Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της ΔΕΘ για την αντιμετώπιση του προβλήματος του στεγαστικού εξειδικεύτηκαν σήμερα από την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση. Στη συνέντευξη συμμετείχε και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Η νέα στεγαστική πολιτική περιλαμβάνει δέσμη πρωτοβουλιών όπως πχ το πρόγραμμα ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΙΙ, αυξημένες ενισχύσεις για την ανακαίνιση κτιρίων, κοινωνική αντιπαροχή, μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε κορεσμένες περιοχές.

Ξεκινώντας την ενημέρωση η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ Ι, χαρακτηρίζοντάς το επιτυχημένο, ενώ σημείωσε ότι πάνω από 30.000 άτομα θα έχουν σπίτι μετά και το ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΙΙ.

Αναφορικά με το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» έχει προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ, το 1 δισ. προέρχεται από το ταμείο ανάκαμψης και το 1 δισ. από τραπεζικά κεφάλαια και υπολογίζεται ότι θα καλυφθούν 20.000 δικαιούχοι.

«Σπίτι μου 2» – Τα κριτήρια για τους δικαιούχους:

  • Θα πρέπει να είναι από 25 έως 50 ετών
  • Το εισόδημα για τους άγαμους θα είναι έως 20.000 ευρώ
  • Το εισόδημα για τα ζευγάρια θα είναι έως 28.000 ευρώ + 4.000 ευρώ για κάθε παιδί
  • Το εισόδημα για μονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται έως 31.000 ευρώ + 5.000 ευρώ για κάθε παιδί

«Σπίτι μου 2» –  Όροι και δάνειο

Το 50% του δανείου θα είναι άτομο από το ταμείο Ανάκαμψης ενώ  το άλλο 50% θα δοθεί με χαμηλό επιτόκιο μεσοσταθμικά. Για του τρίτεκνους και τους πολύτεκνους το 75% θα δοθεί από το ταμείο Ανάκαμψης και θα είναι άτομο και το 25% με επιτόκιο.

Το δάνειο θα ανέρχεται έως 190.000 ευρώ και θα αφορά σε συμβόλαια έως 250.000 ευρώ. Το ακίνητο θα πρέπει να είναι έως 150 τ.μ. και κατασκευής έως και το 2007.

Η διάρκεια του δανείου θα είναι από 3 έως 30 έτη.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πού θα κυμανθεί το μεσοσταθμικό επιτόκιο ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι θα είναι κάτω από 2%.

 Για το πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου»

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» είναι πρόγραμμα χαμηλότοκων δανείων για ενεργειακή αναβάθμιση με στόχο να ενθαρρυνθούν οι ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε ανακατασκευή παλαιών διαμερισμάτων με πόρους του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το ποσό του δανείου θα ανέρχεται σε 25.000 ευρώ και η διάρκειά του θα είναι από 3 έως 7 έτη και αφορά δαπάνες για μια σειρά από εργασίες που φαίνονται στο παρακάτω γράφημα.

Το δάνειο αφορά όλες τις κατοικίες (κύριες ή δευτερεύουσες).

Δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για τους δικαιούχους. Η πλατφόρμα θα ανοίξει τον Ιανουάριο του 2025.

Προχωράει το πρόγραμμα «Κάλυψη» για νέους από 25 έως 39 ετών που περιλαμβάνονται στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους»