Η βρετανική GSK έγινε η τελευταία φαρμακοβιομηχανία που ανακοινώνει θετικά αποτελέσματα στις δοκιμές εμβολίου mRNA για τη γρίπη, καθώς όλα δείχνουν ότι η νέα τεχνολογία θα αντικαταστήσει τα συμβατικά εμβόλια που παράγονται σε αβγά.

Προκαταρκτικά δεδομένα από τα μεσαία στάδια των κλινικών δοκιμών δείχνει ότι τουλάχιστον ένα από τα εμβόλια mRNA που δοκιμάζει η GSJ προσφέρει θετική ανοσιακή απόκριση έναντι ης γρίπης τύπου Α ή Β σε ενήλικες όλων των ηλικιών, ανέφερε η εταιρεία.

Η τεχνολογία mRNA του πειραματικού εμβολίου αναπτύχθηκε αρχικά από την γερμανική CureVac, η οποία δεν κατάφερε να αναπτύξει εμβόλιο mRNA κατά της Covid-19 αλλά εξαγοράστηκε τον Ιούλιο από την GSK, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς εμβολίων.

Πιο κοντά σε ενδεχόμενη έγκριση του εμβολίου της για τη γρίπη δείχνει να βρίσκεται στο μεταξύ η αμερικανική Moderna, η οποία ανακοίνωσε πέρυσι αποτελέσματα της τελικής Φάσης ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών, οι οποίες έδειξαν ότι το εμβόλιο mRNA προσφέρει ίση ή καλύτερη ανοσιακή απόκριση σε σχέση με δύο εγκεκριμένα συμβατικά εμβόλια της Sanofi και της GSK, ακόμα και στις μεγάλες ηλικίες.

Σε αντίθεση με τα συμβατικά εμβόλια κατά της γρίπης, τα οποία περιέχουν πρωτεΐνες του ιού και απαιτούν την καλλιέργειά του σε αβγά κότας, τα νέα εμβόλια βασίζεται βασλιζονται περιέχει μόρια RNA που δίνουν εντολή στα ανθρώπινα κύτταρα να παραγάγουν μόνα τους πρωτεΐνες του ιού, οι οποίες στη συνέχεια γίνονται στόχος του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αρκετές φαρμακοβιομηχανίες προσπαθούν να επεκτείνουν τη χρήση της τεχνολογίας σε ασθένειες πέρα από την Covid-19 και η Moderna προηγείται στις κλινικές μελέτες σε σχέση με τη Pfizer, η οποία δοκιμάζει ένα διπλό εμβόλιο για κορονοϊό και γρίπη.

Ανάλογο εμβόλιο ανέπτυξε και η γαλλική Sanofi, η οποία όμως ανακοίνωσε πέρυσι απογοητευτικά αποτελέσματα.

Εκτός από τη γρίπη και άλλους ιούς, η τεχνολογία του mRNA δοκιμάζεται επίσης κατά του καρκίνου, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, του τραχήλου της μήτρας και του  εγκεφάλου.