Ευτυχώς τελείωσε η μεταγραφική περίοδος και όσα διαβάσαμε διαβάσαμε – άλλα δεν έχει. Ομολογώ πως κυρίως θα μου λείψει ο Φοφανά, τις τελευταίες μέρες για τον νεαρό άσο της Τσέλσι υπήρξαν περισσότερες αναφορές και απ’ όσες έγιναν συνολικά σε όλους μαζί τους υπόλοιπους παίκτες που απέκτησε η ΑΕΚ σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο. Διαβάσαμε κι ακούσαμε σχεδόν τα πάντα και τα αντίθετά τους. Οτι η ΑΕΚ αρχικά έδινε 10 εκατ. ευρώ για την απόκτησή του αλλά η Τσέλσι δεν ήθελε να το συζητήσει. Οτι μετά η Τσέλσι άλλαξε γνώμη και τον έδινε δανεικό στην ΑΕΚ για ένα χρόνο βάζοντας ρήτρα 20 εκατ. Οτι η αγγλική ομάδα απαίτησε, αν ο ποδοσφαιριστής είχε αποκτηθεί από την ΑΕΚ, να ξεκινήσει βασικός σε τουλάχιστον 20 ματς. Οτι ο ποδοσφαιριστής ακολούθησε τη σελίδα της ΑΕΚ στο Instagram – πράγμα που αποτέλεσε και τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι έρχεται. Τελικά δεν ήρθε. Και το μόνο που δεν ακούσαμε είναι ότι η ΑΕΚ πρότεινε στην Τσέλσι να τον αποκτήσει δανεικό και στη συνέχεια να της τον δανείσει μέχρι το καλοκαίρι…

Γλίτωσε

Αστειεύομαι, γιατί πιστεύω πως η ΑΕΚ μάλλον γλίτωσε: η απόκτηση του Φοφανά θα δημιουργούσε στον κόουτς Ματίας Αλμέιδα ακόμα πιο πολλούς πονοκεφάλους. Ο Αλμέιδα έχει ήδη πολλούς καθώς έχει τρεις παίκτες που θέλουν να παίζουν πίσω από τον φορ (τον Λαμέλα, τον Περέιρα και τον Φερνάντεζ), τέσσερις που θέλουν να αγωνίζονται δίπλα στον αμυντικό μέσο Σιμάνσκι (δηλαδή τον Γιόνσον, τον Μάνταλο, τον Πινέδα και τον Λιούμπισιτς), τρεις που θέλουν να καλύψουν την αριστερή πλευρά της επίθεσης (τον Κοϊτά, τον Γκατσίνοβιτς και τον Τσούμπερ). Θα μου πεις ύστερα απ’ όλα αυτά, τι πρόβλημα θα είχε ο Αλμέιδα αν βρισκόταν και με τρία φορ – θυμίζω ότι ο Φοφανά θα διεκδικούσε τη θέση από τους Λιβάι Γκαρσία και Πιερό. Η διαφορά έχει να κάνει στο ότι οι φορ στο ποδόσφαιρο είναι παραδοσιακά οι πιο γκρινιάρηδες. Θρέφονται από τα γκολ. Κι αντίθετα από τους άλλους παίκτες που μπορεί να τους αρκεί μια εικοσιπεντάλεπτη συμμετοχή, η ιδέα να είναι αναπληρωματικοί και να περιμένουν τη σειρά τους δεν τους ξετρελάνει…

Λόβρεν

Στο φινάλε των μεταγραφών πρόλαβε ο ΠΑΟΚ να αποκτήσει τον στόπερ που έψαχνε. Ο Κροάτης Ντέγιαν Λόβρεν, με το τεράστιο βιογραφικό, ήρθε για να γίνει ο τέταρτος στόπερ της ομάδας του Λουτσέσκου. Ημουν βέβαιος ότι ο ΠΑΟΚ θα έβρισκε κάποιον γιατί δεν ήταν δυνατόν να μείνει με τρία στόπερ, όταν μάλιστα ένας από αυτούς τους τρεις, ο Κόλεϊ, είναι και νεοφερμένος. Ο Λουτσέσκου στους νεοφερμένους δεν δείχνει αμέσως εμπιστοσύνη που σημαίνει πως θα δεινοπαθούσαν ο Μιχαηλίδης και ο Κεντζιόρα μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, όταν και θα μπορούσε να γίνει μεταγραφή. Ο Λόβρεν, στα 35 του χρόνια και με εμπειρίες στην Πρέμιερ Λιγκ με τη Λίβερπουλ και στο γαλλικό πρωτάθλημα με τη Λυών μάλλον θα πείσει τον Λουτσέσκου να τον χρησιμοποιήσει γρήγορα στα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος που έχει δικαίωμα συμμετοχής. Θα καταφέρει να ανταποκριθεί στην ανάγκη ο έμπειρος Κροάτης πέφτοντας και υποχρεωτικά στα βαθιά; Νομίζω ναι. Οι καιροί που στον ΠΑΟΚ αποκτούσαν τον Καγκάβα και τον Μπερμπάτοφ και δεν ήξεραν πώς να τους αξιοποιήσουν νομίζω πέρασαν: τώρα στον ΠΑΟΚ από βετεράνους γνωρίζουν καλά. Ο Τάισον, που είναι και λίγο μεγαλύτερος από τον Λόβρεν, πέρυσι ήταν ο MVP της ομάδας.

Επίσκεψη

Ο ΠΑΟΚ είναι κατά κάποιο τρόπο η ομάδα με την πλουσιότερη επικαιρότητα τη δεδομένη στιγμή. Εκλεισε τις μεταγραφές του με μια σημαντική προσθήκη, ενώ στην επικαιρότητα της ομάδας υπάρχει και η επίσκεψη του ιδιοκτήτη Ιβάν Σαββίδη – γεγονός από τα σπάνια!

Με τον Λουτσέσκου ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ είχε να συναντηθεί πέντε ολόκληρα χρόνια και αν κρίνω από τις φωτογραφίες της συνάντησης που είδα, είναι να απορείς πώς ο ρουμάνος προπονητής γνώρισε το αφεντικό: ο Σαββίδης με ένα λευκό ιερατικό μούσι είναι πραγματικά αγνώριστος. Δεν έχω καταλάβει αν θα μείνει για να δει το κυριακάτικο ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός. Λογικά ναι. Αλλά με τον Σαββίδη ποτέ δεν ξέρεις.

Κακές

Στη θέση του πάντως δεν θα το έχανα γιατί είναι το πρώτο πολύ σημαντικό ματς της σεζόν: ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός θέλουν μια νίκη για να χτίσουν πάνω σε αυτή. Και τους δυο τους περιμένει ένας δύσκολος κύκλος καθώς από τη μεθεπόμενη εβδομάδα ξεκινάνε και οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις τους. Ο ΠΑΟΚ έχει ξεκινήσει με τρεις νίκες σε τρία ματς και μια τέταρτη (και μάλιστα κόντρα στον ΠΑΟ) θα ήταν το καλύτερο σημάδι ότι όλα στις τάξεις του πάνε καλά. Από την άλλη μια ήττα θα δημιουργούσε ερωτήματα για το πόσο μπορεί να εκμεταλλευτεί την έδρα του: στην Τούμπα αποκλείστηκε από τη Μάλμε. Για τον ΠΑΟ από την άλλη το ματς μοιάζει με τελικό. Οι κακές εμφανίσεις με τον Αστέρα Τρίπολης, τον Λεβαδειακό και την Καλλιθέα μπορεί ακόμα και να εξαφανιστούν ύστερα από νίκη στη Θεσσαλονίκη. Μια ήττα, όμως, από τον ΠΑΟΚ θα δημιουργήσει συνθήκες εσωστρέφειας αφόρητες. Και θα γίνει λόγος σοβαρής αμφισβήτησης της δυνατότητας προσφοράς του κόουτς Αλόνσο. Πράγμα που θα είναι άδικο. Αλλά που ξέρουμε πως είναι και ο κανόνας του παιχνιδιού στην Ελλάδα.

Βίντσιτς

Στο μεταξύ η νέα ΚΕΔ όρισε για πρώτη φορά ξένο διαιτητή και η επιλογή είναι πέραν πάσης αμφιβολίας εντυπωσιακή: το ματς ΠΑΟΚ – ΠΑΟ θα το διευθύνει ο Σλάβκο Βίντσιτς, διαιτητής του περσινού τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ! Ο σλοβένος διαιτητής δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται να διευθύνει ματς για τις ελληνικές διοργανώσεις. Εχει μάλιστα διευθύνει δυο ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός, που κατά σύμπτωση έχουν γίνει και τα δυο στην Τούμπα. Τη σεζόν 2019-2020 είχε διευθύνει έναν αγώνα των δυο για το πρωτάθλημα που είχε λήξει ισόπαλος – με το τελικό 2-2 να διαμορφώνεται στις καθυστερήσεις των καθυστερήσεων με πέναλτι που έδωσε ο Βίντσιτς στον ΠΑΟΚ με παρέμβαση του VAR. Το 2022-23 ο Βίντσιτς βρέθηκε πάλι στην Τούμπα αλλά τότε δεν υπήρξαν συγκινήσεις: ήταν ένα ματς για τα προημιτελικά του Κυπέλλου κι ο ΠΑΟΚ είχε κερδίσει εύκολα με 2-0. Την Κυριακή όμως στην Τούμπα δεν θα έρθει απλά ένας καλός σλοβένος διαιτητής, αλλά ο διαιτητής του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ. Ενας ρέφερι τεράστιου κύρους δηλαδή…