Η τραγωδία των Τεμπών δεν έγινε μάθημα και ο φόβος πως μπορεί να ζήσουμε μια νέα τραγωδία μόνο αβάσιμος δεν είναι.

Εν αρχή είναι το περιστατικό με την παραλίγο σύγκρουση δύο τρένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελέγκτρια που υπήρχε είχε πάει για λίγο στην τουαλέτα, αφήνοντας κάποιον άπειρο στο πόδι της. Πως το συμβάν ερευνάται απάντησε σε σχετική ερώτηση ο Τερζάκης.

Από τον Μάιο του 2024 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων έχει προειδοποιήσει για την κατάσταση σχετικά με την ασφάλεια των τρένων στην Ελλάδα σε σχετική έκθεση για τον σιδηρόδρομο στις χώρες της ΕΕ.

Στην έκθεση τονίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχει «λανθασμένη εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη σιδηροδρομική ασφάλεια».

Έγγραφα «φωτιά» για τον σιδηρόδρομο

Την ίδια ώρα, το LIVE NEWS θα αποκαλύψει ένα έγγραφο «φωτιά».

Πρόκειται για έγγραφο του Ιουλίου του 2024 της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, που ερευνά ατύχημα σε γραμμές και με το οποίο διαπιστώνεται πως και για τα δύο ελεγχόμενα ατυχήματα υπήρξε παράβαση του άρθρου 120 καθώς επιβαλλόταν η παρουσία δύο μηχανοδηγών.

Και δεν είναι το μόνο έγγραφο που χτυπάει καμπανάκι. Πάλι τον Ιούλιο, η ΡΑΣ διαπιστώνει για άλλη έρευνα πως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για κανένα από τα ανωτέρω ατυχήματα (εκτροχίαση βαγονιών στις 25.8.2021 και σύγκρουση με μηχάνημα γραμμής στις 26.8.2021) δεν απέστειλε στη ΡΑΣ σχετικό πόρισμα διερεύνησης.

Για το τέλος το καλύτερο. Ιούνιος του 2024, το έγγραφο για την Επικαιροποίηση Έγκρισης Ασφάλειας του Διαχειριστή Υποδομής (ΔΥ) ΟΣΕ.

Η αίτηση όπως φαίνεται απορρίπτεται διότι ο ΟΣΕ  δεν προσκόμισε τις αιτηθείσες από τη ΡΑΣ πληροφορίες/έγγραφα. Πρακτικά επειδή ο ελεγχόμενος δεν δέχτηκε να ελεγχθεί από την ελεγκτική αρχή.

Και μετά ακολουθεί το αδιανόητο περιστατικό εμβολισμού τρένου από δέντρο και το αλαλούμ για το ποιος πρέπει να κόψει τα δέντρα από τη γραμμή.

«Είναι ευθύνη του δασαρχείου στο θέμα με τα δέντρα», είπε ο Παντελής Παριανός, αντιπρόεδρος εργαζομένων ΟΣΕ.

Η εικόνα από το εμβολισμένο τρένο μιλάει μόνη της και η αυτοψία του LIVE NEWS αναδεικνύει σωρεία προβλημάτων.

«Το πιο επικίνδυνο σημείο είναι εκεί που είναι τα καμένα, από τις πυρκαγιές του 2021 πέφτουν συνέχεια δέντρα», πρόσθεσε ο Παντελής Παριανός, αντιπρόεδρος εργαζομένων ΟΣΕ.

Απίστευτο αλλά αληθινό από το 2021 που υπήρχαν οι πυρκαγιές αναζητούν υπεύθυνο να πάρει τα καμένα δέντρα πριν πέσουν στα τρένα.

Οι εικόνες στο σημείο αδιανόητες.

Αδιανόητο και το βίντεο που δείχνει τρένο να περνάει στο Μενίδι με ανοιχτές μπάρες ενώ το εν Λουτρακίω αναδεικνύει την κατάρρευση του προαστιακού σταθμού.

«Ο προαστιακός συνεχίζει να μην έχει καμία ασφάλεια»

Η επιβάτιδα, Γεωργία Μπάστα, μίλησε στο  LIVE NEWS για τα όσα βίωσε στην παρ’ ολίγον μετωπική σύγκρουση δύο τρένων του προαστιακού.

«Την Παρασκευή το πρωί πήρα το πρωινό δρομολόγιο γιατί πήγαινα στη δουλειά μου. Σταματήσανε στη στάση Άγιοι Ανάργυροι, και όπως είθισται σταματήσαμε για να περάσει ένα άλλο τρένο. Μας ξάφνιασε ότι δεν πέρασε τρένο και ξεκινήσαμε και λίγο μετά σταματάμε στην μέση της γραμμής. Δεν έγινε ανακοίνωση. Κάναμε όπισθεν και φτάσαμε πίσω στην  στάση και είδαμε πως μετά από 2 λεπτά πέρασε το τρένο. Σε αυτό το κομμάτι δεν υπάρχει σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση και οι μηχανοδηγοί και οι σταθμάρχες μιλούν μεταξύ τους με ασύρματο το 2024. Αυτό από μόνο του δεν είναι επικίνδυνο; Παρά το γεγονός πως 1,5 χρόνο πριν θρηνήσαμε τόσα θύματα άδικα, ο προαστιακός συνεχίζει να μην έχει καμία ασφάλεια».