Είναι εντυπωσιακά και συνήθως «συχνάζουν» σε μουσεία και πάρκα. Οι περισσότεροι έχουμε αρκεστεί σε μια αμήχανη πόζα δίπλα τους και έχουμε αδράξει την ευκαιρία να τα αγγίξουμε ειδικά όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο. Τα υπερμεγέθη γλυπτά δεν αποτελούν από τα πλέον δημοφιλή είδη προς συλλογή και αυτός είναι ένας από τους λόγους που δύσκολα θα βρει κάποιος μια δημοπρασία αφιερωμένη σε αυτά.
Οι Christie’s ωστόσο αποφάσισαν να μην αφήσουν κανέναν υποψήφιο αγοραστή με απωθημένα. Και επειδή μια δημοπρασία πιθανόν να μην έφερνε τα αποτελέσματα που θα επιθυμούσαν, οργανώνουν μια ενδιαφέρουσα ψηφιακή έκθεση, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να περιεργαστούν τα προς πώληση μεγάλης κλίμακας γλυπτά, να πάρουν πληροφορίες για το υλικό, τις διαστάσεις και βεβαίως τον δημιουργό και εν συνεχεία και εφόσον ενδιαφέρονται μπορούν να υποβάλουν αίτημα στον οίκο για να πληροφορηθούν και να διαπραγματευτούν την τιμή.
Το μέγεθος των γλυπτών είναι εκείνο που καθορίζει και τον τίτλο της έκθεσης «Ονειρέψου μεγάλα» –- είναι η τέταρτη κατά σειρά – στην οποία μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στα ύψους 3 μ. αστραφτερά ατσάλινα ολοκαίνουργια γλυπτά του Βρετανού Μαρκ Κουίν, που ορισμένοι μπορεί να θυμούνται από τα τρισδιάστατα πορτρέτα που φιλοτεχνεί με το αίμα του. Μία χάλκινη μυθική Σφίγγα αποδοσμένη με το χαρακτηριστικό ιδίωμα του κολομβιανού δημιουργού Φερνάντο Μποτέρο, ύψους 3 μ., που εμπνεύστηκε το 1995 αλλά της έδωσε σάρκα και οστά το 2020. Τα «Παγκάκια για τα μάτια» με την υπογραφή της Λουίζ Μπουρζουά που έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν τόσο ως δημόσια καθίσματα όσο και ως έργα τέχνης, από μαύρο γρανίτη, και έχουν το σχήμα δύο μεγάλου μεγέθους ματιών. Από κρύσταλλο είναι φτιαγμένος ο κύβος 1Χ1Χ1 μ. του κινέζου ακτιβιστή καλλιτέχνη Αϊ Γουέι Γουέι – του διασημότερου ίσως σύγχρονου κινέζου εικαστικού – τον οποίο είχαμε δει στη μεγάλη αναδρομική του το 2015 στη Βασιλική Ακαδημία.
Παρών σε αυτή τη συνάντηση μεγάλης κλίμακας έργων με σπουδαίες υπογραφές και ο Τόνι Κραγκ, ο βρετανός δημιουργός που πειραματίζεται με τις μορφές και την παραμόρφωσή τους, φτιάχνοντας τα δικά του ιδιαίτερα τοτέμ. Στην ψηφιακή έκθεση με έργα προς πώληση του οίκου Christie’s παρουσιάζεται το έργο του «Τζαστίν», μια συστρεφόμενη μορφή ύψους 2,6 μ. από ανοξείδωτο χάλυβα που συνέλαβε ως ιδέα το 2015 και τελικά μετέφερε στην τρίτη διάσταση το 2021.
Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε ανάμεσα στα 17 γλυπτά της έκθεσης και το έργο του Ρίτσαρντ Σέρα «Τ με δύο» από χάλυβα θερμής έλασης ύψους 3 μ., το οποίο όσοι αγαπούν το έργο του μεταμινιμαλιστή καλλιτέχνη ίσως και να θυμούνται όταν είχε εκτεθεί στην Αθήνα, σε ιδιωτική γκαλερί, το 1986. Αν θέλετε να περιηγηθείτε την έκθεση και να μπείτε στον πειρασμό να αποκτήσετε κάποιο, κλειδί θα αποτελέσει ο σύνδεσμος https://www.christies.com.