Εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, βγήκαν σήμερα στους δρόμους σε ολόκληρη τη Γαλλία για να εκφράσουν την υποστήριξή τους προς την Ζιζέλ Πελικό, τη γυναίκα ο σύζυγος της οποίας δικάζεται κατηγορούμενος ότι την νάρκωνε και προσκαλούσε δεκάδες αγνώστους για να την βιάζουν επί μία δεκαετία – μια υπόθεση που έχει προκαλέσει εθνικό σοκ.

Από τη Μασσαλία ως το Παρίσι και το… Βέλγιο

Φεμινιστικές οργανώσεις έκαναν έκκληση για την πραγματοποίηση περίπου 30 συγκεντρώσεων σε πόλεις από τη Μασσαλία μέχρι το Παρίσι, όπου στην Place de la Republique (Πλατεία της Δημοκρατίας) πανό έγραφαν «Στηρίζουμε τη Ζιζέλ» ή «Η ντροπή πρέπει να αλλάξει στρατόπεδο» ή «Θύματα, σας πιστεύουμε».

Καθώς η απίστευτη ιστορία της έχει συγκλονίσει ολόκληρη τη Γαλλία από τότε που ξεκίνησε η δίκη στις αρχές του μήνα, η 72χρονη σήμερα Πελικό έχει γίνει σύμβολο σθένους και αντοχής στη μάχη κατά της σεξουαλικής βίας.

Η Ζιζέλ Πελικό αποφάσισε να είναι ανοιχτή η δίκη -που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο- προκειμένου να αφυπνίσει την κοινωνία για την σεξουαλική κακοποίηση και τον βιασμό κατόπιν νάρκωσης, έχουν πει οι δικηγόροι της.

«Την ευχαριστούμε χίλιες φορές για το τεράστιο κουράγιο της», είπε η στρατευμένη φεμινίστρια Φατιμά Μπενομάρ της ένωσης «Coudes a Coudes» στο BFM TV, προσθέτοντας ότι οι συγκεντρώσεις θα τιμήσουν όλα τα θύματα βιασμού.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας των Βρυξελλών, περίπου 250 άτομα συγκεντρώθηκαν σήμερα το μεσημέρι στην βελγική πρωτεύουσα για να υποστηρίξουν τη Γαλλίδα Ζιζέλ Πελικό, θύμα βιασμού από αγνώστους που «στρατολογούσε» διαδικτυακά ο σύζυγός της για σχεδόν δέκα χρόνια, την κόρη της Καρολίν Νταριάν, αλλά και όλα τα θύματα βιασμού και σεξουαλικής βίας.

Όπως αναφέρει το βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο, rtl η διαδήλωση οργανώθηκε από την ιδρύτρια του κινήματος «Balance ton bar».

«Αυτή η ιστορία απηχεί πλήρως το κίνημα που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, όπου μιλούσαμε για τη σεξουαλική βία και την υποταγή μέσω χημικών ουσιών», σημειώνει η Μαϊτέ Μές, ιδρύτρια αυτού του διαδικτυακού κινήματος. «Θέλαμε να δείξουμε την υποστήριξή μας στη Ζιζέλ Πελικό, αλλά και να στείλουμε το μήνυμα ότι πιστεύουμε στα θύματα», αλλά και τη σημασία της κινητοποίησης όπως προσέθεσε.

Οι 51 κατηγορούμενοι

Ο Ντομινίκ Πελικό, πρώην πλέον σύζυγος της Ζιζέλ, κατηγορείται ότι επί μία δεκαετία την νάρκωνε και προσκάλεσε δεκάδες άνδρες να τη βιάσουν. Μαζί του δικάζονται 50 άνδρες, ηλικίας από 26 έως 74 ετών και αν κριθούν ένοχοι μπορεί να καταδικαστούν σε κάθειρξη έως και 20 ετών. Οι 18 από τους κατηγορουμένους, συμπεριλαμβανομένου του Πελικό, είναι προφυλακισμένοι. Οι υπόλοιποι 32 είναι ελεύθεροι υπό όρους και ένας δικάζεται ερήμην.

Πώς αποκαλύφθηκε η φρίκη

Στο φως της δημοσιότητας βγήκε το βίντεο που οδήγησε στη σύλληψη του Ντομινίκ Πελικό, ο οποίος κατηγορείται πως —επί μία δεκαετία— νάρκωνε τη σύζυγό του Ζιζέλ Πελικό και επέτρεπε σε δεκάδες αγνώστους να τη βιάζουν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Τα πλάνα που κυκλοφόρησαν από το γαλλικό περιοδικό «Paris Match» δείχνουν τον 71χρονο κατηγορούμενο να βρίσκεται σε σούπερ μάρκετ στην περιοχή Carpentras και να τραβά βίντεο κάτω από τις φούστες ανυποψίαστων γυναικών.

Τα πλάνα που γυρίστηκαν στις 12 Σεπτεμβρίου 2020, δείχνουν τον Πελικό να φοράει μάσκα καθώς τοποθετεί μια κάμερα κάτω από τις φούστες των θυμάτων του.

«Όχι, όχι, όχι» ακούγεται να λέει μία γυναίκα όταν ο Πελικό έρχεται αντιμέτωπος με έναν φρουρό ασφαλείας, ο οποίος λέει ότι «τέσσερις πελάτισσες» έχουν κάνει καταγγελία.

Δείτε το βίντεο:

Ο 71χρονος είναι ντυμένος με κόκκινο σορτσάκι και γκρι μπλούζα. Ο φρουρός της ασφάλειας τον διατάζει να μείνει ακίνητος και τον ενημερώνει ότι η Αστυνομία είναι καθ’ οδόν.

Επιπλέον του λέει να μην σβήσει τα βίντεο.

Αρχικά για το συμβάν του επιβλήθηκε πρόστιμο 100 ευρώ, αλλά στη συνέχεια οι Αρχές βρήκαν άλλες ενοχοποιητικές εικόνες στο κινητό του.

«Βιασμοί»

Ενώ βρισκόταν υπό κράτηση ανακαλύφθηκε ένας σκληρός δίσκος κρυμμένος κάτω από έναν εκτυπωτή στο σπίτι του, ο οποίος περιείχε ένα αρχείο με την ονομασία «Βιασμοί». Μέσα βρέθηκαν τα ψευδώνυμα και οι αριθμοί τηλεφώνου των φερόμενων ως βιαστών της γυναίκας του, μαζί με περίπου 3.800 φωτογραφίες και βίντεο βιασμού της Ζιζέλ, από το 2011 μέχρι το 2020.

Οι ντετέκτιβ κατέγραψαν συνολικά 92 βιασμούς που διαπράχθηκαν από 72 άνδρες, 51 από τους οποίους έχουν ταυτοποιηθεί.

Ο Πελικό φέρεται πως νάρκωνε τη Ζιζέλ βάζοντας στο βραδινό της το ισχυρό αγχολυτικό Temesta.

Στους φερόμενους ως βιαστές που εμπλέκονται στην υπόθεση περιλαμβάνονται δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε ασθενοφόρα, στρατιώτες, δεσμοφύλακες, νοσοκόμες, ένας δημοσιογράφος, ένας δημοτικός σύμβουλος και οδηγοί φορτηγών.

Οι δεκατέσσερις από αυτούς έχουν παραδεχτεί τον βιασμό, ενώ οι υπόλοιποι αρνούνται κάθε κατηγορία.