Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαμόρφωση της νέας Κομισιόν. Και οι πληροφορίες, τόσο από τις Βρυξέλλες όσο κι από την Αθήνα, συνηγορούν στα επικρατέστερα σενάρια για τα χαρτοφυλάκια που διεκδικούν η Ελλάδα και ο προτεινόμενος επίτροπος Απόστολος Τζιτζικώστας. Σε χθεσινό επικαιροποιημένο ρεπορτάζ το «Politico» επισημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κρύψει ότι επιθυμεί να επιβραβευτεί η στήριξή του στην επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ένα «σημαντικό» χαρτοφυλάκιο. Οπου – για να τα λέμε ευθέως – «σημαντικό» σημαίνει να έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες και, κυρίως, κονδύλια στη διάθεσή του. Από το Μαξίμου αλλά και από την Κομισιόν ακούω ότι έχουν καταλήξει στα δυο συγκεκριμένα που σας είχα αναφέρει, το Μεταφορών και το Περιφερειακής Ανάπτυξης. Οπως μου έλεγε άνθρωπός μου που έχει εικόνα των διαπραγματεύσεων, το καθένα έχει τα προτερήματα και τα μειονεκτήματά του. Το Μεταφορών ενδιαφέρει την Ελλάδα για πολλούς λόγους. Ενδεικτικά μόνο να αναφέρω ότι στις αρμοδιότητές του είναι και η ναυτιλία. Το Περιφερειακής Ανάπτυξης, ωστόσο, έχει μεγάλο εύρος δράσεων, πολιτική ισχύ και παρά πολύ μεγάλο μπάτζετ αφού διαχειρίζεται το δεύτερο μεγαλύτερο ολόκληρης της Κομισιόν (ύστερα από αυτό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής). Επίσης, η θέση αυτή «κουμπώνει» άριστα με την προϋπηρεσία του Τζιτζικώστα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, όπου ως πρόεδρος είχε άμεση συνεργασία με την απερχόμενη επίτροπο Ελίζα Φερέιρα. Η οποία, μάλιστα, είχε δείξει ενδιαφέρον και για τα θέματα της Μακεδονίας.

Τα «αγκάθια»

Οπως καταλάβατε, το χαρτοφυλάκιο της Περιφερειακής Ανάπτυξης μας αρέσει πολύ. Ομως έχει ένα μικρό «αγκάθι» που προσώρας είναι άγνωστο πόσο θα επηρεάσει. Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο διαχειρίζεται επίσης προγράμματα και πόρους στα οποία συμμετέχουν και οι χώρες που είναι υπό ένταξη στην ΕΕ. Ο Τζιτζικώστας, λοιπόν, εφόσον το πάρει, θα πρέπει να συνεργάζεται και με τα Δυτικά Βαλκάνια, με την Αλβανία και, κυρίως, με τη Βόρεια Μακεδονία. Θεωρείται βέβαιο, άρα, ότι τυχόν διορισμός του θα συναντήσει πολιτικές αντιρρήσεις εξαιτίας των θέσεών του για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αντίστοιχα, βέβαια, όπως μου έλεγε έμπειρος Βρυξελλιώτης, τυχόν διορισμός στο Μεταφορών θα προκαλέσει οπωσδήποτε στην ακρόαση του Τζιτζικώστα συζήτηση για το δυστύχημα των Τεμπών και την περιβόητη σύμβαση της τηλεδιοίκησης. Σε κάθε περίπτωση, θα κληθεί να απαντήσει σε επίμονες και όχι ευχάριστες ερωτήσεις.

Ακολουθούν περιοδείες

Μιλώντας για περιφερειακή ανάπτυξη, το Μαξίμου σχεδιάζει για το αμέσως προσεχές διάστημα και έναν κύκλο περιοδειών ανά την επικράτεια με αντικείμενο τα Περιφερειακά Σχέδια Ανάπτυξης. Με διευρυμένα κυβερνητικά κλιμάκια που θα γυρίσουν όλες τις περιφέρειες για επικαιροποίηση των αναπτυξιακών σχεδίων και διαβουλεύσεις με τοπικούς φορείς. Το ενδιαφέρον είναι ότι σκοπεύει να πάει και ο Μητσοτάκης σε κάποιες από αυτές τις περιοδείες. Θέλοντας να στείλει το σήμα ότι είναι παντού παρών, όχι μόνο προεκλογικά. Το έχουν ανάγκη και οι «γαλάζιοι» βουλευτές της περιφέρειας, οι οποίοι έφυγαν από τη ΔΕΘ με ένα μούδιασμα, καθώς περίμεναν εναγωνίως κάτι πιο… τρανταχτό σε παροχές.

Ο Μπελέρης σε κίνηση

Και πάλι στο ίδιο κλίμα, την πρώτη του παρουσία στην Ευρωβουλή στις Βρυξέλλες, ως εργαζόμενος ευρωβουλευτής πια, έκανε χθες ο Φρέντι Μπελέρης, που μετά την αποφυλάκισή του έχει μπει σε πλήρη κανονικότητα. Χθες συμμετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (για τους φίλους REGI), στην οποία μάλιστα είχε ακρόαση και η απερχόμενη επίτροπος Φερέιρα, ενώ μέσα στον μήνα σκοπεύει να παρακολουθήσει τις εργασίες όλων των επιτροπών στις οποίες ανήκει και να εγκλιματιστεί πλώρως στη νέα του καθημερινότητα. Τον είδαμε, βεβαίως, και στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο, ενώ έκανε και μια σύντομη περιοδεία σε μειονοτικές κοινότητες και χωριά της Αλβανίας.

Στράτευση γυναικών εξετάζει η Κύπρος

Σε μια κίνηση που συζητήθηκε προσφάτως και στην Ελλάδα προχώρησε χθες ο κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να δοθεί από το 2025 η δυνατότητα και στις γυναίκες να υπηρετούν εθελοντικά στην κυπριακή Εθνική Φρουρά, στο πλαίσιο της ενίσχυσής της. Το θέμα θα τεθεί ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου σε λίγες ημέρες και μετά θα πρέπει να εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή της κυπριακής Βουλής. Η κυβερνητική πρόταση προβλέπει τη δυνατότητα εθελοντικής στράτευσης μετά το σχολείο (όπως ισχύει υποχρεωτικά για τους άνδρες) για θητεία 6 έως 14 μηνών, ανάλογα με την ειδικότητα. Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι το ηλικιακό όριο κατάταξης και οι θέσεις που θα είναι διαθέσιμες για γυναίκες.