H επίσημη επίσκεψη του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία έχει αναβληθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. Εχουν αναφερθεί πολλοί λόγοι, όμως, όπως αποκαλύπτει o ιστότοπος Middle East Eye, ο βασικός είναι οι ιδιαίτερες συνθήκες που απαιτεί το Κρεμλίνο. Ο Πούτιν θα ήθελε να πετάξει στην Αγκυρα με συνοδεία ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών, πιθανώς ανησυχώντας για την ικανότητα της Ουκρανίας να καταρρίψει το αεροσκάφος του στη διαδρομή της πτήσης.

Ομως αυτό είναι ιδιαίτερα περίπλοκο, καθώς τα συστήματα της αεράμυνας του ΝΑΤΟ που διαθέτει η Τουρκία θα μπορούσαν να αντιληφθούν τα ρωσικά μαχητικά ως εχθρικούς στόχους. Ατομο που γνωρίζει τις συνομιλίες ανέφερε ότι η Τουρκία δεν είναι πιθανό να κλείσει τα συστήματα του ΝΑΤΟ προκειμένου να ικανοποιήσει το ρωσικό αίτημα. Στις τελευταίες συζητήσεις, ρώσοι και τούρκοι αξιωματούχοι συζήτησαν για πιθανή επίσκεψη του Πούτιν την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Ομως το θέμα των ρωσικών μαχητικών καθιστά τον προγραμματισμό εξαιρετικά δύσκολο. Οπως διευκρινίζουν δύο τούρκοι διπλωμάτες, το ρωσικό αίτημα είναι πολύ ασυνήθιστο. «Θα μπορούσαν να ζητήσουν συνοδεία τουρκικών μαχητικών, κάτι που συνηθίζεται, αλλά κανένας ξένος αρχηγός κράτους δεν παίρνει μαζί του δικά μαχητικά σε άλλη χώρα» εξηγούν.

Η ασφάλεια της διαμονής

Και αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Οι Ρώσοι διαμαρτύρονται επειδή τα τρία μεγαλύτερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Αγκυρα – το Hilton, το Sheraton και το Marriott – είναι επιχειρήσεις αμερικανικής ιδιοκτησίας, άρα δεν θεωρούνται ασφαλείς για τον αρχηγό του ρωσικού κράτους. Αυτό θα μπορούσε να λυθεί εάν η Αγκυρα βρει έναν κυβερνητικό ξενώνα για να φιλοξενηθεί ο Πούτιν – άλλη μια εξαιρετικά ασυνήθιστη πρόκληση για το πρωτόκολλο.

Ευρω-συνεννόηση για τη μετανάστευση

Μέσα στον χαμό που προκαλούν τα σχέδια της Γερμανίας για τη μετανάστευση (αναλυτικά θα διαβάσετε στα ρεπορτάζ στις μέσα σελίδες), οι ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις βρίσκονται σε κινητικότητα για να συντονίσουν τις θέσεις και τις κινήσεις τους. Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί η σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μαξίμου με τον επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, στην οποία θα μετέχει και ο υπουργός Μετανάστευσης Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο Φεϊχό προ ολίγων ημερών πέτυχε συμφωνία για ένα νέο σχέδιο μετανάστευσης με τον πρόεδρο των Καναρίων Νήσων Φερνάντο Κλαβίχο και επιδιώκει, όπως έχει πει ο ίδιος, να πάρει know how για τη μείωση των ροών από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Στην τελική ευθεία η έρευνα για Πύλο

Από το καλοκαίρι σας είχα αποκαλύψει πως ο λόγος που η αντιπολίτευση μπλοκάρει την αλλαγή του Συνηγόρου του Πολίτη Ανδρέα Ποττάκη είναι ότι αναμένονται εξελίξεις στην αυτεπάγγελτη πειθαρχική έρευνα που έχει ανοίξει για το ναυάγιο της Πύλου, έχοντας και τη στήριξη της αντίστοιχης ανεξάρτητης Αρχής της ΕΕ. Η έρευνα έχει φτάσει, λοιπόν, πράγματι, στο τελικό στάδιό της, που είναι αυτό των καταθέσεων δεκάδων αξιωματούχων του Λιμενικού Σώματος, οι οποίες εκτός απροόπτου θα ολοκληρωθούν την επόμενη βδομάδα. Και μετά θα συνταχθεί το σχετικό πόρισμα.

Η νέα Συνήγορος του Καταναλωτή

Χθες είχαμε την έγκριση της Βουλής για αλλαγή επικεφαλής στον Συνήγορο του Καταναλωτή, όπου, με πρόταση του Τάκη Θεοδωρικάκου, τον Λευτέρη Ζαγορίτη διαδέχεται η Αννα Στρατινάκη, πρώην γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας (και μερικοί ίσως θα θυμάστε ότι φέρεται ότι ήταν στους παρακολουθούμενους με το Predator). Με την ακρίβεια να είναι το ζήτημα πρώτης γραμμής, η συγκεκριμένη Αρχή έχει αυξημένη βαρύτητα, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης έχει υποσχεθεί να την ενισχύσει μια και από πέρυσι αυξήθηκαν σημαντικά και οι καταγγελίες πολιτών που λαμβάνει.

Οι παραολυμπιονίκες στο Μαξίμου

Τις εμπειρίες τους από τους Αγώνες αλλά και τα αιτήματά τους για τη βελτίωση της καθημερινότητας των αθλητών με αναπηρία συζήτησαν χθες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τα μέλη της ελληνικής αποστολής των Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, που κατέκτησε 13 μετάλλια. Οι παραολυμπιονίκες έθεσαν το ζήτημα των διορισμών των διακεκριμένων αθλητών, που ισχύει κανονικά μεν ως δικαίωμα, αλλά παρουσιάζει πολυετή καθυστέρηση, ακόμη και σε εκείνους που το κατοχύρωσαν με διακρίσεις τους το 2012. Επιπλέον, συζητήθηκε η πρωτοβουλία του υπουργείου Αθλητισμού για τη συγκρότηση 17 επιτροπών με επικεφαλής παραολυμπιονίκη, με την καθεμία να αντιστοιχεί στα εποπτευόμενα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα της επικράτειας, ώστε να εργαστούν για την κατοχύρωση της απόλυτης προσβασιμότητας των ανθρώπων με αναπηρία.