Το πρώτο φανταστικό Σπρίνγκφιλντ, εξ όσων γνωρίζουμε πάντα, ήταν η πόλη όπου ζούσαν οι Αντερσον, η οικογένεια που πρωταγωνιστούσε στην αμερικανική κωμωδία καταστάσεων «Father Knows Best». Η σειρά έκανε πρεμιέρα στο NBC Radio το 1949 και πέντε χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε στην τηλεόραση – με τον «πατέρα που ξέρει καλύτερα», τον Τζιμ Αντερσον, ασφαλιστή στο επάγγελμα, λίγο πιο εξευγενισμένο γιατί στα ραδιοφωνικά του χρόνια ο χαρακτήρας του ήταν πολύ πιο σαρκαστικός και έδειχνε να έχει πραγματικά όλη την εξουσία στην οικογένεια και συχνά έβριζε τα παιδιά του λέγοντας για παράδειγμα «τι ηλίθια παιδιά που έχω». Αλλά ήταν άλλες εποχές, να σκεφτεί κανείς πως χορηγός της σειράς στην πρώτη τηλεοπτική σεζόν της ήταν μια μάρκα τσιγάρων. Οσο για το Σπρίνγκφιλντ των Αντερσον, το μόνο που ξέρουμε είναι πως βρισκόταν κάπου στις μεσοδυτικές ΗΠΑ.

Το επόμενο φανταστικό Σπρίνγκφιλντ είναι η πόλη όπου ζουν οι Σίμπσονς, ο Χόμερ, η Μαρτζ, ο Μπαρτ, η Λίζα και η Μάγκι, εδώ και τουλάχιστον 35 χρόνια, αφότου άρχισε να προβάλλεται η ομώνυμη σειρά κινουμένων σχεδίων στο Fox. Λένε πως ο γεννημένος στο Ορεγκον δημιουργός των Simpsons, ο Ματ Γκρέινινγκ, ήταν πεπεισμένος μεγαλώνοντας πως το φανταστικό Σπρίνγκφιλντ του «Father Knows Best» ήταν το Σπρίνγκφιλντ που βρισκόταν δύο ώρες δρόμο μακριά από το σπίτι του, στο Πόρτλαντ. Αλλά εκείνος δεν εμπνεύστηκε μόνο από αυτό, εμπνεύστηκε και από το Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης και από άλλα μέρη, ήθελε το Σπρίνγκφιλντ των Σίμπσονς να εκπροσωπεί την «οποιαδήποτε πόλη των ΗΠΑ», ώστε «να νομίζουν όλοι ότι είναι το δικό τους Σπρίνγκφιλντ»· είναι άλλωστε ένα από τα πιο συνηθισμένα ονόματα πόλεων στην Αμερική.

Τα «στοιχεία» που δίνονται λοιπόν, σε πολλά επεισόδια της σειράς, σχετικά με το κλίμα, τη γεωλογία, την ιστορία, την απόσταση από τις πραγματικές πόλεις ή την πολιτική τοποθέτηση του Σπρίνγκφιλντ των Σίμπσονς είναι σκοπίμως αντιφατικά. Από πλευρά γεωγραφίας, για παράδειγμα, η πόλη περιλαμβάνει δάση, λιβάδια, οροσειρές, μια έρημο, έναν παγετώνα, παραλίες, κακοτράχηλους τόπους, φαράγγια, βάλτους, ένα λιμάνι, νερόλακκους και ποτάμια. Οσο για το κλίμα της, ενώ συνήθως παρουσιάζεται ως ξηρό και ηλιόλουστο, με φωτεινό μπλε ουρανό, η πόλη έχει υποστεί πολλές φυσικές καταστροφές – καύσωνες, χιονοθύελλες, χιονοστιβάδες, σεισμούς, όξινη βροχή, πλημμύρες, τυφώνες, ανεμοστρόβιλους, μέχρι και ηφαιστειακές εκρήξεις. Και ας μην ξεχνάμε φυσικά τη ρύπανση: πολλά ψάρια στον ποταμό έχουν ένα επιπλέον μάτι.

Φτάσαμε λοιπόν στο τρίτο και τελευταίο φανταστικό Σπρίνγκφιλντ, αυτό για το οποίο μίλησε την Τρίτη στο ντιμπέιτ με την Κάμαλα Χάρις ο Ντόναλντ Τραμπ, αυτό για το οποίο είχε μιλήσει νωρίτερα ο αντιπρόεδρός του Τζέι Ντι Βανς, αλλά και πολλοί ακόμα Ρεπουμπλικανοί μέλη του Κονγκρέσου, ανάμεσά τους ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ και ο βουλευτής Ουέσλι Χαντ, αυτό για το οποίο συζητάει όλο το διαδικτυακό τραμπικό σύμπαν, συμπεριλαμβανομένου, αλίμονο, του Ιλον Μασκ: βρίσκεται στο Οχάιο και έχει μαζέψει, εξαιτίας των πολιτικών του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις, τόσο πολλούς παράνομους μετανάστες που αρπάζουν και τρώνε γάτες και σκύλους, όλα τα ζώα συντροφιάς των ανθρώπων που ζούσαν εκεί, μαζί και πάπιες, και χήνες, και ό,τι βρουν μπροστά τους. Το αποδεικνύει, μεταξύ άλλων, η φωτογραφία ενός άνδρα που κρατάει μια νεκρή χήνα και το βίντεο μιας γυναίκας που συνελήφθη κατηγορούμενη ότι έφαγε μια γάτα.

Να σοβαρευτούμε όμως λίγο. Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, κανένα τέτοιο συμβάν δεν έχει αναφερθεί στο Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο, αυτό για το οποίο μιλούν υποτίθεται οι Τραμπ και Σία. Η πόλη έχει δεχθεί πράγματι σημαντική εισροή μεταναστών τα τελευταία τέσσερα χρόνια αλλά δεν είναι «λαθραίοι», είναι καθόλα νόμιμοι, από την Αϊτή οι περισσότεροι, με αναγνωρισμένο προσωρινό καθεστώς προστασίας, λόγω της κατάστασης εκεί, και καθαρό ποινικό μητρώο φυσικά, ειδάλλως δεν θα τους είχαν χορηγήσει οι Αρχές το καθεστώς αυτό. Η φωτογραφία του άνδρα με τη νεκρή χήνα τραβήχτηκε στο Κολόμπους του Οχάιο και ο άνδρας εμφανώς δεν είναι μετανάστης από την Αϊτή. Το βίντεο της γυναίκας που συνελήφθη κατηγορούμενη ότι έφαγε μια γάτα τραβήχτηκε στο Κάντον του Οχάιο και η γυναίκα φαίνεται βέρα Αμερικανίδα. Ολα ξεκίνησαν από κάποιον που έγραψε κάτι κάπου στο Facebook και κατέληξαν, στον κόσμο των MAGA, να θεωρούνται αδιαφιλονίκητο γεγονός.

Το Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο έχει πληθυσμό 60.000 κατοίκων και έχει δεχθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια κάπου 12.000-15.000 πρόσφυγες από την Αϊτή. Τους προσείλκυσαν, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, το χαμηλότερο κόστος της ζωής και οι διαθέσιμες δουλειές, οι περισσότεροι δουλεύουν σε διάφορες βιομηχανίες που χρειάζονται εργαζομένους, σε αποθήκες, στη βιομηχανία παραγωγής, στον κλάδο των υπηρεσιών, μερικοί έχουν καταφέρει μάλιστα να ανοίξουν δικές τους επιχειρήσεις, εστιατόρια και μανάβικα. Η εισροή είναι, όμως, μεγάλη, το Σπρίνγκφιλντ ζορίζεται, οι πόροι του δεν φτάνουν, ο δήμαρχός του ζητάει από καιρό ομοσπονδιακή βοήθεια. Υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα, είναι πραγματικό πρόβλημα η διαχείριση της μετανάστευσης, ακόμα και της νόμιμης, πόσω μάλλον της παράτυπης. Και υπάρχουν και οι απανταχού ψεκασμένοι, οι κατά το κοινώς λεγόμενο «γουίρντος».