Απεργιακές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιήσουν οι υγειονομικοί στις 25 Σεπτεμβρίου, καθώς η ΠΟΕΔΗΝ έχει προκηρύξει 5ωρη στάση εργασίας με βασικό αίτημα τις μαζικές προσλήψεις στο ΕΣΥ και ενάντια στο «σχέδιο» για καθημερινή 24ωρη εφημέρευση στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας.

Το σχέδιο που φαίνεται πως επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας για καθημερινή 24ωρη εφημέρευση στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των εργαζομένων του ΕΣΥ καθώς όπως λένε για να γίνει κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν διπλασιασμός του προσωπικού, τη στιγμή που τμήματα και μονάδες στα νοσοκομεία υποφέρουν από την υποστελέχωση.

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει εξαγγείλει επίσης πανελλαδική απεργία στις 17 Οκτωβρίου και συγκέντρωση στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις ενώ επιφυλάσσεται για το πώς θα συνεχίσει.

Την ίδια στιγμή δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες για την κατάσταση στο ΕΣΥ, που παρά τις θριαμβολογίες του Άδωνι Γεωργιάδη, παραμένει οριακή.

Εικόνες ντροπής στο ΤΕΠ του Γεννηματάς

«Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Γεννηματάς ασθενείς πέντε ώρες μετά το τέλος της γενικής εφημερίας, βρίσκονται ακόμα στα επείγοντα περιμένοντας να μεταφερθούν στους θαλάμους τους», αναφέρει σε ανάρτησή της η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός παθολόγος, δημοσιεύοντας για του λόγου το αληθές και φωτογραφία από τους ασθενείς που περιμένουν.

«Όσο και να φωνάζει ο Άδωνις η σκληρή πραγματικότητα είναι αυτή» τονίζει η γιατρός Αργυρή Ερωτοκρίτου. «Παλεύουμε για τους ασθενείς μας, τα νοσοκομεία μας, τις ζωές μας. Στις 25 Σεπτεμβρίου απεργούμε πανελλαδικά. Σας θέλουμε στο πλευρό μας στις πύλες των νοσοκομείων εκείνης της μέρας» προσθέτει.

Η πολύωρη αναμονή στα νοσοκομεία είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς λόγω έλλειψης προσωπικού. Πριν λίγο καιρό η κάμερα του MEGA κατέγραψε ουρές σε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία και την αναμονή να φτάνει και τις 8 ώρες.

«Σε δημόσιο νοσοκομείο να περιμένω και 6 ώρες και αναγκάστηκα και πήγα σε ιδιωτικό και έσκασα ένα εισιτήριο εκεί πέρα. Όποιος δεν έχει ιδιωτική ασφάλεια και καλή, θα τραβήξει τον Γολγοθά που λένε», ανέφεραν ασθενείς.

Παρόμοιες εικόνες με το Γεννηματάς έχουν καταγραφεί και το Αττικόν Νοσοκομείο.

Παλιά κτίρια, ελλείψεις προσωπικούς, λίστες αναμονής

«Δεν ξέρω ποιο είναι το μεγαλύτερο κακό στα μεγάλα νοσοκομεία, τα ράντζα ή η νοσηλείες παθολογικών περιστατικών σε χειρουργικές ειδικότητες, που αυξάνουν το δείκτη νοσοκομειακών λοιμώξεων που είναι πάρα πολύ επικίνδυνες για τους ασθενείς;», είχε δηλώσει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί ήταν η έκθεση της ΠΟΕΔΗΝ για τα νοσοκομεία της βορείου Ελλάδας που έδωσε στη δημοσιότητα ενόψει της ΔΕΘ. Παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία για το κάθε νοσοκομείο, φαίνεται ότι ο κανόνας είναι οι μεγάλες ελλείψεις σε όλους τους κλάδους του ΕΣΥ με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν κλινικές ακόμα και χειρουργεία.

Κτίρια παλιά και επικίνδυνα για εργαζόμενους και ασθενείς, όπου υπάρχει ακόμα μέχρι και αμίαντος (τμήματα του νοσοκομείου Άγιος Δημήτριος στη Θεσσαλονίκη). Λίστες αναμονής που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα δύο χρόνια για χειρουργεία ή για εξετάσεις.

Οι αντιδράσεις του υπουργείου Υγείας στην εικόνα του ΕΣΥ κάθε άλλο παρά καθησυχάζουν τους υγειονομικούς που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για διάλυση των νοσοκομείων.