Σε τελείως διαφορετικό κλίμα από αυτό που παρουσιάστηκε στην Κεντρική Επιτροπή του περασμένου Σαββατοκύριακου, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες (και μια συνεδρίαση πολύ γρηγορότερη απ’ όσο συνήθως) το χρονοδιάγραμμα της εκλογής νέας ηγεσίας για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: για τις 1-3 Νοεμβρίου προσδιορίστηκε το Εκτακτο Συνέδριο που θα επικυρώσει τις υποψηφιότητες, ενώ ο πρώτος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί στις 24 Νοεμβρίου, από κοινού με την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής. Η ΚΕ που θα συνεδριάσει στις 21-22 Σεπτεμβρίου θα κληθεί να επικυρώσει την εισήγηση της ΠΓ, αλλά και τα επόμενα βήματα – η εκλογή νέων συνέδρων, όπως προβλέπει το καταστατικό, προσδιορίζεται για τις 19 και 20 Οκτωβρίου και ο δεύτερος γύρος (εφόσον χρειαστεί) θα λάβει χώρα 1η Δεκεμβρίου.
Ενα βασικό ερώτημα παραμένει, αν το Εκτακτο Συνέδριο θα έχει και αρμοδιότητα να αλλάξει το καταστατικό του κόμματος, το οποίο θα αποφασιστεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, σε νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Η ΠΓ, ως βασικό καθοδηγητικό όργανο, θα λειτουργήσει και ως ένα είδος υπηρεσιακής ηγεσίας έως τις κάλπες, ενώ ήδη για την παρουσία του κόμματος στη ΔΕΘ έχει εξουσιοδοτηθεί ο επικεφαλής της ΚΟ, Νίκος Παππάς. Νέος εκπρόσωπος Τύπου στη θέση της Βούλας Κεχαγιά, η οποία υπέβαλε την παραίτησή της, ορίστηκε ο μέχρι χθες αναπληρωτής της, Παυσανίας Παπαγεωργίου.
Ποιοι ζητούν επίσπευση των διαδικασιών
«Θεμέλιο και οδηγός για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί η ιστορική ευθύνη απέναντι στους αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες, αλλά και απέναντι στην ελληνική κοινωνία, να ασκηθούν ακόμα πιο δυναμικά τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την προοδευτική αντεπίθεση, για την πολιτική και κοινωνική αλλαγή σε προοδευτική κατεύθυνση», ανέφερε η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία, σε αντίθεση με τις περισσότερες αποφάσεις του τελευταίου διαστήματος, λήφθηκε με ομοφωνία. Η βασική συζήτηση που διεξήχθη, σε ήρεμο κλίμα, αφορούσε τον χρόνο και τον χαρακτήρα του συνεδρίου – ο Παύλος Πολάκης, αλλά και η Θεοδώρα Τζάκρη, ένα από τα στελέχη που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη, τάχθηκαν υπέρ ενός διαρκούς συνεδρίου, όπως συνέβη πέρσι μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα (το οποίο δεν απαιτεί νέες εκλογές συνέδρων), σε νωρίτερο χρόνο, στα μέσα Οκτωβρίου, ώστε οι εκλογές να διεξαχθούν κι αυτές συντομότερα, τοποθετώντας τον πρώτο γύρο στις 3 Νοεμβρίου.
Η τελική απόφαση, όσον αφορά τον χρόνο, λήφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία 18-3 –στην πρώτη συμπεριλαμβάνεται και μια σειρά στελεχών που το προηγούμενο διάστημα τάχθηκε με την πλευρά Κασσελάκη, ενώ μειοψήφισαν οι Παύλος Πολάκης, Θεοδώρα Τζάκρη και Ολυμπία Τελιγιορίδου. Η τοποθέτηση της Τζάκρη, η οποία μπήκε στη διαδικασία εύρεσης ημερομηνίας καταθέτοντας και πρόταση, εκτιμάται πως είναι μια πρώτη ένδειξη όσον αφορά τις μελλοντικές κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη – ο οποίος δεν έχει πάρει ακόμα τις τελικές αποφάσεις του, όμως είναι ακόμα στο παιχνίδι για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Bράζουν» τα social media
Από τη δική του πλευρά, μια έγκαιρη προσφυγή στις κάλπες κρατάει θερμούς και τους υποστηρικτές του, που ακόμα «βράζουν» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την απόφαση που λήφθηκε στην Κεντρική Επιτροπή για την καθαίρεσή του – σε καμία περίπτωση το κλίμα δεν θα ήταν το ίδιο αν οι εκλογές αργούσαν πολύ να διεξαχθούν, με δεδομένο πως ο ίδιος ο μέχρι πρότινος πρόεδρος δεν συμμετέχει σε κανένα όργανο ως εκλεγμένο μέλος και ως τώρα η παρουσία του ήταν ex officio. Οι αποφάσεις του Κασσελάκη φαίνεται πως δεν θα αργήσουν πολύ να ανακοινωθούν με τον τρόπο που επέλεξε ο ίδιος, δηλαδή στη βάση του κόμματος, ωστόσο δεν φαίνεται να βιάζεται ιδιαίτερα σ’ αυτή τη φάση.
Δεν είναι βέβαιο πως η συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή σε δύο εβδομάδες θα είναι το ίδιο ήρεμη, ωστόσο όλες οι πλευρές βασίζονται στο ένστικτο της αυτοσυντήρησης, έχοντας απόλυτη επίγνωση της κακής επίδοσης που θα αποτυπωθεί στις δημοσκοπήσεις που έρχονται, με τους αντιπάλους τους να εκτιμούν και δημόσια πια πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε τροχιά διάλυσης.
Επτά οι έως τώρα πιθανοί υποψήφιοι
Το ερχόμενο διάστημα θα υπάρξει και πιο καθαρή εικόνα των πιθανών υποψηφιοτήτων. Μέχρι τώρα, ψίθυροι, σενάρια και δημόσιες δηλώσεις έχουν ανεβάσει τους ενδεχόμενους υποψηφίους σε επτά: εκτός από τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τι θέλει να κάνει, ο Παύλος Πολάκης και ο Απόστολος Γκλέτσος έχουν ήδη δηλώσει παρόντες και ο Νικόλας Φαραντούρης έχει ανακοινώσει πως το σκέφτεται. Από τους «87», που πλέον έχουν την πλειοψηφία στον κομματικό μηχανισμό, μόνο μια υποψηφιότητα λογικά θα προκύψει – οι περισσότεροι ποντάρουν στον Σωκράτη Φάμελλο, όμως δεν έχει κλείσει ακόμα το ενδεχόμενο για την Ολγα Γεροβασίλη. Στο παρασκήνιο κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες και το όνομα της Ρένας Δούρου, αλλά και της πιθανότητας καθόδου του Διονύση Τεμπονέρα.