Την έναρξη των μεγαλύτερων ναυτικών γυμνασίων της Ρωσίας στη μετασοβιετική εποχή παρακολούθησε χθες από το κέντρο επιχειρήσεων του Κρεμλίνου ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δηλώνοντας πως η χώρα του πρέπει να είναι έτοιμη για οποιαδήποτε εξέλιξη και κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι προκαλεί κούρσα εξοπλισμών: τα γυμνάσια θα εκταθούν από τη Μεσόγειο μέχρι τον Ειρηνικό, με τη συμμετοχή περισσότερων από 90.000 ρώσων στρατιωτικών, 400 πλοίων, 125 αεροσκαφών και 7.500 μονάδων οπλισμού.

Λίγες ώρες νωρίτερα η Μόσχα και η Δυτική Ρωσία είχαν δεχθεί τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ουκρανική επίθεση με drones: σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, συνολικά 144 drones καταρρίφθηκαν, τα 20 πάνω από τη ρωσική πρωτεύουσα, όμως τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, δεκάδες σπίτια καταστράφηκαν, τρία από τα τέσσερα αεροδρόμια της Μόσχας έκλεισαν για περισσότερες από έξι ώρες και κάπου 50 αεροπλάνα αναγκάστηκαν να αλλάξουν πορεία.

Δυόμισι χρόνια μετά την ολομέτωπη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πόλεμος δείχνει άλλοτε σημάδια κλιμάκωσης και άλλοτε σημάδια τελμάτωσης. Στην πρώτη κατηγορία ανήκει αναμφισβήτητα η πληροφορία που επιβεβαίωσαν χθες ΗΠΑ και ΕΕ ότι η Ρωσία έχει παραλάβει βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν και θα τους χρησιμοποιήσει πιθανότατα στην Ουκρανία μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Προανήγγειλαν νέες κυρώσεις

Μιλώντας χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο, πριν επισκεφθεί, ενδεχομένως ακόμα και σήμερα, το Κίεβο από κοινού με τον βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Λάμι, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε πως η συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης απειλεί ευρέως την ευρωπαϊκή ασφάλεια, και προανήγγειλε νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, που θα περιλαμβάνουν την αεροπορική εταιρεία Iran Air. Αντίστοιχες κυρώσεις προανήγγειλαν τόσο η ΕΕ συνολικά, διά στόματος Πίτερ Στάνο, του εκπροσώπου της Κομισιόν, όσο και οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, σε κοινή τους ανακοίνωση. «Η πράξη αυτή συνιστά μια κλιμάκωση εκ μέρους και των δύο, του Ιράν και της Ρωσίας, και μια απευθείας απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια» σημείωσαν καλώντας το Ιράν να διακόψει άμεσα κάθε είδους υποστήριξη προς τη Ρωσία στον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τις αναφορές περί παράδοσης βαλλιστικών πυραύλων στη Μόσχα μια «άσχημη προπαγάνδα» που αποσκοπεί στην απόκρυψη της δυτικής στρατιωτικής στήριξης στο Ισραήλ. Από την πλευρά της, ωστόσο, η Μόσχα δεν διέψευσε τίποτα. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, περιορίστηκε να πει πως η Ρωσία συνεργάζεται με το Ιράν, ακόμα και «στους πλέον ευαίσθητους» τομείς – ενώ ο Σεργκέι Σοϊγκού, ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, θεώρησε τη χρονική συγκυρία καλή ώστε να ανακοινώσει πως η Ρωσία έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διαδικασίες προκειμένου να υπογράψει σύντομα μια νέα διμερή συνθήκη με το Ιράν.

Εκπαίδευσαν δεκάδες Ρώσους

Σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, το Ιράν έχει εκπαιδεύσει δεκάδες ρώσους στρατιώτες στη χρήση του συστήματος βαλλιστικών πυραύλων Fath-360, που έχει βεληνεκές 120 χιλιομέτρων. Το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει τον περασμένο μήνα πληροφορίες πως εκπρόσωποι του ρωσικού υπουργείου Αμυνας υπέγραψαν με ιρανούς αξιωματούχους συμβόλαιο για το Fath-360 και άλλο ένα ιρανικό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων τον Δεκέμβριο. Οι ιρανικοί πύραυλοι, επισήμανε ο Μπλίνκεν, μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε κοντινούς στόχους, επιτρέποντας στη Ρωσία να χρησιμοποιεί μεγαλύτερο κομμάτι του δικού της οπλοστασίου για στόχους που βρίσκονται μακρύτερα από την πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία. Ιδιαίτερα δυσοίωνη ακούστηκε η προειδοποίηση του Λευκού Οίκου πως «υπάρχει κίνδυνος εσφαλμένων υπολογισμών», με τους ιρανικούς πυραύλους να προσγειώνονται «εκτός Ουκρανίας» –όπως και η προειδοποίηση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ότι η Ρωσία μοιράζεται με την Τεχεράνη τεχνολογία που έχει να κάνει με πυρηνικά όπλα καθώς και με το Διάστημα, αφού βέβαια η συνεργασία τους «είναι αμφίδρομη».

Από την πλευρά του, ο Αντρίι Γερμάκ, ο προσωπάρχης του ουκρανού προέδρου, χαρακτήρισε τις κυρώσεις κατά του Ιράν ένα θετικό βήμα, επαναλαμβάνοντας ωστόσο την έκκληση να επιτραπεί στο Κίεβο η χρήση δυτικών όπλων κατά στρατιωτικών στόχων στο ρωσικό έδαφος. Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος στην Ανατολική Ουκρανία, το Κίεβο προσπαθεί να μεταφέρει τον πόλεμο στη Ρωσία με μια διασυνοριακή επίθεση στη ρωσική περιοχή Κουρσκ, που ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου, καθώς και ολοένα και μεγαλύτερες επιθέσεις με drones βαθιά στη ρωσική επικράτεια.