Αυτή είναι η «Νάλα», ο μοναδικός σκύλος-ναυαγοσώστης στη χώρα μας που έχει λάβει ειδική εκπαίδευση στο εξωτερικό για να σώζει ανθρώπους από πνιγμό.

Πρόκειται για έναν Γερμανικό Ποιμενικό που έλαβε εκπαίδευση σε ειδική σχολή στο εξωτερικό -μιας και ο ιδιοκτήτης του Γιώργος Παπαγεωργίου είναι και ο ίδιος διασώστης για πολλά χρόνια- και επέστρεψε στην Ελλάδα για να βοηθήσει στο πρόβλημα με τους πνιγμούς, που η Ελλάδα κατέχει θλιβερό ρεκόρ. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία το καλοκαίρι του 2023 «χάθηκαν» στη θάλασσα 340 άνθρωποι, ενώ ο αριθμός των νεκρών για το 2024 αναμένεται να είναι αισθητά αυξημένος.

Μέχρι πρόσφατα η Ελλάδα δεν είχε κανέναν σκύλο ναυαγοσώστη, τη στιγμή που σε άλλες χώρες με πολύ λιγότερους πνιγμούς υπάρχουν εκατοντάδες εκπαιδευμένοι σκύλοι για να σώζουν ανθρώπους στις ακτές. Πλέον, όμως μπορούμε να είμαστε περίφανοι για τη «Νάλα» που γύρισε πίσω, εδρεύει στα Καμένα Βούρλα, και μάλιστα είχε την πρώτη της επιτυχημένη διάσωση.

Λουόμενος σώθηκε χάρη στη «Νάλα» – Η πρώτη της διάσωση

Την Πέμπτη (12/09) ένας 77χρονος λουόμενος εθεάθη να επιπλέει χωρίς τις αισθήσεις του σε παραλίας στα Καμένα Βούρλα.

Αμέσως παρευρισκόμενοι -μαζί και ο ιδιοκτήτης της σκυλίτσας- βούτηξαν για να τον βγάλουν έξω. Συνδρομή στην επιχείρηση διάσωσης του λουόμενου, που λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του, παρείχε και η «Νάλα», η οποία βούτηξε και βοήθησε στην ανάσυρση στην ακτή του 77χρονου, ο οποίος ήταν αναίσθητος καθώς είχε πιει αρκετό νερό.

Αμέσως του πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες και ευτυχώς κατάφεραν να τον επαναφέρουν στη ζωή και να τον παραδώσουν τους διασώστες του ασθενοφόρου, που τον μετέφερε στο νοσοκομείο Λαμίας, όπου ο 77χρονος νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Δείτε βίντεο με τη «Νάλα» εν δράσει

Στο βίντεο του LamiaReport, ο ιδιοκτήτης του σκύλου-ναυαγοσώστη περιγράφει πώς έγινε η διάσωση του 77χρονου, ενώ στη συνέχεια βλέπουμε τη «Νάλα» εν δράσει να κάνει θαλάσσια διάσωση με «θύμα» τον εκπαιδευτή της.

YouTube video player