Αυξημένα κατά 15,2% σε σχέση με πέρυσι ήταν τα καθαρά κέρδη του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2024, με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η διοίκηση του ΔΑΑ, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 97,1 εκατ. ευρώ και ήταν αυξημένα κατά 12,8 εκατ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023 (84,3 εκατ. ευρώ).

Πρόθεση της διοίκησης του ΔΑΑ είναι να προτείνει στους μετόχους του «τη διανομή του μέγιστου επιτρεπόμενου ποσοστού των κερδών».

Τα συνολικά έσοδα και λοιπά εισοδήματα του ΔΑΑ, στο ίδιο διάστημα, αυξήθηκαν κατά 42,3 εκατ. ευρώ ή 16,8%, φτάνοντας στα 293,6 εκατ. ευρώ, με τις ροές των εσόδων από τις αεροπορικές και μη αεροπορικές δραστηριότητες να παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση, κυρίως λόγω της αύξησης της επιβατικής κίνησης κατά 16%, αλλά και της δυναμικής ενίσχυσης των εισπράξεων από εμπορικές δραστηριότητες.

Το Προσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε σε 183,4 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 16,6% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2023, ενώ το περιθώριο Προσαρμοσμένου EBITDA ανήλθε σε 62,5%. Η εταιρεία του ΔΑΑ εμφανίζει υγιή χρηματοοικονομική θέση με καθαρό χρέος ύψους 781,3 εκατ. ευρώ και Δείκτη Καθαρού Χρέους προς Προσαρμοσμένο EBITDA ύψους 2,0x.

Συνολικά, κατά την περίοδο του πρώτου εξαμήνου 2024, η επιβατική κίνηση του διεθνούς αερολιμένα της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» ανήλθε σε 14,01 εκατομμύρια και ήταν αυξημένη κατά 16% σε σχέση με τα επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου του 2023. Ειδικότερα, οι επιβάτες εσωτερικού και εξωτερικού ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2023 κατά 8,6% και 19,5%, αντίστοιχα.

Οι τάσεις για το 2024

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΔΑΑ, τα επίπεδα επιβατικής κίνησης που καταγράφηκαν είναι ενδεικτικά της σταθερά ισχυρής ζήτησης για αεροπορικά ταξίδια, με τη δυναμική των τριών πρώτων μηνών του έτους να συνεχίζεται και κατά τη θερινή περίοδο. Οπως σημειώνει η διοίκηση του ΔΑΑ, οι τάσεις αναφορικά με την επιβατική κίνηση του 2024, σε συνδυασμό με τις διαρκείς επιτυχημένες εμπορικές επιδόσεις και με τις απαιτήσεις για πρόσθετους πόρους, αναμένεται να επηρεάσουν την τάση των συνολικών οικονομικών επιδόσεων του έτους.

Η ισχυρή οικονομική επίδοση υποστηρίζεται εν μέρει και από την αξιοποίηση του προς ανάκτηση Μεταφερόμενου Ποσού (Carry Forward Amount), το οποίο σταδιακά μειώνεται. «Για το 2024, θα διατηρήσουμε υψηλό επίπεδο περιθωρίου προσαρμοσμένων κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (Adjusted EBITDA margin), το οποίο θα υπερβεί το 60%. Συνεχίζουμε να διερευνούμε ένα πλήρες φάσμα επιχειρησιακών πρωτοβουλιών για τη βέλτιστη δυνατή εξισορρόπηση του επιπέδου εξυπηρέτησης και των οικονομικών επιδόσεων» τονίζεται χαρακτηριστικά.