Η στρατηγική μακράς διαρκείας που χάραξε το Μέγαρο Μαξίμου, ζητώντας να κριθεί στο τέλος της θητείας της το 2027, φάνηκε στις τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Βελλίδειο. Το βραχυπρόθεσμο σχέδιο, δηλαδή οι προτεραιότητες και ο τρόπος με τον οποίο θα προβάλλεται η κυβερνητική δραστηριότητα στους αμέσως επόμενους μήνες, ξεδιπλώνεται από εδώ στο εξής. Και θα είναι εκείνο που σε μεγάλο βαθμό θα δείξει εάν η κυβέρνηση παρουσιάζει δυναμική ανάκαμψης ή, αντίθετα, εάν μετά τις ευρωεκλογές έχει εγκλωβιστεί καθηλωμένη σε ένα σπιράλ πιέσεων χωρίς επιστροφή.

Θεωρείται, συνεπώς, ότι το σκηνικό στο οποίο η κυβέρνηση θα ξεκινήσει την πορεία της για τις – κατά τον Πρωθυπουργό – «1.000 μέρες καθαρού πολιτικού χρόνου» δεν στήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο παραδοσιακό πολιτικό ορόσημο του φθινοπώρου.

Ενδεικτική η αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στον απόηχο παραπόνων από κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες ότι «δεν περιμέναμε την Παρασκευή όταν ανεβαίναμε στη Θεσσαλονίκη ότι τη Δευτέρα ο κόσμος θα ένιωθε ότι αυτά τα οποία ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός θα τους οδηγήσουν στη “Γη της Επαγγελίας”» (Σκάι 100,3). Εξού και το πλάνο 90 ημερών, που θα αναθεωρείται όποτε χρειάζεται, αντιμετωπίζεται ως παράθυρο ευκαιρίας, το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο θα διαμορφωθεί η πραγματική αφετηρία του μαραθωνίου έως την εθνική αναμέτρηση.

Το επόμενο τρίμηνο δεν λειτουργεί μόνο ως κρας τεστ στη γαλάζια προσπάθεια ανάκτησης δυνάμεων και πρωτοβουλιών. Είναι επίσης το διάστημα στο οποίο θα αναδιαμορφωθεί το αντιπολιτευτικό σκηνικό αλλά και θα ανοίξουν μεγάλες συζητήσεις (όπως για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και για την Προεδρία της Δημοκρατίας), οι οποίες θα επηρεάσουν ισορροπίες και στρατηγικές στην πολιτική σκηνή. Η επιδίωξη της κυβερνητικής παράταξης είναι να επιστρέψει στην προ των ευρωεκλογών εικόνα της μέχρι το τέλος του 2024. Μιλώντας με αριθμούς, να εδραιωθεί ξανά το… 3 μπροστά από τα ποσοστά της, ως σημάδι ότι ο γαλάζιος μηχανισμός ξεκολλάει από το δυσάρεστο 28% του περασμένου Ιουνίου.

Οι 2+1 βασικοί άξονες

Στους άξονες του τρίμηνου σχεδίου περιλαμβάνονται – κωδικοποιημένα – τα εξής:

Μαξίμου και Πειραιώς εντείνουν τις επιχειρήσεις επανασύνδεσης με αποστασιοποιημένα ακροατήρια. Από την ερχόμενη εβδομάδα και από την Κεντρική Μακεδονία ξεκινά μπαράζ κομματικών εξορμήσεων με τη συμμετοχή και υφυπουργών, γενικών γραμματέων, βουλευτών. Αντίστοιχα, δρομολογούνται από το τέλος του Σεπτεμβρίου διαβουλεύσεις διευρυμένων κυβερνητικών κλιμακίων ανά περιφέρεια, παρουσία και του Μητσοτάκη.

Ζητείται διυπουργική συνεργασία και προσήλωση στα χρονοδιαγράμματα. Γι’ αυτό οι πρωθυπουργικοί συνεργάτες στρέφουν το ραντάρ στην «καθημερινή παρακολούθηση» της εφαρμογής των μέτρων. Ενδεικτικές και οι μετα-ΔΕΘ θεματικές συσκέψεις με υπουργούς, υπό τον Μητσοτάκη.

Γαλάζια στελέχη παραδέχονται ότι πιέζει πια ο χρόνος για αισθητό, θετικό αποτέλεσμα στη «μάχη» απέναντι στα προβλήματα της καθημερινότητας. Γι’ αυτό, επιχειρείται επικοινωνιακή προβολή και επεξήγηση όσων ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ, με προσπάθειες να τραβηχτεί χρονικά πιο μπροστά, όπου είναι δυνατόν, η υλοποίηση αποφάσεων. Οι αναλύσεις, μέσω συνεντεύξεων Τύπου, άρχισαν με την οικονομία και θα συνεχιστούν με την Υγεία (σήμερα), το δημογραφικό (Πέμπτη), το στεγαστικό (Παρασκευή) και τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και τον τουρισμό (την ερχόμενη Δευτέρα).