Με σύνθημα «Γράφουμε ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο – Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός» το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» γιορτάζει φέτος τα πενήντα του χρόνια και ανοίγει τις πύλες του στις 18, 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στη Δυτική Αθήνα.

Μετά από εκατοντάδες «στάσεις» σε όλη τη χώρα, που συνάντησαν τη θερμή υποδοχή της νεολαίας, το Φεστιβάλ ολοκληρώνει το ταξίδι του στην Αθήνα με τη συμμετοχή περισσότερων από 400 καλλιτεχνών.

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» συμπληρώνει μισό αιώνα, όμως παραμένει πάντα νέο και ανατρεπτικό. Από τις σκηνές του πέρασαν «γίγαντες» του πολιτισμού, όπως οι Γιάννης Ρίτσος, Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Κατράκης κ.ά.

Σε ολόκληρη την πορεία του έχει αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στον πολιτισμό. Εχει καταφέρει να συνενώνει την ανατρεπτική πολιτική πρόταση του ΚΚΕ με την προοδευτική τέχνη. Το Φεστιβάλ μας δημιουργεί, έχει το ίδιο προσφορά στην τέχνη. Στην τέχνη που θέλουμε να εμπνέει και να εμπνέεται από τους ανθρώπους του μόχθου, και τον πιο όμορφο στόχο, αυτόν της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Ταυτόχρονα, το Φεστιβάλ είναι ένα νεανικό ποτάμι διεκδίκησης και αγώνα. Χιλιάδες νέοι που δεν συμβιβάζονται με το άδικο, που αγανακτούν με την πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα ανταμώσουν στο Φεστιβάλ μετατρέποντάς το σε μια μεγάλη διαδήλωση!

Οι μαθητές που ξεκινάνε τη σχολική χρονιά αντιμέτωποι με συγχωνεύσεις τμημάτων και κενά εκπαιδευτικών, οι φοιτητές που αγανακτούν με την ανύπαρκτη φοιτητική μέριμνα και την πανάκριβη στέγη, οι νέοι εργαζόμενοι με τη δουλειά-λάστιχο και τους καθηλωμένους μισθούς, οι λαϊκές οικογένειες με το λεηλατημένο εισόδημα, οι νέοι στρατευμένοι που αντιδρούν στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ και την εμπλοκή της χώρας μας είναι οι πρωταγωνιστές του 50ού Φεστιβάλ! Το ζητούμενο είναι, με την ενεργητική τους συμμετοχή στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, να γίνουν πρωταγωνιστές στην ίδια τους τη ζωή!

Γιατί σε κανέναν νέο δεν ταιριάζει ο ρόλος του χειροκροτητή της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, ούτε του θεατή στο θλιβερό «ριάλιτι» αναζήτησης του επόμενου «σωτήρα» από τα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Η αποκρουστική μάχη για την καρέκλα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής χρεοκοπίας αυτών των κομμάτων, αφού ως κυβερνήσεις και ως αντιπολίτευση συμπλέουν στα στρατηγικά ζητήματα με τη ΝΔ και δίνουν όρκους πίστης στην «ιερή αμυντική συμμαχία» του ΝΑΤΟ και στην ΕΕ των λόμπι και των μονοπωλίων.

Η ελπίδα για τον λαό δεν βρίσκεται στην αναμόρφωση της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας, αλλά στην ενίσχυση ενός ρεύματος αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής. Στη χώρα μας υπάρχει και δυναμώνει μια μαχητική, εργατική-λαϊκή αντιπολίτευση μέσα στους αγώνες και εκεί προσφέρει όλες του τις δυνάμεις το ΚΚΕ.

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», με τη μαζική συμμετοχή του λαού και της νεολαίας, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι αυτή η αμφισβήτηση μπορεί να γίνει δύναμη ελπίδας και ανατροπής.

Ο Θοδωρής Κωτσαντής είναι γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ