Η διεθνής τάξη βρίσκεται «υπό απειλή με τρόπο που δεν έχουμε δει από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου», προειδοποιούν από κοινού οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Οι αρχηγοί της CIA και της MI6 τόνισαν ότι και οι δύο χώρες στέκονται μαζί στον αγώνα αντίστασης «απέναντι σε μια διεκδικητική Ρωσία και τον επιθετικό πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία».
Στο πρώτο κοινό τους άρθρο που δημοσιεύτηκε στους «Financial Times», οι Γουίλιαμ Μπερνς και σερ Ρίτσαρντ Μουρ αναφέρουν ότι υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει ακόμα για να «εμποδιστεί η απερίσκεπτη εκστρατεία δολιοφθοράς» που πραγματοποιεί σε όλη την Ευρώπη η Ρωσία και για να προωθηθεί η αποκλιμάκωση στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, όπου όπως σημείωσαν «εργάζονται ακούραστα» για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και συμφωνίας για την επιστροφή των ομήρων.
Οι δύο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ και Βρετανίας τονίζουν ότι προέβλεψαν τον πόλεμο στην Ουκρανία και μπόρεσαν να προειδοποιήσουν τη διεθνή κοινότητα, εν μέρει αποχαρακτηρίζοντας μυστικές πληροφορίες ώστε να βοηθήσουν το Κίεβο. Μπερνς και Μουρ έκαναν και την πρώτη τους κοινή δημόσια ομιλία στη διάρκεια συνόδου ασφαλείας που οργανώθηκε στο Λονδίνο το Σάββατο από τη βρετανική εφημερίδα. Στο άρθρο τους στους «FT», γράφουν: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διεθνής τάξη πραγμάτων – το ισορροπημένο σύστημα που οδήγησε σε σχετική ειρήνη και σταθερότητα και παρείχε άνοδο του βιοτικού επιπέδου, των ευκαιριών και της ευημερίας – απειλείται σήμερα με τρόπο που έχουμε να δούμε από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου». Προσθέτουν ότι «η επιτυχής καταπολέμηση αυτού του κινδύνου» αποτελεί το θεμέλιο της ειδικής σχέσης μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ.
Σειρά απειλών
Μία από «άνευ προηγουμένου σειρά απειλών» που αντιμετωπίζουν και οι δύο χώρες είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος διανύει τον τρίτο χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022. Οι δύο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών επισημαίνουν ότι «η διατήρηση της πορείας αυτής είναι πιο ζωτικής σημασίας από ποτέ» όσον αφορά στην υποστήριξη της Ουκρανίας, τονίζοντας με κάθε τρόπο ότι τα σχέδια του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα επιτύχουν. «Ο Πούτιν είναι ένας απλός νταής και δεν θα νικήσει».
«Πέρα από την Ουκρανία», γράφουν, «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί για να διαταράξουμε την απερίσκεπτη εκστρατεία δολιοφθοράς σε όλη την Ευρώπη που διεξάγεται από τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών και την κυνική χρήση της τεχνολογίας για τη διάδοση ψεμάτων και παραπληροφόρησης, που έχουν σχεδιαστεί προκειμένου να δημιουργήσουν ρωγμές στη συμμαχία μας». Και οι δύο υπηρεσίες πληροφοριών βλέπουν την άνοδο της Κίνας ως την κύρια πρόκληση στους τομείς της γεωπολιτικής και των πληροφοριών για τον 21ο αιώνα. Και οι δύο έχουν αναδιοργανώσει τις υπηρεσίες τους «ώστε να αντικατοπτρίζουν αυτή την προτεραιότητα», όπως σημειώνουν στο άρθρο τους. Αναφέρουν επίσης ότι πιέζουν «σκληρά» για αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.
Ο κόμβος του Ποκρόβσκ
Στο μέτωπο του πολέμου, η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι οι δυνάμεις της έχουν τον πλήρη έλεγχο της πόλης Νοβοχροντίφκα στην ανατολική Ουκρανία και συνεχίζουν προς την, στρατηγικής σημασίας, πόλη Ποκρόβσκ, σε απόσταση περίπου 12 χιλιομέτρων. Το Ποκρόβσκ είναι σημαντικός σιδηροδρομικός και οδικός κόμβος για τις ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή. Στο μεταξύ, ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι συναντήθηκε το Σάββατο με την ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ του Τσερνόμπιο, στη λίμνη Κόμο. Αντικείμενο της συζήτησής τους αποτέλεσαν οι ανάγκες του Κιέβου ενόψει του χειμώνα, μετά τις αλλεπάλληλες ρωσικές επιθέσεις κατά σημαντικών ενεργειακών υποδομών και του άμαχου πληθυσμού. Χθες από ρωσικούς πυραύλους σκοτώθηκαν τρεις γυναίκες στην πόλη Κοστιαντινίφκα.
Σε συνέντευξη που έδωσε στην ιταλική δημόσια τηλεόραση της RAI ο Ζελένσκι τόνισε πως «έχω ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν και στους δύο υποψήφιους προέδρους, την Κάμαλα Χάρις και τον Ντόναλντ Τραμπ». Οι αναλυτές πάντως παρατήρησαν πως η ρητορική του Ζελένσκι έχει αλλάξει και ενώ μέχρι τώρα αναφερόταν σε «σχέδιο νίκης» πλέον μιλά για «ειρηνευτικό σχέδιο». «Θέλουμε να μάθουμε τα σχόλια και τις εκτιμήσεις της αμερικανικής ηγεσίας», δήλωσε ο Ζελένσκι, «χρειαζόμαστε εγγυήσεις και υπάρχουν κάποια σημεία στο σχέδιο τα οποία εξαρτώνται από την Αμερική. Πρόκειται για δέσμη ουσιαστικών, αμυντικών μέτρων που, εάν εφαρμοστούν, θα αποτελέσουν ισχυρό αποτρεπτικό μέσο προς τη Ρωσία, ώστε να καταστεί δυνατό να τελειώσει ο πόλεμος με διπλωματικούς όρους».