Υπάρχουν τρία παροιμιώδη είδη γατών: οι εφτάψυχες που πέφτουν από ψηλά και αρχίζουν να τρέχουν σώες και αβλαβείς· οι γάτες που πέφτοντας από ψηλά κάνουν γκελ στο έδαφος και μετά προσγειώνονται αμετάκλητα, φαινόμενο που στη χρηματιστηριακή αργκό – για μετοχές που δείχνουν σημάδια ανάκαμψης – λέγεται «η αναπήδηση της ψόφιας γάτας». Και τέλος οι κβαντικές γάτες, με γνωστότερη αυτή του Σρέντινγκερ, που είναι κατά κάποιο ποσοστό ζωντανές και κατά συμπληρωματικό ποσοστό νεκρές (30%-70% ή 50% – 50%) ώσπου να δούμε το «αποτέλεσμα της μέτρησης», αν δηλαδή έχει συμβεί ή όχι το κβαντικό φαινόμενο που θα σκότωνε τη γάτα.

Τι γάτα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ; Αν ο κ. Κασσελάκης είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη της ΚΕ – όπως φαινόταν ότι θα συμβεί – σίγουρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν οριστικά νεκρός, θα γινόταν θρύμματα. Η καθαίρεση του κ. Κασσελάκη μετά την τρομερή εκλογική και πολιτική πτώση, αποτελεί ένδειξη ζωής εφτάψυχης γάτας ή είναι η αναπήδηση ψόφιας γάτας; Η μέτρηση θα είναι εκλογική και όχι κβαντική, θα γίνει σε τρία χρόνια – μας υπόσχονται – άνευ εφήμερου ενδιαφέροντος, επομένως.

Η περίπτωση να είναι εφτάψυχη δεν αποκλείεται – το ΚΚΕ, μετά από τόσες διασπάσεις, διατηρείται ζωντανό ακόμη: επιχορηγείται από το κρατικό προϋπολογισμό, διατηρεί 2-3 επαγγελματικά στελέχη σε κάθε νομό και με 5%-6% είναι ευχαριστημένο και περιμένει την ώρα του.

Γιατί να μη συμβεί το ίδιο και με τον ΣΥΡΙΖΑ; Το ένστικτο αυτοσυντήρησης των επαγγελματικών στελεχών του – με τη βοήθεια και της μυστική ψηφοφορίας που προφύλασσε από εκδικήσεις – λειτούργησε και έσωσε τη «γάτα», παρά την πτώση. Η αποπομπή του κ. Κασσελάκη δίνει τη δυνατότητα να ξαναβρεθούν στην ίδια στέγη οι παραμείναντες στον ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά – με δευτερότερους βεβαίως όρους για τα στελέχη της.

Οπωσδήποτε θα υπάρξει ανταγωνισμός για την ηγεσία αλλά μετά από όσα έγιναν νομίζω ότι το ένστικτο αυτοσυντήρησης θα αποτρέψει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να οδηγηθούν σε οριακές καταστάσεις σαν αυτές της περασμένης Κυριακής – αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι τα κατέστησε σοφότερα και θα ακούμε πολιτικό λόγο αντί για νιαουρίσματα, στριγκλιές και σκουξίματα.

Η εκδοχή της «εφτάψυχης γάτας» αποτελεί γραμμική προέκταση όσων συνέβησαν στην Κεντρική Επιτροπή, όπως και η εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε αποσυντεθεί την περασμένη Κυριακή ήταν γραμμική προέκταση της ισχύος που φαινόταν να έχει ο κ. Κασσελάκης μετά τη συμμαχία με τον Νίκο Παππά και την αποπομπή του Σωκράτη Φάμελλου.

Η πολιτική όμως δεν υπακούει σε γραμμικές λογικές και ίσως κάπου αυτή τη στιγμή να ετοιμάζεται να εκδηλωθεί το απίθανο κβαντικό φαινόμενο που θα εξοντώσει τη γάτα.