Η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε χθες ότι επιβάλλει συνοριακούς ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορα της χώρας, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης και προστασίας του κοινού από απειλές όπως ο ισλαμικός εξτρεμισμός. Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα και αρχικά θα διαρκέσουν για έξι μήνες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών. «Ενισχύουμε την εσωτερική ασφάλεια και συνεχίζουμε τη σκληρή μας γραμμή ενάντια στην παράτυπη μετανάστευση» δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ.

Οι πρόσφατες θανατηφόρες επιθέσεις με μαχαίρι, στις οποίες οι ύποπτοι ήταν αιτούντες άσυλο, έχουν εγείρει ανησυχίες για τη μετανάστευση. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μαχαίρι στη δυτική πόλη Ζόλινγκεν που σκότωσε τρεις ανθρώπους τον Αύγουστο. Η Γερμανία έχει σκληρύνει τη στάση της για τη μετανάστευση τα τελευταία χρόνια, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αναλάβει ξανά την πρωτοβουλία, ενώ βλέπει να ενισχύεται στις κάλπες η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Στις αρχές του μήνα το AfD έγινε το πρώτο ακροδεξιό κόμμα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που κέρδισε πολιτειακές εκλογές στη Θουριγγία, ενώ εμφανίστηκε πολύ ενισχυμένο και στη Σαξονία.

Η ανακοίνωση της προσωρινής επιβολής ελέγχων στα σύνορα, δηλαδή ουσιαστικά η αναστολή της συνθήκης Σένγκεν, γίνεται μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές σε ένα άλλο κρατίδιο, το Βρανδεμβούργο, όπου ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς και οι Σοσιαλδημοκράτες μάχονται για να διατηρήσουν τον έλεγχο της κυβέρνησης. Η επιβολή προσωρινών ελέγχων στα σύνορα θα μπορούσε να αποτελέσει άλλη μια δοκιμασία της ευρωπαϊκής ενότητας.

Το σχέδιο του Σολτς

Ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς, εν τω μεταξύ, επιθυμεί να ενισχύσει την εικόνα του δίνοντας βάρος και στις διπλωματικές πρωτοβουλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. «Πιστεύω ότι αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να συζητήσουμε πώς μπορούμε να βγούμε από αυτή την κατάσταση πολέμου και να επιτύχουμε την ειρήνη πιο γρήγορα από ό,τι φαίνεται σήμερα» δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος σε συνέντευξή του στο δίκτυο ZDF. Οταν ρωτήθηκε αν πρέπει να συγκληθεί μια ειρηνευτική διάσκεψη, απάντησε: «Θα γίνει σε κάθε περίπτωση μια νέα ειρηνευτική διάσκεψη. Και ο ουκρανός πρόεδρος και εγώ συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνει μια διάσκεψη με τη συμμετοχή της Ρωσίας». Η ιταλική εφημερίδα «Repubblica» αναφέρει ότι ο Σολτς μπορεί να συμπεριλάβει εδαφικές παραχωρήσεις από μέρους του Κιέβου στο ειρηνευτικό σχέδιο που ετοιμάζει με στόχο τον τερματισμό του πολέμου. Ο Ολαφ Σολτς ήταν μόλις δύο μήνες καγκελάριος της Γερμανίας όταν ξεκίνησε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στα δυόμισι χρόνια του πολέμου στην Ανατολική Ουκρανία ο καγκελάριος Σολτς δεχόταν διπλά πυρά: αφενός από εκείνους που του επέρριπταν και συνεχίζουν να του επιρρίπτουν διστακτικότητα και αναβλητικότητα στην προμήθεια όπλων στην Ουκρανία. Αφετέρου, από τα δύο άκρα, το αριστερό Λίνκε και το ακροδεξιό AfD, και από μερίδα του ίδιου του κόμματός του, που τον κατηγορούν ως «πολεμοχαρή» που δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη.

Η κόπωση

Με την επιχειρηματολογία αυτή ήρθε συχνά αντιμέτωπος ο Ολαφ Σολτς στον προεκλογικό αγώνα στις πρόσφατες εκλογές στη Σαξονία και τη Θουριγγία. Το εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε ότι είναι πλειοψηφικό το ρεύμα εκείνων που θέλουν να σταματήσει η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία. Η κόπωση στην υποστήριξη της Ουκρανίας αγγίζει και τα τρία κυβερνητικά κόμματα και αποτυπώνεται στη μειωμένη κατά 3 δισεκατομμύρια βοήθεια που προβλέπει το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025. Η πίεση για διπλωματία θα ενταθεί και οι εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου δείχνουν ότι Ρωσία και Ουκρανία επιδιώκουν να διασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή θέση για τις διαπραγματεύσεις τερματισμού του πολέμου. Η «επίτευξη της ειρήνης», για την οποία μιλάει τώρα ο Σολτς, θα τον μετατρέψει από προμηθευτή όπλων σε «ειρηνοποιό». Ετσι, όχι μόνο θα κλείσει τον κύκλο του πολέμου με τον οποίο ξεκίνησε τη θητεία του, αλλά θα είναι και ένα ατού για την επανεκλογή του.