρόεδρο λέγοντας ότι «λάθη πολιτικής και πολιτικών σχεδιασμών συγχωρούνται, αλλά το να πορεύεσαι χωρίς ήθος και αξίες δεν συγχωρείται».

«Μόνη λυτρωτική λύση είναι να πάμε σε νέες εκλογές Προέδρου» υπογράμμισε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σχολιάζοντας την ομιλία Κασσελάκη είπε ότι «ακούσαμε απειλές, διχασμό, απρέπεια, κακία από τον Πρόεδρο. Ακούσαμε και προσβολές. Δεν έχουν αυτά σχέση με τις αξίες της Αριστεράς». «Το νέο», σημείωσε στην παρέμβασή της, «δεν είναι ηλικιακό. Είναι ιδεολογικό».

Η Όλγα Γεροβασίλη

Ψήφισε ο Παύλος Πολάκης

Ο Παύλος Πολάκης τάχθηκε υπέρ της πρότασης μομφής της «ομάδας των 87» και δήλωσε ότι προτίθεται να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος εάν γίνουν εκλογές.

Ψήφισε ο Παύλος Πολάκης

Ο Παύλος Πολάκης συνομιλεί με τον Γιάννη Μουζάλα και τον Γιάννη Μπαλάφα

Ψήφισε και ο Τρύφων Αλεξιάδης

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, ψήφισε το πρωί της Κυριακής

Στιγμιότυπα από την ψηφοφορία – Από τους πρώτους ψήφισαν Παππάς και Θεοχαρόπουλος

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Ο Νίκος Παππάς

Τρεις κάλπες

Το ψηφοδέλτιο

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο που πρέπει να συμπληρώσουν όσοι προσέρχονται στις κάλπες:

Ξεκίνησε η κρίσιμη ψηφοφορία

Λίγο μετά τις 10πμ ξεκίνησε η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη. Στην αίθουσα του κεντρικού ξενοδοχείου που διεξάγονται οι διαδικασίες της διήμερης Κεντρικής Επιτροπής, έχουν στηθεί τρεις κάλπες, όπου ψηφίζουν αλφαβητικά τα μέλη, για να διευκολυνθεί η ψηφοφορία.

Η διαδικασία προβλέπεται ότι θα κρατήσει μέχρι την 13.00 το μεσημέρι και θα ακολουθήσει η καταμέτρηση.

Για να εγκριθεί η πρόταση μομφής απαιτούνται το 50% συν μία ψήφος του συνολικού αριθμού των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, δηλαδή πρέπει να την υπερψηφίσουν 148 από τα 295 μέλη του οργάνου.