Μόλις τέσσερις ώρες μακριά από την πρωτεύουσα Κολόμπο, βρίσκεται ένα απομονωμένο αεροδρόμιο, όπου η ησυχία είναι σχεδόν εκκωφαντική.

Ενώ στα μεγάλα αεροδρόμια ο κόσμος βιάζεται και τρέχει, στο Mattala Rajapaksa ο χρόνος κυλάει με αργό ρυθμό. Με μόλις επτά επιβάτες να περνούν από τον τερματικό σταθμό του κατά μέσο όρο την ημέρα, η εμπειρία είναι εντελώς διαφορετική.

Το συγκεκριμένο αεροδρόμιο, στην Χαμπαντότα της Σρι Λάνκα, περιβάλλεται από μια ζούγκλα και μικρά χωριά, στα οποία υπάρχει ένα γραφείο ενοικίασης ταξί και μόνο ένα ξενοδοχείο.

Άνοιξε τις πύλες του 2013 και για την κατασκευή του δαπανήθηκαν 159 εκατομμύρια λίρες, ενώ μεγάλο μέρος των εγκαταστάσεων χρηματοδοτήθηκε από την Κίνα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt and Road.

Το αεροδρόμιο προοριζόταν αρχικά να έχει και άλλες υποδομές γύρω του, ώστε να προσελκυστούν χιλιάδες τουρίστες στη Σρι Λάνκα. Ωστόσο, τα πράγματα δεν πήγαν καλά.

Δύο χρόνια μετά τα εγκαίνια, το 2015, το αεροδρόμιο ξεκίνησε να αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Στις εκλογές ο Μαχίντα Ρατζαπάκσα ηττήθηκε, εγκατέλειψε τη θέση του προέδρου και έτσι το Mattala Rajapaksa αφέθηκε στην τύχη του.

Σήμερα, με τα χαμηλά έσοδα από τις πτήσεις, οι αχρησιμοποίητοι τερματικοί σταθμοί αερομεταφορών μισθώθηκαν για την αποθήκευση της συγκομιδής ρυζιού από την περιοχή, καθώς και για την παροχή μακροχρόνιου χώρου στάθμευσης σε αχρησιμοποίητα αεροπλάνα.

Δείτε βίντεο από το Mattala Rajapaksa