Το ημερολόγιο έγραφε 11 Οκτωβρίου 2018 και ο Μπίλι ΜακΦάρλαντ καταδικαζόταν σε έξι χρόνια φυλάκισης. για απάτη.

Με αυτή την απόφαση έπεφταν οι τίτλοι τέλους του Fyre Festival, του μουσικού event το οποίο υποσχόταν να «εξαφανίσει» από τον χάρτη το Coachella και να γίνει το απόλυτο luxury φεστιβάλ, που ο κόσμος δεν θα ξεχνούσε ποτέ.

Τουλάχιστον, ο ΜακΦάρλαντ έπεσε μέσα σε ένα πράγμα: Κανείς δεν ξέχασε το «φιάσκο» του φεστιβάλ του.

Ο Μπίλι ΜακΦάρλαντ όταν διαφήμιζε την χλιδή του Fyre Festival. (Πηγή: Hulu)

Τα ψεύτικα τα σχέδια, τα μεγάλα

Όλα είχαν ξεκινήσει δύο χρόνια προτού ο Μπίλι ΜακΦάρλαντ περάσει τις πύλες της φυλακής. Ο 32χρονος «επιχειρηματίας» είχε το μεγάλο σχέδιο να διοργανώσει ένα μουσικό φεστιβάλ, το οποίο θα έσβηνε από τον χάρτη το Coachella και το Burning Man. Το πρόβλημα ήταν ότι ο Μπίλι δεν είχε ιδέα από διοργάνωση events. Ωστόσο αυτή η λεπτομέρεια δεν μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο στα σχέδιά του. Άλλωστε ήταν ένας νέος άνθρωπος -24 ετών τότε-, γεμάτος ενέργεια, γνώστης των νέων μέσων επικοινωνίας και αποφασισμένος να βγάλει χρήματα. Πολλά και γρήγορα.

Ο νεαρός συνεργάστηκε με τον γνωστό ράπερ Ja Rule και το πλάνο μπήκε σε εφαρμογή. Ως γνώστης των social media, ο ΜακΦάρλαντ επιστράτευσε μερικά πολύ γνωστά ονόματα για τη διαφημιστική του καμπάνια. Μοντέλα και influencers, όπως η Κένταλ Τζένερ, η Μπέλα Χαντίντ και η Έμιλι Ραταϊκόφσκι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή έναντι μεγάλου χρηματικού ποσού – ένα ποσό που αναγκάστηκαν να επιστρέψουν.

YouTube video player

Την ίδια ώρα έστησε μια υπέροχη ιστορία που συνεπήρε τους millenials, καθώς το φεστιβάλ θα γινόταν στο «ιδιωτικό νησί που κάποτε άνηκε στον Πάμπλο Εσκομπάρ» και υποσχέθηκε μια luxury εμπειρία. Για αυτό άλλωστε και το ποσό των εισιτηρίων δεν θύμιζαν σε τίποτα ένα κλασικό μουσικό event – σύμφωνα με τα ρεπορτάζ κάποια εισιτήρια άγγιζαν ακόμα και τα 100.000 δολάρια για μια βίλα πάνω στην παραλία. Μάλιστα, έλεγαν στους θεατές να περάσουν και 300 δολάρια σε ένα ψηφιακό βραχιόλι ώστε να κάνουν τις αγορές τους στο νησί ακόμα πιο εύκολα.

Οι κατοικίες στο Fyre Festival δεν ήταν βίλες – σκηνές. (Πηγή: Netflix)

Ήταν το κλίμα στραβό…

Ωστόσο, όσο περνούσε ο καιρός και πλησίαζε η ώρα του φεστιβάλ άρχισε να γίνεται ξεκάθαρο ότι τίποτα δεν πήγαινε βάση σχεδιασμού. Για την ακρίβεια κανείς δεν ήξερε αν υπήρχε αρχικός σχεδιασμός. Το νησί του Εσκομπάρ μετακόμισε στο τουριστικό θέρετρο Great Exuma, οι εγκαταστάσεις δεν ολοκληρώνονταν, ενώ μια καταιγίδα που ξέσπασε μια μέρα πριν το φεστιβάλ διέλυσε όσες υποδομές υπήρχαν.

Το αποτέλεσμα ήταν οι πρώτοι επισκέπτες που έφτασαν στο τουριστικό θέρετρο να αντικρίσουν ένα χάος. Αντί για πολυτελείς βίλες είδαν σκηνές πληγέντων από φυσικές καταστροφές, η γαστρονομική εμπειρία που τους υποσχέθηκαν αντικατάσταθηκε από ψωμί, τυρί και κάτι σαλάτες, ενώ παντού κυκλοφορούσαν μεθυσμένοι νεαροί που έκλεβαν ότι έβρισκαν και κατουρούσαν όπου μπορούσαν.

Την ίδια ώρα τα συγκροτήματα άρχισαν να ακυρώνουν τις εμφανίσεις τους καθώς δεν είχαν πληρωθεί όπως προέβλεπε το συμβόλαιό τους, ενώ όσοι είχαν φτάσει στον χώρο του φεστιβάλ έκαναν τα πάντα για να βρουν έναν τρόπο να φύγουν. Το μεγαλύτερο μουσικό event είχε μετατραπεί ήδη στο μεγαλύτερο μουσικό φιάσκο όλων των εποχών και η αυλαία του Fyre Festival έπεσε προτού καν ανοίξει.

Από φιάσκο, απάτη

Ωστόσο, τα σοβαρά προβλήματα για τους διοργανωτές του φεστιβάλ δεν τελείωσαν εκεί. Για την ακρίβεια μόλις άρχιζαν – λίγες ημέρες μετά το φιάσκο, κατατέθηκε μήνυση ύψους 100 εκ. δολαρίων εναντίον του Μπίλι ΜακΦάρλαντ και του Ja Rule. Ο γνωστός ράπερ με ανάρτησή του τόνισε ότι το Fyre Festival δεν ήταν απάτη και πως ο ίδιος δεν είχε καμία ευθύνη για ότι έγινε. Στο δεύτερο, ίσως και να είχε δίκιο. Στο πρώτο, όμως, έπεσε έξω μεγαλοπρεπέστατα.

Οι Αρχές ξεκίνησαν μια σειρά από ελέγχους και ένα κουβάρι απάτης άρχισε να ξετυλίγεται. Ο Μπίλι ΜακΦάρλαντ είχε παρουσιάσει ψευδή οικονομικά στοιχεία για την εταιρεία του προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές – τελικά κατάφερε να τους αποσπάσει περισσότερα από 26 εκ. δολάρια. Όσο κρατούσε η διαδικασία δημιούργησε το «NYC VIP Access», το οποίο υποτίθεται ότι πουλούσε εισιτήρια για μεγάλα events, όπως το Met Gala – το πρόβλημα ήταν ότι για τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις δεν βγαίνουν εισιτήρια στην αγορά. Κρίθηκε ένοχος και για αυτό.

Τον Οκτώβριο του 2018 καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκισης, ενώ πέρασε τους πρώτους έξι μήνες στην απομόνωση καθώς προσπάθησε να κάνει ένα podcast μέσα από τη φυλακή, κάτι που απαγορεύεται. Τέσσερα χρόνια αργότερα θα βγει από τη φυλακή, με πολλούς να πιστεύουν ότι πήρε το μάθημά του. Ισχύει, όμως, αυτό;

Η επιστροφή του φιάσκου

Τον Απρίλιο του 2023 ο  Μπίλι ΜακΦάρλαντ με μια ανάρτησή του στα social media αποκάλυψε ότι το Fyre Festival επιστρέφει, ενώ τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς εμφανίστηκε ένας λογαριασμός στο Instagram με την ονομασία Fyre Festival II. Μάλιστα, ανακοίνωσε, ότι έβγαλε στην αγορά και τα πρώτα 100 εισιτήρια του φεστιβάλ για 500 δολάρια το ένα και «μάλιστα πωλούνται γρήγορα» όπως έκανε γνωστό.

Πριν από λίγες ημέρες αποκάλυψε ότι το Fyre ΙΙ θα πραγματοποιηθεί σε ένα νησί στις ακτές του Μεξικού τον Απρίλιο του 2025. Αλήθεια, υπάρχει άνθρωπος που να θέλει να πάει;