Κάθε πέρσι και καλύτερα στα σχολεία για γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, με τους τελευταίους να καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι επιδιώκει την εμπορευματοποίηση της παιδείας.
Οι αγιασμοί σημαδεύτηκαν από κινητοποιήσεις εναντίον των συγχωνεύσεων τμημάτων, οι οποίες θα συνεχιστούν όπως λένε οι γονείς
Γονείς ζητούν να καλυφθούν τα κενά και καταγγέλλουν το υπουργείο Παιδείας ότι αντιμετωπίζει τα παιδιά ως αριθμούς.
Για τις συγχωνεύσεις
Η Σπυριδούλα Ζαρκάδα, μέλος ΔΣ Ομοσπονδίας Γονέων και κηδεμόνων Αττικής, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τα προβλήματα στα σχολεία.
«Ξεκινώντας από την εκπαίδευση είναι έκδηλο το χαμηλό επίπεδο, που έχουμε, με την έννοια ότι στις ήδη μεγάλες τάξεις με τις ήδη πολυπληθείς αίθουσες, προχωράμε σε συγχωνεύσεις, και θα γενικευθεί ο αριθμός των 25 στην Πρωτοβάθμια και των 27 στην Δευτεροβάθμια. Μετά τον κορωνοϊό που δουλέψαμε με τάξεις με λιγότερα άτομα, έχουμε αποτελέσματα για το πόσο θετικά και αποτελεσματικά κύλησε η διδασκαλία και εκπαίδευση σε αυτό το επίπεδο», είπε αρχικά.
«Φέτος το υπουργείο Παιδείας αντί να ανοίξει τα σχολεία χωρίς κενά, με εκπαιδευτικούς στην θέση τους και στην ώρα τους, ασχολήθηκε με το να βγάλει εγκύκλιο και να συγχωνεύει τμήματα. Στον Πειραιά συγχωνεύονται περισσότερα από 49 τμήματα στην Πρωτοβάθμια, με σε σχολεία με μικρές τάξεις, ακατάλληλους χώρους, παρόλα αυτά 25 μαθητές θα πρέπει να μπουν. Αυτό έχει προκαλέσει την αντίδραση των γονέων και των μαθητών και όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Στην Δευτεροβάθμια είναι περισσότερα από 100 τα τμήματα που συγχωνεύονται», συνέχισε η κ. Ζαρκάδα.
Τεράστιες οι ελλείψεις στο εκπαιδευτικό προσωπικό
Η κ. Ζαρκάδα, καταγγέλλει επίσης την… παράνοια σε κάποια σχολεία, αφού δεν υπάρχει καθόλου το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό που απαιτείται.
«Έχουν γίνει προσλήψεις αλλά δεν έχουν ειπωθεί οι ανάγκες που υπάρχουν. Οι 10.000 προσλήψεις στο επίπεδο του Πειραιά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, σημαίνει ότι λείπουν 90 δάσκαλοι και έχει καλυφθεί το 1/3 των δάσκαλων για την παράλληλη στήριξη. Υπάρχει ειδικό σχολείο που έχουν τοποθετηθεί 3 δάσκαλοι και καθόλου ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, μαζί και τις ειδικότητες που συνοδεύεται αυτό», υπογράμμισε.
«Η πρόνοια για τις συγχωνεύσεις υπήρχε όπως φάνηκε στα τέλη Ιουλίου, η πρόνοια για τους αναπληρωτές ήρθαν πολύ αργότερα. Ακόμα και εκπαιδευτικοί δεν είχαν ενημερωθεί ότι συγχωνεύτηκαν τα τμήματα και χρειάστηκε να μετακινηθούν και οι ίδιοι. Υπάρχει πρόβλημα και στα γυμνάσια – λύκεια που δεν έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα λόγω ελλείψεων σε ειδικότητες. Δεν μπορούμε να δεχθούμε τις συγχωνεύσεις και θα κάνουμε κινητοποιήσεις», τόνισε.