Τα συνδικάτα γιατρών και νοσηλευτών στην Ιταλία ζητούν από τις Αρχές να εξετάσουν το ενδεχόμενο παρουσίας του στρατού στα νοσοκομεία ως απάντηση στην αύξηση των επιθέσεων εις βάρος τους από συγγενείς των ασθενών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο το 2023 σημειώθηκαν 16.000 σωματικές και λεκτικές επιθέσεις εναντίον του νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ ήδη φέτος οι επιθέσεις εναντίον γιατρών και νοσηλευτών υπολογίζεται ότι έχουν ξεπεράσει τον αριθμό αυτόν, ενώ γίνονται όλο και πιο βίαιες.

Στη Νότια Απουλία

Σε μια από τις πιο πρόσφατες, την περασμένη Παρασκευή, που καταγράφηκε σε βίντεο και δημοσιοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γιατροί και νοσοκόμες αναγκάστηκαν να βρουν καταφύγιο σε δωμάτιο στο νοσοκομείο Policlinico στη Φότζια, στη νότια περιοχή της Απουλίας, όταν περίπου 50 συγγενείς και φίλοι μιας 23χρονης γυναίκας που πέθανε έπειτα από επείγουσα επέμβαση στράφηκαν εναντίον τους. Κάποιοι νοσηλευτές τραυματίστηκαν αρκετά σοβαρά, με το βίντεο που δείχνει τους έντρομους γιατρούς και νοσηλευτές κλειδαμπαρωμένους μέσα στο δωμάτιο, με αίματα στο πάτωμα, να έχει κάνει τον γύρο του Διαδικτύου.

Δύο ημέρες αργότερα, το ίδιο νοσοκομείο ανέφερε άλλη μια επίθεση, με έναν ασθενή να κλοτσάει και να γρονθοκοπεί τρεις νοσοκόμες στα Επείγοντα. Την Τρίτη, επίσης στην Απουλία, ασθενής επιτέθηκε σε γιατρό στο νοσοκομείο Francesco Ferrari στο Καζαράνο, κοντά στο Λέτσε.

Στην επαρχία της Νάπολι

Δύο άλλες σωματικές επιθέσεις αναφέρθηκαν αυτή την εβδομάδα στην επαρχία της Νάπολι, όπου οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας δήλωσαν ότι ασθενείς και οι οικογένειές τους επιτέθηκαν στους γιατρούς των επειγόντων περιστατικών όταν τους ζήτησαν να περιμένουν τη σειρά τους. Τον Αύγουστο, στο Παλέρμο, συγγενής ενός ασθενούς γρονθοκόπησε έναν εθελοντή στο νοσοκομείο Termini Imerese. Ο Αντόνιο ντε Πάλμα, ο πρόεδρος του εθνικού συνδικάτου Nursing Up, δήλωσε σοκαρισμένος από την αύξηση της βίας. «Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ κάτι παρόμοιο» δηλώνει. «Δεν έχουμε ξαναφτάσει σε τέτοιο επίπεδο κινδύνου και επιθετικότητας. Καλούμε επειγόντως τον υπουργό Εσωτερικών να αντιμετωπίσει τη σοβαρότητα αυτής της κατάστασης. Εχει καταστεί επιτακτική ανάγκη να εξετάσουμε την ανάπτυξη του στρατού σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης. Δεν μπορούμε πλέον να περιμένουμε».  Η Εθνική Ομοσπονδία Νοσηλευτικών Επαγγελμάτων καταδίκασε τις «εγκληματικές ενέργειες» κατά του υγειονομικού προσωπικού ως «ανυπόφορες» και ζήτησε προστασία από τις Αρχές για τη διασφάλιση ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος.

Ο Λορέτο Τζεσουάλντο, πρόεδρος της Ιταλικής Ομοσπονδίας Ιατρικής – Επιστημονικής Κοινότητας, πρότεινε νομοθεσία για την αναστολή της δωρεάν πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψη για τρία χρόνια σε όσους επιτίθενται σε εργαζομένους στον τομέα της υγείας ή βλάπτουν τις εγκαταστάσεις υγείας.

Πέρυσι, ένας 62χρονος καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκιση για τη δολοφονία ενός γιατρού το 2022 με τσεκούρι έξω από το νοσοκομείο Policlinico San Donato στο Μιλάνο, επειδή, όπως ισχυρίστηκε, οι θεραπείες που του είχε συνταγογραφήσει ήταν άχρηστες. Ο διευθυντής του νοσοκομείου στη Φότζια Τζουζέπε Πασκουαλόνε είπε στην «Guardian» ότι η πολυκλινική βρίσκεται μπροστά στο φάσμα του κλεισίματος. «Εάν συνεχίσουμε σε αυτό το μονοπάτι, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να χρειαστεί να κλείσουμε το τμήμα επειγόντων περιστατικών λόγω του διαρκώς μειούμενου αριθμού γιατρών, νοσοκόμων και εργαζομένων στον τομέα της υγείας» εξηγεί. «Εάν κλείσει το τμήμα επειγόντων περιστατικών, θα μπορούσε να ακολουθήσει το κλείσιμο και άλλων τμημάτων. Ζητούμε από τους ασθενείς και τις οικογένειές τους να κάνουν υπομονή και να θεωρούν ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας λειτουργούν υπό τεράστιο άγχος που προκαλείται από την εκτεταμένη έλλειψη ιατρών στο νοσοκομείο μας, όπως και πολλά άλλα ιταλικά νοσοκομεία. Αν προσθέσουμε σε αυτό τον φόβο μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, κινδυνεύουμε να χάσουμε ακόμη περισσότερους εργαζομένους στον τομέα της υγείας. Δεν θα βρίσκουμε ιατρικό προσωπικό πρόθυμο να εργαστεί στις εγκαταστάσεις μας, διότι πώς να πείσεις κάποιον να έρθει να εργαστεί όταν θα ξέρει ότι μπορεί να κινδυνεύει η ζωή του;».