To αμερικανικό debate έχει τόση σχέση με τις δικές μας τηλεμαχίες, όση και το ΝΒΑ με το εθνικό πρωτάθλημα μπάσκετ. Αυτό δεν είναι εντελώς παράλογο καθώς, στις ΗΠΑ, οτιδήποτε δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις του κοινού για θέαμα, θάβεται κάτω από βαθιά χασμουρητά. Και, μεταξύ μας, είναι τεχνικά δύσκολο να γίνει κάτι ανάλογο στην πατρίδα μας καθώς εδώ άπαντες οι πολιτικοί αρχηγοί θεωρούνται εν δυνάμει πρωθυπουργοί και αντιμετωπίζονται με ίσα μέτρα και σταθμά.

Ομως κάτι τέτοιο είναι βλακώδες. Και είναι να απορείς για ποιο λόγο δεν επιτρέπεται σε ένα κανάλι να φωνάξει δύο πολιτικούς αρχηγούς και να τους βάλει σε debate μέχρι τελικής πτώσης. Μας προβληματίζει η μεγάλη αποχή των πολιτών από τις εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά δεν αναλογιζόμαστε το βάρος της βαρεμάρας που τους προκαλεί η πολιτική. Θα πείτε ότι η πολιτική δεν είναι θέαμα. Λάθος. Τα πάντα είναι θέαμα στους καιρούς μας. Και ο πολίτης που θα κάτσει μπροστά στην τηλεόραση να χαζέψει ένα debate με εντάσεις, αντεγκλήσεις και υψηλούς τόνους, είναι εξαιρετικά πιθανό να ψηφίσει.

Αν όμως τον ποτίζεις με παράλληλους, χρονομετρημένους, μονολόγους, θα χασμουρηθεί, θα πιάσει το τηλεκοντρόλ και θα τους θεωρήσει όλους ίδιους. Επίσης το αμερικανικό debate είναι τίμιο και καθαρό. Δεν υπάρχουν στρογγυλεμένες ερωτήσεις, ούτε ο υποψήφιος έχει τη δυνατότητα να απαντήσει σε κάτι διαφορετικό από το θέμα που του ετέθη.

Θα τον επαναφέρουν στην τάξη. Τα «καρφιά», τα σκληρά μαρκαρίσματα, ακόμα και οι προσβολές, λένε στους τηλεθεατές πολλά περισσότερα για την ταυτότητα του υποψηφίου, παρά οι στείρες αναφορές σε δείκτες και διαγράμματα που έχουν ετοιμαστεί από συνεργάτες.

Διότι, αν μη τι άλλο, θέλεις και να δεις πώς αντιδρά ο υποψήφιός σου στα δύσκολα, αν ανεβάζει εύκολα πίεση ή χάνει την ψυχραιμία του και τη δυνατότητα άμεσης και αποτελεσματικής αντίδρασης. Εδώ εμείς «κλειδώνουμε» τον φακό της κάμερας πάνω σε αυτόν που έχει τον λόγο, προκειμένου να μη δουν οι τηλεθεατές τις εκφράσεις των άλλων. Μα, εκεί βρίσκεται το ζουμί, η ουσία. Και στις εκφράσεις. Τι θα έκανε η Κάμαλα χωρίς τις γκριμάτσες της;