Νέες λεπτομέρειες έρχονται στο «φως» της δημοσιότητας για το ατύχημα με πλοίο που συνέβη το πρωί στο λιμάνι της Μυκόνου, κατά το οποίο κινδύνευσαν επιβάτες.

Κατά τη διάρκεια της επιβίβασης στο πλοίο Jumbo Jet της Seajets μετακινήθηκε ο καταπέλτης την ώρα που έφευγε για την Πάρο.

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο πλοίαρχος, έβαλε κατά λάθος μπροστά τις μηχανές, με αποτέλεσμα να μετακινηθεί ο καταπέλτης πάνω στον οποίο εκείνη την ώρα υπήρχε κόσμος, ανάμεσά τους γονείς με παιδιά. Αρκετοί ήταν αυτοί που έχασαν την ισορροπία τους, παραλίγο να βρεθούν στην θάλασσα και το πλήρωμα να σπεύδει να βοηθήσει.

Ευτυχώς, δεν σημειώθηκαν σοβαροί τραυματισμοί, ωστόσο βαλίτσες των επιβατών και ένα παιδικό καρότσι έπεσαν στην θάλασσα.

Οι Αρχές προχώρησαν στους απαραίτητους ελέγχους στο πλοίο, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία με εντολή εισαγγελέα, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια του ατυχήματος.

Δείτε βίντεο-ντοκουμέντο από το ατύχημα

Η ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας

Ανακοίνωση για το ατύχημα με ταχύπλοο που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα (12/09) στο λιμάνι της Μυκόνου εξέδωσε η πλοιοκτήτρια εταιρεία του «Jumbo Jet» με την οποία περιγράφει όλα όσα συνέβησαν, καθώς και πώς ενήργησε το πλήρωμα του πλοίου στον κίνδυνο που προέκυψε, όταν το σκάφος και ο καταπέλτης του μετακινήθηκαν.

Όπως εξηγεί η πλοιοκτήτρια εταιρία του ταχύπλοου «Jumbo Jet», σήμερα 12 Σεπτεμβρίου και ώρα 12.30 το μεσημέρι το ταχύπλοο και ο καταπέλτης του μετακινήθηκαν κατά τη διάρκεια της επιβίβασης ατόμων από τη Μύκονο.

Συνεχίζοντας επισημαίνει ότι, οι αξιωματικοί και το πλήρωμα ενήργησαν άμεσα και σύμφωνα με το πρωτόκολλο για την ασφάλεια των επιβατών.

Διαβεβαιώνει πως δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός ενώ σημειώθηκαν μόλις λίγες υλικές απώλειες, για τις οποίες οι επιβάτες ικανοποιήθηκαν στο ακέραιο.

Ο Νηογνώμονας του πλοίου επιβεβαίωσε ότι το σκάφος είναι αξιόπλοο και συνέχισε το δρομολόγιό του. Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο από Πειραιά για Σύρο – Τήνο – Μύκονο – Πάρο – Νάξο.

Επιπλέον, η πλοιοκτήτρια εταιρεία αναφέρει οτι αμέσως μετά το ατύχημα ενεργοποίησε όλες τις απαιτούμενες εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου για την περαιτέρω διερεύνηση του συμβάντος προκειμένου να εξασφαλίσει ότι δεν θα συμβεί ξανά παρόμοιο περιστατικό.

«Προτεραιότητα η ασφάλεια» – Μέτρα του Υπουργείου Ναυτιλίας

Τα θέματα ασφαλείας στην ακτοπλοΐα είναι μη διαπραγματεύσιμα και η μεγαλύτερη προτεραιότητά μας, ανακοίνωσε το Υπουργείο Ναυτιλίας μετά το ατύχημα στο λιμάνι της Μυκόνου, συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ανοχής».

Για αυτό τον λόγο, έχουν ήδη δρομολογήσει μέτρα και την εφαρμογή συστημάτων που θα μειώσουν τις πιθανότητες για νέα ατυχήματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με αφορμή το σημερινό συμβάν στο λιμάνι της Μυκόνου σχετικά με τη μετακίνηση του πλοίου Ε/Γ-Ο/Γ-Τ/Χ JUMBO JET, κατά την επιβίβαση επιβατών και οχημάτων, το υπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωσε ότι η μεγαλύτερη προτεραιότητά του είναι τα θέματα ασφάλειας, ειδικά στην ακτοπλοΐα, που είναι μη διαπραγματεύσιμα και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ανοχής.

Επισημαίνει, επίσης, ότι στο πλαίσιο αυτό και για την ενίσχυση της ασφάλειας πλοίων, λιμένων και επιβατών, έχουν, μεταξύ άλλων, δρομολογηθεί από το Υπουργείο η ανάπτυξη Συστήματος Χρονοθυρίδων Θαλάσσιων Λιμένων, (Sea Ports Time Slots System) με ένα κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα παρακολούθησης και χρήσης, η προσαρμογή των υπόχρεων λιμένων στο διεθνή κώδικα ISPS, η αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων και η ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου».