Σίγουρα έχουμε κλιματική αλλαγή, δεν υπάρχουν πια πρωτοβρόχια. Κάποια Atena πέρασε και αναμένεται Boris τις – για φθινόπωρο και βροχές δεν άκουσα λέξη. «Με τον πρώτο μπουμπουνητό της Atena σκοτώθηκαν τα πρωτοβρόχια» θα γράψει ο ποιητής της κλιματικής αλλαγής – της μετεωρολογικής αλλαγής, μάλλον.

Είναι διασκεδαστικό να διαβάζεις μετεωρολογικά δελτία εφημερίδων της παλιάς εποχής, στο γύρισμα του 19ου προς τον 20ο αιώνα: αναφέρουν θερμοκρασία, ύψος βροχής, ταχύτητα ανέμου, ατμοσφαιρική υγρασία και πίεση, κτλ, της προηγούμενης ημέρας! Οι Αθηναίοι μάθαιναν «τι καιρό είχε χθες» με βάση τις μετρήσεις που έστελνε κάθε βράδυ ο Μετεωρολογικός Σταθμός του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο ίδιος που τώρα στέλνει προγνώσεις μέσω του meteo. gr, όπως μας στέλνει «Δελτία Καιρού» η ΕΜΥ.

Δεν ξέρω πότε προόδευσε αρκετά η μετεωρολογία ώστε να δίνει προγνώσεις, αυτό που βλέπω τώρα είναι ανταγωνισμός πολυπραγμόνων «μετεωρολόγων» ποιος θα εντυπωσιάσει περισσότερο. Η σχολή που ίδρυσε προ δεκαετίας η περίφημη «μετεωρολόγος Πετρούλα» του Star έχει δώσει πτυχία, μάστερ και διδακτορικά.

Εδωσε και ηθικό δίδαγμα: «η μετεωρολογία οδηγεί παντού, αρκεί να την ασκήσεις καταλλήλως». Παράδειγμα, ο κ. Καλλιάνος ο οποίος – μέσω του επίσης επιτυχημένου τηλεοπτικά κ. Λεβέντη της Ενωσης Κεντρώων – έγινε τελικά βουλευτής και της ΝΔ, ίσως και υπουργός αύριο, ενώ ως μαθηματικός άνοιξε «Κέντρα Μελέτης» για μαθητές που δεν είναι φροντιστήρια και δεν υπάγονται επομένως στους κανόνες που τα διέπουν.

Όπως δεν υπάρχουν κανόνες να διέπουν τις προγνώσεις καιρού.

Εξαιτίας των μετεωρολόγων χάσαμε τα πρωτοβρόχια, χάρη στον κ. Δούκα θα καταργηθεί το αξίωμα «Δήμαρχος Αθηναίων». Διότι όλα πηγαίνουν ρολόι στην πρωτεύουσα και ας ασχολείται ο ίδιος εδώ και τρεις μήνες με την προεκλογική του εκστρατεία. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι στο οκτάμηνο της θητείας του – προφανώς χάρη στα όσα έκανε κατά το πεντάμηνο που ασκούσε τα καθήκοντά του – φυτεύτηκαν χιλιάδες δέντρα και καθαρίστηκαν υπερδιπλάσια φρεάτια απορροής από όσα πέρυσι.

Αν εκπαιδευθεί LLM με τα data της πεντάμηνης περιόδου (Ιανουάριος – Μάιος) που ο κ. Δούκας δημαρχούσε, σίγουρα το πρόγραμμα αυτό θα γίνει τέλειος Τεχνητώς Νοήμων Δήμαρχος Αθηναίων, ικανός να τον αντικαταστήσει για τα επόμενα χρόνια της θητείας του – και γιατί όχι για πάντα;

Θα πρέπει να αμειφθεί φυσικά ο κ. Δούκας αφού το Large Language Model θα εργάζεται με βάση δικά του, προσωπικά, data αλλά έτσι θα γλιτώσουμε από τα Λόγια τα Μεγάλα των υποψηφίων δημάρχων και τη φασαρία των προεκλογικών περιόδων. Ισως αυτό προσφέρει την αναγκαία ηρεμία για να κατανοούμε ότι έχουμε να κάνουνε με φθινόπωρο, πρωτοβρόχια, χειμώνα, χιόνια, κτλ, και όχι με βαρύγδουπα ονόματα που εκφέρονται απειλητικά από χείλη «μετεωρολόγων».