Πριν από λίγες εβδομάδες στα ελληνικά social media έγινε viral μια ιδιαίτερη αγγελία, με τη φωτογραφία ενός χωριού με πέτρινα σπίτια σε μια πλαγιά «πνιγμένη» στα δέντρα.

Η αγγελία έγραφε: «Ζητούνται οικογένειες από χωριό της Ευρυτανίας κοντά στο Καρπενήσι που να θέλουν να μετακομίσουν στο χωριό και να γράψουν τα παιδάκια τους στα σχολεία».

Την αγγελία αυτή είχε αναρτήσει ο ιερέας του χωριού πατήρ Κωνσταντίνος, ο οποίος εξηγούσε στους ενδιαφερόμενους ότι: «Παρέχεται δωρεάν σπίτι και δουλειά (τουλάχιστον για τον σύζυγο) και εννοείται βοήθεια με τα πρώτα έξοδα από όλο το χωριό».

«Η κίνηση αυτή γίνεται για να κρατηθούν τα σχολεία ανοιχτά» επεσήμανε η σχετική ανάρτηση.

Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια και η εκπαιδευτικός Παναγιώτα Διαμαντή, ευρυτανικής καταγωγής 4ης γενιάς, που έχει επιστρέψει στο χωριό και επιθυμεί να το δει να ζωντανεύει και πάλι.

Βασικός στόχος, ωστόσο και για την ίδια, είναι να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά. Να σημειωθεί ότι το χωριό διαθέτει: νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο και απέχει 40 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι.

Οικογένεια με έξι παιδιά είπε «ναι» στην αγγελία

Μια οικογένεια από την Γερμανία, ανταποκρίθηκε στην αγγελία και μετακόμισε στα Φουρνά.

Ο κ. Κωστόπουλος, πατέρας 6 παιδιών, μίλησε στο MEGA και στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την απόφασή του να εγκαταλείψει την ζωή του στην Γερμανία και μαζί με την σύζυγο και τα 6 παιδιά τους, να εγκατασταθούν στο χωριό της Ευρυτανίας.

«Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν να ζήσουν τα παιδιά στην φύση, στην ηρεμία. Και στην Γερμανία και στην Αθήνα είναι μέσα στο άγχος, δεν είναι τόσο άνετα να βγουν έξω. Θεώρησα ότι θα είναι καλύτερα στο χωριό. Στην Γερμανία δούλευα σε εργοστάσιο με μέταλλα που φτιάχνεις εξαρτήματα για το αυτοκίνητο. Είμαι από την Νάξο και η σύζυγος μου είναι από την Αθήνα. Υπάρχουν θέσεις στον Δήμο για να εργαστώ, ή στην κοπή ξυλείας στο χωριό ή άλλες αγροτικές και όχι μόνο δουλειές», είπε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο πάτερ Κωνσταντίνος αλλά και η δασκάλα του χωριού.

«Η ιδέα ήταν του μητροπολίτη Καρπενησίου, που μας το είπε και εμείς συνεχίζουμε σε αυτόν τον δρόμο. Με την δασκάλα μιλούσαμε μια μέρα για τα σχολεία και αν θα μείνουν ανοιχτά και αν θα έχουν μαθητές. Και ξεκινήσαμε αυτή την ανάρτηση στο Facebook να δούμε αν θα υπάρξει ενδιαφέρον. Είδαμε ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και σοβαρό πρόβλημα, γιατί δεν έρχονται έτσι απλά οι άνθρωποι να αλλάξουν τρόπο ζωής», τόνισε.

«Βοηθούν πολλοί»

Για το πώς ήρθε σε επαφή μαζί του ο κ. Κωστόπουλος αποκάλυψε πως «ήταν θέλημα του Θεού».

«Έπεσε κοντά με την γιορτή της Παναγίας και όλα έγιναν τότε. Δεν είναι όλα τυχαία. Ήταν γραφτό να έρθει η οικογένεια εδώ. Υπάρχουν και άλλες οικογένειες που περιμένουν να έρθουν και έχουν πραγματικό πρόβλημα. Ξεκινάμε με το ενοίκιο μέχρι να σταθούν τα παιδιά στα πόδια τους, το ενοίκιο ή το σπίτι, τους παρέχουμε. Προσπαθούμε να καλύψουμε για αρχή αυτά τα έξοδα. Βοηθούν πολλοί, δε μας αφήνουν έτσι», είπε ο πατέρας των 6 παιδιών.

«Δεν υπάρχουν δουλειές για πάρα πολλά ζευγάρια, υπάρχει και ο τουρισμός αλλά έχουμε και δάσος που μπορεί να δούλεψε κάποιος ως δασεργάτης. Ή στον συνεταιρισμό που υπάρχει, μπορούν να δουλέψουν στην γη», συμπλήρωσε ο πατήρ Κωσταντίνος.

«Πάνω από 100 οικογένειες έχουν έρθει σε επαφή μαζί μας»

Η δασκάλα του χωριού μίλησε για την εν λόγω πρωτοβουλία.

«Δουλέψαμε γι’ αυτό. Εμείς έχουμε 3 επιπλέον μαθητές, γιατί το ένα παιδί της οικογένειας θα πάει γυμνάσιο και τα άλλα δύο είναι μικρά. Είναι συγκινητικό ενδιαφέρον με τις οικογένειες που θέλουν να έρθουν στο χωριό. Μιλάμε για μια λίστα με περισσότερες από 100 οικογένειες. Μακάρι να μπορούσαμε να τις φιλοξενήσουμε όλες. Είχαμε ζητήσει στην αρχή μία οικογένεια. Αλλά στην πορεία υπήρχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και από ανθρώπους που θέλουν να στηρίξουν, από εθελοντές και χορηγούς που θέλουν να βοηθήσουν, όχι μόνο από οικογένειες που θέλουν να μείνουν εδώ. Οι χορηγοί παρέχουν τις υπηρεσίες για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε περισσότερες οικογένειες. Έχουμε στην στήριξη του δήμου Καρπενησίου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αλλά και από ιδιωτικές επιχειρήσεις, που μας προσέφεραν και δωρεάν μαθήματα αγγλικών», υπογράμμισε η κ. Διαμάντη.