Υπάρχει κάτι ιδιαίτερα συναρπαστικό στο να ταξιδεύεις τον χειμώνα. Μπορείς να επισκεφτείς τους παγωμένους καταρράκτες της Λαπωνίας, την Ισλανδία ή να κατευθυνθείς προς το Μαρόκο ή το Νεπάλ. Ειδάλλως, μπορείς να ανακαλύψεις την κουλτούρα της σάουνας στην Εσθονία με θέα τα χιονισμένα δάση.

Για κάποιους ανθρώπους, αυτά θα ακούγονται απολύτως ονειρικά. Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη επιλογή για τα καλύτερα μέρη που μπορείτε να ταξιδέψετε τον Δεκέμβριο. Περιλαμβάνει να κάνετε το ακριβώς αντίθετο από το να αγκαλιάσετε την παγωνιά του χειμώνα, κυνηγώντας το αιώνιο καλοκαίρι.

Ακολουθούν μέρη με ήλιο αλλά και με χιόνι ή αλλιώς οι ιδανικοί προορισμοί για τον φετινό Δεκέμβρη.

Λαπωνία, Φινλανδία

«Αυτό δεν είναι κάτι που δημιουργήθηκε για διεθνείς επισκέπτες», λέει ο Artturi Kröger στην ιστοσελίδα Much Better Adventures. «Είναι κάτι που είναι εξίσου σημαντικό και για τους ντόπιους και τις οικογένειες εδώ».

Δεν πρόκειται όμως μόνο για ταράνδους (αν και θα δείτε πολλούς) ή τον Άγιο Βασίλη (τον οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε). Μπορείτε να κάνετε πεζοπορία με χιονοπέδιλα – και να κάνετε αναρρίχηση σε παγωμένους καταρράκτες.

«Είναι ένας συνεχής διάλογος με τον πάγο», λέει ο Artturi. «Όταν κάνεις αναρρίχηση σε βράχο ή αναρρίχηση σε κλειστό χώρο, έχεις μια σταθερή επιφάνεια, αλλά ο πάγος είναι ζωντανός. Αλλάζει καθημερινά. Αντανακλά τις θερμοκρασίες, την υγρασία και είναι γεμάτος από αυτά τα πολύ ξεχωριστά μέρη- το καθένα με το δικό του αποτύπωμα. Το σχήμα και η υφή του πάγου, αν έχετε σκληρό ή μαλακό πάγο, όλα αυτά αλλάζουν κίνηση με την κίνηση».

Εθνικό Πάρκο Lahemaa, Εσθονία

Η Φινλανδία είναι ίσως πιο διάσημη για τις σάουνες της από ό,τι η Εσθονία, αλλά η κουλτούρα είναι βαθιά ριζωμένη στη χώρα – τόσο πολύ που η τέχνη της σάουνας στην Εσθονία προστατεύεται από την UNESCO. Ελάτε να δοκιμάσετε αυτές τις σάουνες και συνδυάστε το με μια χειμερινή περιπέτεια γεμάτη χιόνι: κάντε έλκηθρο και ποδήλατο μέσα στα λευκά δάση.

Γκραν Κανάρια, Ισπανία

Η πρώτη μας επιλογή, η οποία επικεντρώνεται περισσότερο στον ήλιο παρά στο χιόνι, βρίσκεται στα Κανάρια Νησιά. Μπορεί η Γκραν Κανάρια να είναι περισσότερο γνωστή ως τουριστικός προορισμός για fly and flop και τα all-inclusive θέρετρα, αλλά το ίδιο το νησί είναι πρόθυμο να κινηθεί προς έναν πιο βιώσιμο τουρισμό – και η πεζοπορία στο νησί είναι πραγματικά εξαιρετική.

Περπατήστε μέχρι την κορυφή του νησιού, το Pico de las Nieves, που βρίσκεται στα 1.949 μέτρα (6.394 πόδια). Περπατήστε στους χαμηλότερους λόφους του Barranco de Guayadeque, ένα αρχαίο φαράγγι που κάποτε φιλοξενούσε ένα ποτάμι το οποίο έχει πλέον αποξηρανθεί, και επισκεφθείτε το ισπανικό stonehenge – ταξιδεύοντας στο περίφημο Roque Nublo, έναν μονόλιθο 80 μέτρων που έχει εμπνεύσει καλλιτέχνες εδώ και αιώνες.

Ben Nevis, Σκωτία

Πηγαίνετε στο Fort William, μια υπαίθρια πόλη στους πρόποδες του Ben Nevis, και μπορείτε να γνωρίσετε την ομορφιά των Highlands ανεβαίνοντας στο ψηλότερο βουνό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πρόκειται για ένα ιδανικό περιβάλλον στο οποίο μπορείτε να κατευθυνθείτε με έναν εκπαιδευτή και να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε παγοπέδιλα, κραμπόν και πώς να κινείστε με ασφάλεια στο βουνό. Στη συνέχεια, μπορείτε να ανεβείτε στο ίδιο το βουνό από την τουριστική διαδρομή.

Καρπάθια Όρη, Ρουμανία

Τα Καρπάθια Όρη στη Ρουμανία είναι πραγματικά μια από τις τελευταίες μεγάλες άγριες περιοχές της Ευρώπης – όπου αρκούδες και λύκοι εξακολουθούν να ανταμώνουν (καλά, ίσως να μην είναι και τόσο φιλικοί) με βίσονες, και κουκουβάγιες κάθονται στα κλαδιά των δέντρων, αγναντεύοντας ένα εξαιρετικό παράδειγμα ενός αληθινού μωσαϊκού τοπίου.

Οι βίσονες επανεντάχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Rewilding Europe και είχαν τεράστιο αντίκτυπο στο τοπίο: δημιούργησαν χώρο για νέα χλωρίδα, ωφέλησαν τα πουλιά, τα οποία μαζεύουν τη γούνα τους για να τη χρησιμοποιήσουν στις φωλιές τους, και τους βατράχους, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα βαθιά ίχνη τους στη λάσπη (που γεμίζουν με νερό) ως λεωφόρους για να μετακινούνται.

Στα Όρη Apuseni , μπορείτε να περπατήσετε με χιονοπέδιλα στο χιόνι, να εξερευνήσετε το σπήλαιο Vârtop, όπου κάποτε περπατούσαν οι Νεάντερταλ, και να εντρυφήσετε σε ένα εντυπωσιακό δίκτυο σπηλαίων και να ζεσταθείτε στο τέλος της ημέρας με φαγητό σε απομακρυσμένα ορεινά χωριουδάκια.

Νησιά Γκαλαπάγκος, Εκουαδόρ

Τα νησιά Γκαλαπάγκος είναι ένας προορισμός για τους λάτρεις της άγριας ζωής όλο το χρόνο. «Θα δείτε άγρια ζώα ακόμη και αν δεν κάνετε κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα», λέει ο Henry Sisa, ένας ξεναγός με έδρα το Κίτο, ο οποίος έχει διευθύνει εκδρομές στα Γκαλαπάγκος. Οι πιο διάσημοι κάτοικοι είναι ίσως οι γιγάντιες χελώνες. Επισκεφθείτε το Δεκέμβριο και θα είστε εκεί όταν τα αυγά των γιγάντιων χελωνών αρχίζουν να εκκολάπτονται. Αν είστε πολύ τυχεροί, μπορεί να δείτε μια μικροσκοπική γιγαντιαία χελώνα (το οποίο γνωρίζουμε ότι ακούγεται παράδοξο, αλλά είναι πολύ χαριτωμένο).

Ο Δεκέμβριος είναι η αρχή της περιόδου ζευγαρώματος για τα ιγκουάνα και έτσι είναι ιδιαίτερα πολύχρωμα (αν και επίσης λίγο επιθετικά) κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, και αυτός είναι ο τελευταίος μήνας του έτους που τα άλμπατρος παραμένουν στα Γκαλαπάγκος, πριν φύγουν για την καλοκαιρινή περίοδο.

Το μονοπάτι της Ιορδανίας

Το μονοπάτι της Ιορδανίας εκτείνεται σε απόσταση 675 χιλιομέτρων (420 μιλίων), σε μια σημαντική διαδρομή από το Γάδαρα στα βόρεια έως την Ερυθρά Θάλασσα στα νότια. Περιλαμβάνει τα σημαντικότερα αξιοθέατα, όπως η Πέτρα και το Ουάντι Ραμ, αλλά παράλληλα προσφέρει στους τουρίστες και άλλα, λιγότερο δημοφιλή σημεία κατά μήκος της διαδρομής.

Τον Δεκέμβριο, ο χειμώνας έχει φτάσει για τα καλά στην Ιορδανία, και έτσι αυτή είναι η off season περίοδος. Μπορείτε να περιμένετε άδεια μονοπάτια και ακόμη και τοποθεσίες όπως η Πέτρα να είναι λιγότερο πολυσύχναστες. Οι θερμοκρασίες μπορεί να είναι ψυχρές, αλλά το τοπίο παραμένει πανέμορφο και οι συνθήκες, που οι περισσότεροι δεν συνδέουν με τις τοποθεσίες της Ιορδανίας, του δίνουν ένα νέο χρώμα.

*Με πληροφορίες από: muchbetteradventures.com | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Ximonic, Simo Räsänen | Wikimedia