Το παλιό κλισέ λέει ότι είναι καλό να σταματάς και να μυρίζεις τα τριαντάφυλλα. Αλλά μια σειρά από viral βίντεο στο TikTok, μπορεί να τα εκτιμήσετε περισσότερο αν έχετε μεγαλώσει στις ΗΠΑ.

Η αντίδραση του Harrison Szep, ενός νεαρού μετανάστη από το Ηνωμένο Βασίλειο που ζει στη Φλόριντα, όταν άκουσε το ανήκουστο: «Μπορώ να μυρίσω την βροχή που θα έρθει» από κάποιον Αμερικανό φίλο του, αποτέλεσε το έναυσμα για να ξεκινήσει μια συζήτηση γύρω από την όσφρηση.

Ο απορημένος εικοσιτριάχρονος Ευρωπαίος, αποφάσισε να ανακαλύψει το τι συμβαίνει με την όσφρηση των Αμερικανών, καταφθανοντας στο TikTok, όπου θέλησε όχι μόνο να βρει απαντήσεις για το εν λόγω φαινόμενο αλλά δημοσίευσε και ένα βίντεο, χαρακτηρίζοντας «γελοία» την ιδέα ότι οι Αμερικανοί μπορούν να μυρίσουν τη βροχή.

«Έχουμε ένα σύνολο από περισσότερους από 400 διαφορετικούς υποδοχείς στη μύτη μας, αλλά κανείς δεν έχει την ίδια συλλογή υποδοχέων», λέει ο Julien Wen Hsieh, χειρουργός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης στην Ελβετία. « Το γεγονός αυτό δικαιολογεί ως ένα βαθμό γιατί υπάρχει τόση μεγάλη ποικιλία στην αίσθηση της όσφρησης στον πληθυσμό»

Το βίντεο του πυροδότησε μια έντονη συζήτηση περί αισθήσεως στην ενότητα με τα σχόλια, με τον χρήστη @yvanabee να του απαντάει μέσω ενός βίντεο: «Παρατήρησα ότι οι Αμερικανοί φίλοι μου μύριζαν περισσότερα πράγματα από ό,τι εγώ, σαν να ήταν πιο εναρμονισμένοι με τις μυρωδιές γύρω τους». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ρουθούνια των Αμερικανών, είναι πιο προσαρμοσμένο σε όλα, από το άρωμα του γρασιδιού μέχρι τις μυρωδιές που σχετίζονται με τις διάφορες εποχές. «Το ονομάζω «κουλτούρα της μυρωδιάς», κατέληξε.

Πολλοί συμφώνησαν μαζί του -το βίντεο του αυτή τη στιγμή κοντεύει να αγγίξει τα 1.000.000 likes-.

@yvanabee Europeans can’t smell rain ? Why are americans so scent oriented? #america #american #usa #americavseurope #europe #european ♬ original sound – yvanabee

Οι Αμερικανοί μυρίζουν καλύτερα από τους Ευρωπαίους;

«Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στην ανθρώπινη αίσθηση της όσφρησης, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας των ανθρώπων να ανιχνεύουν ορισμένες οσμές», λέει στο ΒΒC η Casey Trimmer, ερευνήτρια που μελετά το οσφρητικό σύστημα στην DSM-Firmenich, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα την Ελβετία που δραστηριοποιείται στον τομέα των αρωμάτων. Η γενετική παίζει ρόλο, λέει η Trimmer, «αλλά πράγματα όπως η ηλικία, το φύλο και η καταγωγή μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε ορισμένες μυρωδιές, εκτός από τις πολιτισμικές και βιωματικές αποκλίσεις».

Η κοινή αντίληψη είναι ότι οι γυναίκες έχουν ισχυρότερη όσφρηση από τους άνδρες, ένα γεγονός που επιβεβαιώνεται από μελέτες. (Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που υποστηρίζουν τη διαδεδομένη άποψη ότι η εγκυμοσύνη αυξάνει την αίσθηση της όσφρησης). Αλλά το βιολογικό φύλο δεν είναι η μόνη γενετική παράμετρος που καθορίζει την όσφρηση.

Για παράδειγμα, ορισμένοι άνθρωποι έχουν μια γενετική προδιάθεση που τους κάνει πιο ευαίσθητους στην οσμή του ισοβαλερικού οξέος, το οποίο έχει μια ευδιάκριτη οσμή ιδρώτα. Αντίστοιχα, οι γενετικές διαφορές «κάνουν μερικούς ανθρώπους τυφλούς» σε ορισμένες μυρωδιές, όπως η γουαϊακόλη, η οποία μυρίζει σαν καπνό και την οποία συναντάμε σε διάφορα αρώματα.

«Έχουμε ένα σύνολο από περισσότερους από 400 διαφορετικούς υποδοχείς στη μύτη μας, αλλά κανείς δεν έχει την ίδια συλλογή υποδοχέων», λέει ο Julien Wen Hsieh, χειρουργός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης στην Ελβετία. « Το γεγονός αυτό δικαιολογεί ως ένα βαθμό γιατί υπάρχει τόση μεγάλη ποικιλία στην αίσθηση της όσφρησης στον πληθυσμό».

Βροχή

Όταν η βροχή προσκρούει σε ξηρό έδαφος, μπορεί να απελευθερώσει μια ένωση που ονομάζεται γεωσμίνη, η οποία έχει μια γήινη μυρωδιά που αποτελεί βασικό συστατικό της μυρωδιάς του πετροχώματος. Η γενετική παραλλαγή μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τις γήινες μυρωδιές, λέει η Trimmer, οπότε είναι θεωρητικά πιθανό ότι το DNA θα μπορούσε να κάνει τους Αμερικανούς πιο προικισμένους ώστε να μυρίζουν τη βροχή. Αλλά αυτό είναι απίθανο, καθώς περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς έχουν ευρωπαϊκή καταγωγή. «Η γενετική τους, ειδικά η οσφρητική τους γενετική, είναι πολύ παρόμοια», λέει.

*Με πληροφορίες από: BBC