Στη συνεδρίαση που θα λάβει χώρα αύριο το απόγευμα στη Λευκωσία είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα, οπότε και αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου.Οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας ήταν δραματικές, με τις εμπλεκόμενες πλευρές – δηλαδή τον ΑΔΜΗΕ, τα υπουργεία Ενέργειας των δύο χωρών και τις Ρυθμιστικές Αρχές Κύπρου (ΡΑΕΚ) και Ελλάδας (ΡΑΑΕΥ) – να επιδίδονται σε σκληρό «πόκερ», προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση για το μεγάλο έργο ύψους 2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στην αυριανή σύσκεψη υπό τον κύπριο πρόεδρο, αναμένεται να συμμετάσχουν οι υπουργοί Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο υπουργός Ενέργειας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και εκπρόσωποι της Κομισιόν, του ΑΔΜΗΕ και της Nexans.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε σχετικά με το project, επισημαίνοντας πως «το καλώδιο διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, πολύ πιο σημαντικό για την Κύπρο, που σπάει ουσιαστικά την ενεργειακή της απομόνωση».

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα πρέπει να βγαίνει οικονομικά: «Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την Κύπρο και τις Ρυθμιστικές Αρχές ώστε να εξασφαλίσουμε την οικονομική βιωσιμότητα του έργου. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αν εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα αυτό το έργο θα γίνει, και οι όποιοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα ξεπεραστούν».

Στο ζήτημα αναφέρθηκαν με παρεμβάσεις τους από το στούντιο του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» στη ΔΕΘ, οι υπουργοί Ενέργειας και Εξωτερικών, αλλά και ο πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ. Συγκεκριμένα, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της συνάντησης στη Λευκωσία, τονίζοντας ότι τα πράγματα σε αυτό το θέμα δεν έγιναν, όπως τα περίμενε η Αθήνα. «Η κυβέρνησή μας είναι απολύτως ενιαία και είμαστε σε αγαστή συνεννόηση στο συγκεκριμένο θέμα. Από πλευράς διεθνούς δικαίου δεν υπάρχει πρόβλημα, έτσι όπως είναι το συγκεκριμένο έργο» είπε, αναφερόμενος στη γενική πολιτική κάλυψη που υπάρχει και η οποία μπορεί να εξασφαλίσει την προώθηση του έργου. Ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχουν και τα συμβατικά ζητήματα.

Δεν υπάρχει κίνδυνος

Πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος χαρακτήρισε τη διασύνδεση ως ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό και γεωπολιτικό project. «Το καλώδιο θα γίνει και εμείς θα το διασφαλίσουμε γεωπολιτικά. Δεν αισθάνομαι γεωπολιτικό ρίσκο. Δεν υπάρχει κίνδυνος. Το διεθνές δίκαιο προστατεύει όλες τις έρευνες, όπως επίσης και την πόντιση του καλωδίου», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Μάνος Μανουσάκης, πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ, τόνισε ότι υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες στο ρυθμιστικό πλαίσιο, γι’ αυτό διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις. Οπως εξήγησε ο ίδιος, για την ΕΕ είναι κρίσιμο να μην υπάρχει χώρα που δεν είναι διασυνδεδεμένη στο ενεργειακό της σύστημα. «Για την Κύπρο το όφελος αφορά αφενός τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, αφετέρου, σε εθνικό επίπεδο, είναι πολύ σημαντικό να γίνει ένα έργο που θα περνάει από τα συγκεκριμένα νερά καθώς η χώρα έχει και άλλες ενεργειακές φιλοδοξίες».

Σε αναμονή

Αξίζει να σημειωθεί πως η Κύπρος φέρεται αρχικά να αποδέχτηκε ότι το έργο με το ρυθμιστικό πλαίσιο που είχε αποφασίσει η ΡΑΕΚ στις 2 Ιουλίου δεν καθιστούσε βιώσιμη την επένδυση. Η ΡΑΕΚ από την πλευρά της δεσμεύτηκε ότι θα αλλάξει το πλαίσιο με δύο νέες ρυθμιστικές αποφάσεις, με τους Γάλλους και τον ΑΔΜΗΕ να αναμένουν εάν οι αποφάσεις που θα εκδοθούν θα οδηγήσουν σε βιωσιμότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η επιμονή της ΡΑΕΚ να μην αναθεωρήσει την προηγούμενη απόφασή της, απορρίπτοντας την ανάκτηση του κόστους του έργου από την έναρξη της κατασκευής του, «βραχυκύκλωσε» το μεγαλεπήβολο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, ενώ η τελική συμφωνία – σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές – θα επέλθει όταν ο ΑΔΜΗΕ θα έχει όλες τις απαιτούμενες ρυθμιστικές αποφάσεις στα χέρια του.