Λύση στη συζήτηση που έχει προκύψει εκ νέου, σχεδόν στο παρά ένα των εσωκομματικών εκλογών, αναζητεί η Χαριλάου Τρικούπη για το θέμα του καταστατικού και του ασυμβιβάστου με αφορμή την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα – με τον Νίκο Ανδρουλάκη να έχει δηλώσει ήδη από τον περασμένο Ιούλιο πως το ζήτημα θα ξεπεραστεί θεσμικά και δεν θα υπάρξει κανένας αποκλεισμός.

Το προηγούμενο διάστημα μεμονωμένες οχλήσεις από στελέχη που πρόσκεινται τόσο στον ίδιο τον Ανδρουλάκη όσο και σε άλλους υποψηφίους που «σήκωναν» το θέμα το ασυμβιβάστου έφτασαν στην πόρτα του γραμματέα Ανδρέα Σπυρόπουλου.

Το επίμαχο εδάφιο λέει πως «όσα μέλη του φορέα κατέχουν, κατόπιν διορισμού ή εκλογής, έμμισθη θέση πολιτικού χαρακτήρα στο κράτος ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση, δεν μπορούν να είναι υποψήφια σε μονοπρόσωπα όργανα», και για όσους εγείρουν ζητήματα, το ασυμβίβαστο αφορά και τον ρόλο του δημάρχου –παρότι, όπως και οι βουλευτές ενός κόμματος, ο δήμαρχος λαμβάνει αντιμισθία για τις υπηρεσίες του, ερμηνεία που φαίνεται πως δέχονται και στη Χαριλάου Τρικούπη.

Συνέδριο της μιας μέρας

Σε μια άτυπη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής (ΕΔΕΚΑΠ) για τη διεξαγωγή των εκλογών, που σύμφωνα με πληροφορίες συγκάλεσε ο Σπυρόπουλος την περασμένη Παρασκευή, παρόντων των εκπροσώπων των υποψηφίων, το συγκεκριμένο ζήτημα τέθηκε επί τάπητος ώστε να αποφευχθεί η λύση της αλλαγής καταστατικού από ένα διαρκές συνέδριο της μιας μέρας – πράγμα που θα μετέτρεπε την πολιτική και προγραμματική παρουσίαση των υποψηφίων στην Κεντρική Επιτροπή της ερχόμενης Κυριακής σε οργανωτική διαδικασία χωρίς, εκτιμάται, ιδιαίτερο λόγο. Ο Σπυρόπουλος ενημέρωσε ότι σήμερα το απόγευμα, που θα συνεδριάσει ξανά η ΕΔΕΚΑΠ και θα έχουν κατατεθεί και οι υπογραφές των υποψηφίων, θα υπάρξει επίσημη ανακήρυξή τους. Ζήτησε από τους εκπροσώπους των υποψηφίων να υπογράψουν πως συμφωνούν με την εισήγηση της ΕΔΕΚΑΠ για το σύνολο των υποψηφιοτήτων, η οποία θα ερμηνεύει το άρθρο για το ασυμβίβαστο με τη λογική της αντιμισθίας, ώστε η διαδικασία να συνεχίσει θεσμικά και απρόσκοπτα.

Δισταγμοί

Στη συνεδρίαση υπήρξε συμφωνία πως κανείς δεν θα μπει εμπόδιο, ωστόσο την επόμενη μέρα, σε επικοινωνία του ίδιου του Σπυρόπουλου με τους υποψηφίους, η πλευρά Γερουλάνου έκανε λόγο για αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν στα όργανα. Ενώ δεν τίθεται ζήτημα ένστασης, διαφαίνεται δισταγμός στο ζήτημα της υπογραφής, με τη συγκεκριμένη πλευρά να παραπέμπει είτε σε απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ είτε σε απόφαση άλλου οργάνου – και δημόσια, πριν από μερικές μέρες, ο Γερουλάνος είχε τονίσει δημόσια πως «το ΠΑΣΟΚ είναι συντεταγμένο κόμμα, υπάρχουν όργανα που πρέπει να λειτουργούν».

«Να δοθεί ένα τέλος»

Από τη δική του πλευρά ο Χάρης Δούκας δήλωσε πως 70 μέρες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, «στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου, κάποιοι – σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας – θυμήθηκαν ξαφνικά να επικαλεστούν ένα άρθρο του καταστατικού, ζητώντας εμμέσως να αποκλειστεί (…), βλέπουν το ρεύμα υποστήριξης που δημιουργείται στην κοινωνία. Δεν πρόσεξαν όμως ότι η αυθαίρετη ερμηνεία που δίνουν στο άρθρο 36 του καταστατικού περί ασυμβιβάστων οδηγεί σε αποκλεισμό τόσο του νυν προέδρου όσο και των υποψηφίων που είναι βουλευτές» αναφέρει – βασιζόμενος κι αυτός στην «αντιμισθία» του δημάρχου. «Αυτοί που την επικαλούνται πρέπει να το πουν δημόσια, και όχι να κρύβονται πίσω από διαρροές, ψιθύρους και υπόνοιες. Ολα καθαρά και μπροστά, όπως αξίζει στα μέλη και στους φίλους του ΠΑΣΟΚ» σχολίασε, ζητώντας να δοθεί τέλος στη συγκεκριμένη ιστορία σήμερα από την ΕΔΕΚΑΠ.

Οσον αφορά τις υπογραφές, όλοι οι γνωστοί υποψήφιοι πρόεδροι ή εκπρόσωποί τους αναμένεται να προσέλθουν με το αντίστοιχο usb στικ –πληροφορίες λένε πως όλοι έχουν υπερβεί περισσότερο ή λιγότερο τις 5.000 υπογραφές, ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων επέλεξε να καταθέσει υπογραφές από στελέχη της ΚΕ που ξεπερνούν το απαιτούμενο 15%.