Ανήμερα την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, οι υποψήφιοι πρόεδροι έχουν μπει στην τελική ευθεία της προεκλογικής τους εκστρατείας: ο νυν πρόεδρος βρίσκεται αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη με θεσμική ιδιότητα (κάνοντας παράλληλα και τις σχετικές επαφές με τους φορείς), την ώρα που Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Αννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου συνεχίζουν τις περιοδείες τους – κάποιοι εξ αυτών αναμένεται να βρεθούν το απόγευμα στο Βελλίδειο.
«Η δημοκρατική παράταξη επιστρέφει δυναμικά και από το βήμα της 88ης ΔΕΘ θα περιγράψει έναν άλλον πολιτικό δρόμο, διότι η πατρίδα έχει ανάγκη από μια ισχυρή προοδευτική δύναμη η οποία θα είναι η αυριανή κυβέρνηση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία», ανέφερε ο Ανδρουλάκης μετά την ξενάγησή του στα περίπτερα της ΔΕΘ χθες το απόγευμα, δείχνοντας και τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιήσει την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη αυτές τις μέρες.
Ποιοι στηρίζουν Δούκα και Ανδρουλάκη
Εν αναμονή και της επίσημης ανακήρυξης της υποψηφιότητάς τους, τα ονόματα στις λίστες των υποστηρικτών των Ανδρουλάκη και Δούκα (των δύο που θεωρούνται το επικρατέστερο δίδυμο σε όλες τις πανελλαδικές μετρήσεις) στην Κεντρική Επιτροπή χαρτογραφούν υπό μια έννοια τις δύο πλευρές: ο Ανδρουλάκης έχει διατηρήσει στις δικές του υπογραφές τη στήριξη της σκληρής του πτέρυγας, ενώ ξεχωρίζει μια παπανδρεϊκή υπογραφή, αυτή του Μιχάλη Καρχιμάκη (που έρχεται να προστεθεί στη στήριξη που παρέχει ο επίσης παπανδρεϊκός Πέτρος Λάμπρου), που δείχνουν επί της ουσίας πως το παραδοσιακό στρατόπεδο έχει διαρροές και προς την πλευρά του σημερινού προέδρου – από βουλευτές, υπογράφουν ο βουλευτής Ρεθύμνου, Μανώλης Χνάρης, ο βουλευτής Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης, καθώς και το δίδυμο των βουλευτών Επικρατείας, Δημήτρης Μάντζος και Παναγιώτης Δουδωνής.
Υπέρ του Χάρη Δούκα υπέγραψαν ο Μανώλης Χριστοδουλάκης (Αν. Αττική), ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (Αρκαδία) και ο Απόστολος Πάνας (Χαλκιδική), ενώ στα 100 ονόματα των υποστηρικτών φιγουράρει η πλειονότητα της συνιστώσας της Ανανεωτικής Αριστεράς, στελέχη κοντά στον Παπανδρέου και στον Χριστοδουλάκη, αλλά και πρώην υποστηρικτές του Ανδρουλάκη, όπως ο Αντώνης Σαουλίδης και ο Παναγιώτης Βλάχος. Μαζί, οι 171 του Ανδρουλάκη και οι 100 του Δούκα ξεπερνούν τα 2/3 της Κεντρικής Επιτροπής (που απαρτίζεται από 366 μέλη) και δείχνει και τη μάχη που εξελίσσεται για την υπεροπλία στα στελέχη. «Προφανώς απευθύνομαι σε όλους τους προοδευτικούς και δημοκράτες πολίτες, που θέλουν αξιακά να έρθουν μαζί μας, στρατιώτες στην πρώτη γραμμή στις μεγάλες μάχες και όχι στρατηγοί. Ο χώρος μας δεν έχει ανάγκη από στρατηγούς», ανέφερε (Alpha) o Δούκας, ο οποίος παρουσίασε πριν από μερικές μέρες και το πρόγραμμά του.
Αιχμές για κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ
Επιμένοντας σε ζητήματα που αφορούν την κυβερνησιμότητα (με αφορμή και την πασοκική παρουσία στη ΔΕΘ) συνεχίζουν το δικό τους πρόγραμμα τόσο ο Παύλος Γερουλάνος όσο και η Αννα Διαμαντοπούλου. «Ο Μητσοτάκης επιμένει για έκτη χρονιά σε ένα εντελώς συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης», ανέφερε ο Γερουλάνος από τη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα Αναγέννηση, μιλώντας, με αφορμή τον Μάριο Ντράγκι, και για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στον τρόπο που διοικείται η χώρα: «Σας έδωσε καμία εντύπωση ότι ο κ. Μητσοτάκης καταλαβαίνει ότι πρέπει να ανεβάσουμε ταχύτητες, ότι πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, ότι ο τρόπος που διοικεί δεν κάνει για τη χώρα, δεν κάνει για το καλό της χώρας;», ανέφερε επικριτικά για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.
«Τι είδους σύμπραξη; Ποιος θα είναι ο αρχηγός; Τι είδους συνεργασία; Θα πάμε σε συνασπισμό; Ποιος θα είναι ο αρχηγός; Ποιο θα είναι το διακύβευμα; Ποιο θα είναι το πρόγραμμα; Δημιουργεί αυτή η λογική των τέτοιου είδους συμπράξεων, εννοώ με συνιστώσες, ένα θολό τοπίο που δεν βοηθά καθόλου. Θα έλεγα ότι είναι δραματικό, καταστροφικό για το ΠΑΣΟΚ. Θέλουμε λοιπόν ένα ΠΑΣΟΚ αυτόνομο», ανέφερε η Αννα Διαμαντοπούλου («Πρώτο Θέμα»), αποκλείοντας τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και επιμένοντας στην ανάγκη απεύθυνσης του ΠΑΣΟΚ στους ψηφοφόρους του προοδευτικού Κέντρου.