Κοινή επίσκεψη στο Κίεβο πραγματοποίησαν χθες ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και ο βρετανός ομόλογός του Ντέιβιντ Λάμι, θέλοντας αφενός να εκφράσουν την «ενιαία και σταθερή υποστήριξή» τους στην Ουκρανία, αφετέρου να ακούσουν απευθείας από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλους ουκρανούς αξιωματούχους ποιοι είναι οι στόχοι του Κιέβου στον πόλεμο και τι μπορούν να κάνουν οι δυτικοί του εταίροι προκειμένου να το βοηθήσουν να τους επιτύχει.
Η επίσκεψη αυτή, προπαρασκευαστική κατά μία έννοια της συνάντησης που θα έχουν αύριο ο Τζο Μπάιντεν με τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας, τον Εργατικό Κιρ Στάρμερ, πιθανόν να ανοίξει τον δρόμο ώστε να χαλαρώσουν οι όροι χρήσης των όπλων που χορηγούν οι δυτικοί σύμμαχοι στο Κίεβο – να επιτραπεί δηλαδή στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, τους αγγλογαλλικούς Storm Shadow και τους αμερικανικούς Atacms, για πλήγματα βαθιά στο ρωσικό έδαφος, όπως ζητάει μετ’ επιτάσεως.
Η αντεπίθεση
Σύμφωνα πάντως με τους «New York Times», με τις ρωσικές δυνάμεις να συνεχίζουν τη μικρή αλλά σταθερή τους πρόοδο στην Ανατολική Ουκρανία και να ξεκινούν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, την πρώτη τους μεγάλη αντεπίθεση στο Κουρσκ, τη ρωσική περιοχή όπου εισέβαλε αιφνιδιαστικά η Ουκρανία τον περασμένο μήνα, ανακαταλαμβάνοντας μάλιστα έναν αριθμό οικισμών, το Κίεβο δέχεται πιέσεις να αναθεωρήσει επί το ρεαλιστικότερον τους στόχους του σε αυτόν τον πόλεμο.
Με βάση πάντα την αμερικανική εφημερίδα, Μπλίνκεν και Λάμι σκόπευαν να συζητήσουν με την ουκρανική ηγεσία «τον καλύτερο δυνατό ορισμό μιας ουκρανικής νίκης» – γιατί η στρατιωτική πραγματικότητα στο έδαφος, όπως και τα σημάδια κόπωσης που εμφανίζει η δυτική στήριξη, δεν συμβαδίζουν με τον δεδηλωμένο στόχο να εκδιωχθεί η Ρωσία από κάθε σπιθαμή της ουκρανικής επικράτειας προτού καταστεί δυνατή η έναρξη των οποιωνδήποτε ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
Δημοσίως, πάντως, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η χώρα του θα παράσχει πρόσθετη βοήθεια, ύψους άνω των 600 εκατομμυρίων στερλινών, στο Κίεβο. Με τη σειρά του, ο αμερικανός ομόλογός του ανακοίνωσε πρόσθετη βοήθεια, ύψους άνω των 700 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ως «ιμπεριαλισμό» και «φασισμό» περιέγραψε ο Λάμι τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου. «Θέλουμε να νικήσει η Ουκρανία και είμαστε πλήρως αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να της παρέχουμε την υποστήριξη που χρειάζεται», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Μπλίνκεν.
«Η Κριμαία είναι ουκρανική», είχε διαβεβαιώσει νωρίτερα, απευθυνόμενος στην ετήσια εκδήλωση της Κριμαϊκής Πλατφόρμας, μιας πρωτοβουλίας του Κιέβου με στόχο την προσέλκυση της διεθνούς προσοχής στην παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία προ δεκαετίας.
Το σχέδιο νίκης
Μιλώντας στο ίδιο φόρουμ, ο Ζελένσκι δήλωσε πως το «σχέδιο νίκης» που θέλει να παρουσιάσει αυτόν τον μήνα στον Τζο Μπάιντεν, όταν επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, θα ενισχύσει το Κίεβο και θα έχει «ψυχολογικές» επιπτώσεις που θα μπορούσαν να ωθήσουν τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο με διπλωματικά μέσα.
Την ίδια ώρα, στο αντίπαλο «στρατόπεδο», το Κρεμλίνο διέψευσε με 24ωρη καθυστέρηση τις πληροφορίες ότι έχει λάβει βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν, παράλληλα ανανέωσε τις απειλές του πως θα θεωρήσει ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι «μέρος του πολέμου στην Ουκρανία» και θα απαντήσει «δεόντως» αν επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς κατά της επικράτειάς του.