O Τζο Μπάιντεν γεννήθηκε στο Σκράντον, μεγάλωσε στη βιομηχανική καρδιά της Πενσιλβάνια. Η Κάμαλα Χάρις είναι από την Καλιφόρνια, κόρη καθηγητών πανεπιστημίου. Και αυτό ίσως είναι το μεγάλο της μειονέκτημα που θα μπορούσε να ανοίξει ξανά τις πόρτες του Λευκού Οίκου για τον αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ. Ολοι οι πολιτικοί επιστήμονες συμφωνούν, γράφει η «Repubblica», ότι όποιος κατακτήσει την Πολιτεία της Πενσιλβάνια – όπου, καθόλου τυχαία, διεξήχθη το ντιμπέιτ την Τρίτη – θα κερδίσει και την προεδρία.

Η Πολιτεία αυτή ήταν γεμάτη εργοστάσια, όμως μετά ήρθε η παγκοσμιοποίηση, τα εργοτάξια έκλεισαν, τα οπιούχα αντικατέστησαν την μπίρα και ο Τραμπ μεταμορφώθηκε σε σωτήρα – ειδικά μεταξύ των λευκών χωρίς πτυχίο πανεπιστημίου. Το 2016 ο Τραμπ κέρδισε τη Χίλαρι Κλίντον στην Πενσιλβάνια με διαφορά 0,72% των ψήφων, αλλά το 2020 ο Μπάιντεν νίκησε με διαφορά 1,17% τον αντίπαλό του. Τώρα η Χάρις πρέπει να διατηρήσει αυτές τις ψήφους του Μπάιντεν, διότι κανένας υποψήφιος των Δημοκρατικών από το 1948 έως σήμερα δεν κατάφερε να εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο χωρίς να κερδίσει την Πολιτεία αυτή και τις 19 ψήφους που διαθέτει στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων.

Υπάρχουν επτά Πολιτείες που θεωρούνται κρίσιμες, αλλά δύο περισσότερες από τις άλλες. Στην πραγματικότητα, οι αναλυτές είναι πεπεισμένοι ότι η Χάρις δεν μπορεί να κερδίσει τον Λευκό Οίκο χωρίς την Πενσιλβάνια και ο Τραμπ χωρίς την Τζόρτζια. Από εκλογική άποψη, η Πενσιλβάνια χωρίζεται χονδρικά σε τρία μέρη: τις μεγάλες αστικές περιοχές στα ανατολικά, με τη Φιλαδέλφεια και τα προάστιά της στο κέντρο, που είναι ως επί το πλείστον δημοκρατικά, την αγροτική και βιομηχανική ενδοχώρα, που στηρίζει κυρίως τους Ρεπουμπλικανούς, και τις δυτικές περιοχές με επίκεντρο το Πίτσμπουργκ, όπου παίζεται το παιχνίδι, μαζί με τις βιομηχανικές περιοχές του Γουάιλκς-Μπαρ και του Σκράντον.

Για να κερδίσει, η Χάρις χρειάζεται οπωσδήποτε να κυριαρχήσει στη Φιλαδέλφεια και στα προάστια, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι μαύροι. Πρέπει όμως να επικρατήσει και στην περιοχή του Πίτσμπουργκ, την περιοχή όπου μέσω της μεθόδου του fracking – θέμα που κυριάρχησε στο ντιμπέιτ – έχει κάνει την Πενσιλβάνια τη δεύτερη Πολιτεία παραγωγής φυσικού αερίου στις ΗΠΑ. Αυτό βοηθά να κατανοήσουμε γιατί η αντιπρόεδρος άλλαξε τη θέση της για το fracking, εγκαταλείποντας την πρόθεσή της να το απαγορεύσει, ενώ ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να εμποδίσει την αγορά της United States Steel από τον ιαπωνικό κολοσσό Nippon Steel, παρά τα 14,1 δισεκατομμύρια δολάρια που προσφέρθηκαν.

Λόγω της σημασίας της Πολιτείας η Κάμαλα Χάρις φλέρταρε με την πιθανότητα να επιλέξει ως υποψήφιο αντιπρόεδρο δίπλα της τον δημοφιλή κυβερνήτη της Πενσιλβάνια Τζος Σαπίρο. Αν τελικά χάσει, η Χάρις μπορεί να μετανιώνει για την απόφασή της να καταλήξει στον Τιμ Γουόλς για όλη της τη ζωή. Η πρόωρη ψηφοφορία ξεκινά τη Δευτέρα και ο Τραμπ έχει ήδη καταγγείλει ότι «το 20% των ψηφοδελτίων που αποστέλλονται ταχυδρομικώς είναι νοθευμένα». Ο Σαπίρο απάντησε: «Αν θέλεις πραγματικά να προσπαθήσεις ξανά, θυμήσου πώς πήγε το 2020, όταν έχασες 43 υποθέσεις για υποτιθέμενη απάτη. Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία».

Η Χάρις άνοιξε 50 εκλογικά γραφεία στην Πενσιλβάνια και ο Τραμπ 25. Από τώρα έως τις 5 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το AdImpact, θα διαθέσουν 153 εκατομμύρια δολάρια για τηλεοπτικές εμφανίσεις: 80 εκατ. εκείνη και 73 εκατ. εκείνος. Οι δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή τούς φέρνουν ισόπαλους στην Πολιτεία, οπότε ο Λευκός Οίκος μπορεί τελικά να κριθεί από μια χούφτα, ακόμα αναποφάσιστων, ψηφοφόρων.