Μειώσεις φόρων και εισφορών ύψους 900 εκατ. ευρώ, αυξήσεις αποδοχών σε μισθωτούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, συνταξιούχους, γιατρούς του ΕΣΥ και ένστολους ύψους 550 εκατ. ευρώ και έκτακτες εισοδηματικές ενισχύσεις 243 εκατ. ευρώ που θα λάβουν τα Χριστούγεννα συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά και ευάλωτα νοικοκυριά φέρνουν τα μέτρα του πακέτου της ΔΕΘ που ανέλυσαν οι Κωστής Χατζηδάκης, Θάνος Πετραλιάς και Χρίστος Δήμας, δίνοντας το στίγμα ζυγισμένων παρεμβάσεων εντός του δημοσιονομικού χώρου του επόμενου έτους.

Τόσο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης όσο και ο υφυπουργός αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική Θάνος Πετραλιάς κατέστησαν σαφές ότι άλλα μέτρα στον ορίζοντα δεν υπάρχουν. Αιτία, οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ, οι οποίοι επιβάλλουν ανώτατα όρια αύξησης των πρωτογενών δαπανών σε κάθε κράτος – μέλος, με την Ελλάδα μάλιστα να κερδίζει μία από τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις στην Ευρώπη, εξαιτίας της καθοδικής πορείας του χρέους της και των ισχυρών πρωτογενών πλεονασμάτων. Η αρχική γραμμή της Κομισιόν για αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών κατά 3% ή περίπου 3 δισ. ευρώ αναμένεται να διευρυνθεί κοντά στα 3,5 δισ. ευρώ, με τη σχετική συμφωνία να οριστικοποιείται στα τέλη του μήνα.

Στο μέτωπο των μισθών οι αυξήσεις ενεργοποιούνται από το 2025 και ισχύουν τα εξής:

  • Δημόσιοι υπάλληλοι. Σε περίπτωση που ο κατώτατος το 2025 προσδιοριστεί σε 870 ευρώ, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα αυξηθούν οριζόντια κατά 20 ευρώ (μεικτά) μηνιαίως από 1ης Απριλίου 2025. Για το 2026 αναμένεται αύξηση της τάξης των 40 ευρώ μηνιαίως και επιπλέον 40 ευρώ το 2027. Μεγαλύτερες ή μικρότερες αυξήσεις του κατώτατου θα αυξάνουν ή θα μειώνουν αναλογικά και τις μεταβολές για το μισθολόγιο του Δημοσίου.
  • Ενστολοι. Με την αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης των νυκτερινών των ενστόλων (Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό, Ενοπλες Δυνάμεις) από 1ης Ιανουαρίου 2025 η ωριαία αποζημίωση θα ανέλθει από τα 2,77 στα 3,33 ευρώ ανά ώρα. Για αστυνομικό με 64 ώρες νυκτερινής απασχόλησης η εν λόγω αύξηση αντιστοιχεί σε 36 ευρώ μεικτά ή 22 ευρώ καθαρά μηνιαίως. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι ένστολοι έχουν πάρει ήδη την αύξηση που πήραν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι από 1ης Ιανουαρίου 2024, με περισσότερο κερδισμένους όσους έχουν παιδιά και κατέχουν θέσεις ευθύνης.
  • Γιατροί ΕΣΥ. Από την αυτοτελή φορολόγηση εφημεριών με συντελεστή 22%, το μηναίο καθαρό όφελος μεσοσταθμικά για τους γιατρούς υπολογίζεται σε 150 ευρώ και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τα 200 ευρώ.

Στο φορολογικό πεδίο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα απαλλαγούν οριστικά από το τέλος επιτηδεύματος, ενώ με τις φορολογικές δηλώσεις του 2025 θα δουν βελτιώσεις στο τεκμαρτό εισόδημα, και οι ιδιοκτήτες κλειστών διαμερισμάτων θα πρέπει να τα ανοίξουν και να τα νοικιάσουν μέχρι το τέλος του 2025 για να κερδίσουν την τριετή φοροαπαλλαγή. Ειδικότερα:

  • Ελεύθεροι επαγγελματίες. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025 για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, ακόμη και όσους αμείβονται με «μπλοκάκι». Το τέλος επιτηδεύματος διατηρείται για τις επιχειρήσεις και τα υποκαταστήματα και φθάνει έως 1.000 ευρώ ετησίως.

Τρεις διορθώσεις

Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά και σε διορθώσεις στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών.

Συγκεκριμένα:

  • Η μείωση κατά 50% του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος που ισχύει σήμερα για οικισμούς έως 500 κατοίκων (καταλαμβάνει το 11,4% του πληθυσμού) θα ισχύσει και για οικισμούς που ανήκουν σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους. Ετσι η μείωση θα καταλαμβάνει το 18% του πληθυσμού.
  • Το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου ως βάση σύγκρισης μεταφέρεται στο τέλος, ως πεδίο σύγκρισης μετά την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων (σήμερα επιπλέον του μέγιστου μισθού εργαζομένου προστίθενται ο τζίρος και ποσοστό του μισθολογικού κόστους).
  • Αναπροσαρμόζεται προς τα άνω ο μέσος τζίρος του ΚΑΔ (και άρα μειώνεται το ποσό επιβολής επί του τζίρου), με βάση τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023.

Με κριτήρια το διάστημα που ήταν κενά, το εμβαδόν, την ταυτότητα ιδιοκτησίας και τον χρόνο διάθεσης στην αγορά, θα απαλλαγούν από τον φόρο στα ενοίκια για τρία χρόνια οι ιδιοκτήτες που θα βάλουν ενοικιαστήριο στα σπίτια που σήμερα είναι κλειστά καθώς και όσοι περάσουν από τη βραχυχρόνια μίσθωση στη μακροχρόνια.

Οι προϋποθέσεις είναι οι εξής:

  1. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να ανοίξουν και να νοικιάσουν τα κλειστά σπίτια από τις 8 Σεπτεμβρίου 2024 που ξεκίνησε να «τρέχει» το μέτρο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.
  2. Το ακίνητο θα πρέπει να είναι κενό (όπως προκύπτει από το Ε2) ή να βρίσκεται σε βραχυχρόνια μίσθωση για τουλάχιστον τρία έτη.
  3. Το μέτρο αφορά κατοικίες έως 120 τ.μ.
  4. Η έκπτωση αφορά αποκλειστικά ακίνητα που κατέχουν φυσικά πρόσωπα και όχι επιχειρήσεις.