Την περασμένη χρονιά, στη διάρκεια της απονομής του Strega, του κορυφαίου λογοτεχνικού βραβείου της Ιταλίας, είχε ομολογήσει πως δεν είχε διαβάσει κανένα από τα βιβλία της βραχείας λίστας, κι ας ήταν, υποτίθεται, μέρος της κριτικής επιτροπής. Πιο πρόσφατα, τον Ιούνιο, παίρνοντας τον λόγο σε ένα φεστιβάλ στη Σικελία για την ιταλική πολιτισμική ταυτότητα, είχε διαβεβαιώσει πως ο Χριστόφορος Κολόμβος ξεκίνησε τον περίπλου του βασιζόμενος στις θεωρίες του Γαλιλαίου… που είχε γεννηθεί 72 χρόνια αργότερα.

Θα μπορούσε λοιπόν να πει κανείς πως η παραίτηση του Τζενάρο Σαντζουλιάνο από υπουργός Πολιτισμού δεν συνιστά κάποια σημαντική απώλεια για την Ιταλία. Εφερε όμως σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, για την οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχει η κυβέρνησή της μια εικόνα σοβαρότητας και επαγγελματισμού, σε αντίθεση με τις «πλούσιες» σε σκάνδαλα κυβερνήσεις του παρελθόντος.

Ο 62χρονος Τζενάρο αναγκάστηκε να υποβάλει παραίτηση την Παρασκευή, εν μέσω καταγγελιών ότι διόρισε την ερωμένη του ως άμισθη σύμβουλό του και κάλυπτε ταξιδιωτικά της έξοδα με κρατικά κονδύλια. Μόλις δύο ημέρες νωρίτερα, την Τετάρτη, είχε ομολογήσει «ζωντανά» στην τηλεόραση, κλαίγοντας, την εξωσυζυγική του σχέση με την 41χρονη Ροζάρια Μπότσια, η οποία τον είχε συνοδεύσει σε πολλές δημόσιες εμφανίσεις, συμπεριλαμβανομένων και ταξιδιών για την προετοιμασία μιας πολιτιστικής συνόδου του G7 στην Πομπηία.

Ζητώντας συγγνώμη τόσο από τη σύζυγό του όσο και από την πρωθυπουργό της Ιταλίας, ο Τζενάρο είχε αποκαλύψει πως είχε θέσει την παραίτησή του στη διάθεση της Μελόνι αλλά εκείνη δεν την είχε κάνει δεκτή – και παράλληλα αρνήθηκε κάθε οικονομική ατασθαλία, επιμένοντας πως πλήρωνε τα ταξιδιωτικά έξοδα της Μπότσια από την τσέπη του, αποφασίζοντας τελικά να μην οριστικοποιήσει τον επίσημο ρόλο της αφού η «αισθηματική σχέση» τους μπορεί να έθετε ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων. Αυτό το δημόσιο mea culpa, ωστόσο, δεν στάθηκε ικανό να κάνει τον σάλο να καταλαγιάσει: η υπόθεση συνέχισε να κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα, όπως έκανε από τα τέλη Αυγούστου, όταν η Ροζάρια Μπότσια ανέβασε στο Instagram ένα μήνυμα όπου ευχαριστούσε τον Σαντζουλιάνο που τη διόρισε «σύμβουλο του υπουργείου για τα μεγάλα γεγονότα».

«Καμία ατασθαλία»

Κληθείσα το Σάββατο να σχολιάσει, στη διάρκεια ενός επιχειρηματικού φόρουμ στο Τσερνόμπιο, η Μελόνι επέμεινε πως το σκάνδαλο δεν πρόκειται να υπονομεύσει τη σταθερότητα της κυβέρνησής της. «Αν νομίζει κάποιος πως καταστάσεις όπως αυτές θα μπορούσαν να είναι ένας τρόπος να αποδυναμωθεί η κυβέρνηση, φοβάμαι πως αυτό δεν ισχύει», δήλωσε. Παράλληλα, η ιταλίδα πρωθυπουργός τα έβαλε με τα ιταλικά μίντια για τον τρόπο με τον οποίο κάλυψαν την υπόθεση. «Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το οποίο μετέτρεψε μια ιδιωτική υπόθεση σε δημόσιο θέμα», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν υπήρξε καμία ατασθαλία». Η Μελόνι επέκρινε επίσης την Μπότσια, η οποία υποδαύλισε το δράμα μετά τον τερματισμό της σχέσης με μια σειρά από αναρτήσεις στα σόσιαλ μίντια που υπονοούσαν ότι διαθέτει περαιτέρω επιβαρυντικές πληροφορίες για τον Σαντζουλιάνο. «Η ιδέα μου για το πώς πρέπει μια γυναίκα να κερδίζει χώρο στην κοινωνία είναι εκ διαμέτρου αντίθετη», δήλωσε.

«Αποδέχθηκα τελικά την παραίτηση του Σαντζουλιάνο ώστε να γλιτώσω την κυβέρνηση από αυτή τη μιντιακή πίεση… Ενας υπουργός παραιτήθηκε, ας καλωσορίσουμε τον νέο υπουργό», πρόσθεσε η Μελόνι αναφερόμενη στον Αλεσάντρο Τζιούλι, μέχρι πρόσφατα επικεφαλής του μουσείου σύγχρονης τέχνης MAXXI της Ρώμης. Απομένει βέβαια να φανεί αν έχει πει την τελευταία της λέξη και η Μπότσια, η οποία έχει ισχυριστεί ότι έχει στην κατοχή της ηχογραφήσεις ιδιωτικών συνομιλιών και μηνυμάτων από το τηλέφωνο του πρώην υπουργού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν και άλλες αποκαλύψεις.