Ας πάρουμε έναν ενεργό φιλελεύθερο πολίτη. Ενεργός σημαίνει ότι ασχολείται με τα κοινά, ψηφίζει, διαβάζει καθημερινά εφημερίδες, πηγαίνει και σε καμιά διαδήλωση. Φιλελεύθερος σημαίνει ότι πιστεύει στη δημοκρατία, στην αξιοκρατία, στη διάκριση των εξουσιών, στη δικαιοσύνη, στον έλεγχο της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση και των κομμάτων από τους πολίτες.

Ο πολίτης αυτός άκουσε, ή διάβασε, ότι την περασμένη Παρασκευή παραλίγο να συγκρουστούν μετωπικά δύο αμαξοστοιχίες του προαστιακού κοντά στον σταθμό των Αγίων Αναργύρων. Με τα Τέμπη να τον στοιχειώνουν, προσπάθησε να μάθει τι συνέβη. Διάβασε λοιπόν μια ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ενωσης Προσωπικού Ελξης, σύμφωνα με την οποία δόθηκε λάθος εντολή από τον έναν σταθμάρχη, οι δύο αμαξοστοιχίες βρέθηκαν να κινούνται αντίθετα σε μονή γραμμή όπου δεν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση και το μοιραίο αποφεύχθηκε όταν αντιλήφθηκε το λάθος ο ένας μηχανοδηγός, που είναι μάλιστα πρόεδρος του Σωματείου και πριν από λίγο καιρό είχε κατηγορηθεί από το υπουργείο Μεταφορών ότι δεν δικαιούται διά να ομιλεί επειδή «παραβιάζει σηματοδότη θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών».

Ολο και πιο ανήσυχος, ο πολίτης συνέχισε να ψάχνει. Διάβασε έτσι στα «ΝΕΑ» ότι το λάθος έγινε επειδή η μία σταθμάρχης χρειάστηκε να λείψει για προσωπική της ανάγκη και ο αντικαταστάτης της δεν ήταν ενήμερος για τις συνεννοήσεις που είχε κάνει. Το λάθος ανακαλύφθηκε από τον άλλο σταθμάρχη (και όχι τον μηχανοδηγό) και για την υπόθεση παρενέβη ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Ο πολίτης ένιωσε ικανοποίηση για τη λειτουργία της δικαιοσύνης, στη συνέχεια όμως άκουσε τον πρόεδρο του ΟΣΕ Γιάννο Γραμματίδη να λέει ότι όλα αυτά είναι υπερβολές, κι ότι σιγά που θα συγκρούονταν τα τρένα, αφού εκτός των άλλων πήγαιναν σιγά. Τότε γιατί παρενέβη εισαγγελέας;

Με τις απορίες στο μυαλό του να πολλαπλασιάζονται, ο πολίτης άκουσε στη συνέχεια ότι μια άλλη αμαξοστοιχία προσέκρουσε σε πεσμένο δέντρο, το οποίο μάλιστα πέρασε στην καμπίνα του μηχανοδηγού. Θυμήθηκε τότε διάφορα περιστατικά που έχουν σημειωθεί τελευταία, όπως με εκείνη τη μητέρα που την έσυρε για 50 μέτρα το τρένο στον σιδηροδρομικό σταθμό Λιβαδειάς, και αναζήτησε πάλι ενημέρωση από επίσημα χείλη. Ο υφυπουργός Μεταφορών Βασίλης Οικονόμου δήλωσε κατηγορηματικά ότι «υπάρχει ασφάλεια στον σιδηρόδρομο». Ο πρόεδρος του ΟΣΕ, όμως, είπε ότι δεν μπορούν να κόβουν τα δέντρα που γέρνουν και καμιά φορά μπαίνουν στις καμπίνες των μηχανοδηγών επειδή δεν τους αφήνει η Δασική Υπηρεσία, ΟΤΑΝ απαντάει δηλαδή στα αιτήματά τους, γιατί πολλές φορές δεν απαντάει, και τι να κάνουν στον ΟΣΕ, έχουν και ποινικές ευθύνες, αλλά εντάξει μωρέ, από το καταραμένο το δέντρο μεταξύ Σφενδάλης και Αφιδνών δεν τραυματίστηκε κανείς.

«Δεν καταλαβαίνω τι γίνεται με τα τρένα στην Ελλάδα», μονολόγησε ο φιλελεύθερος πολίτης. «Μέχρι να καταλάβω, πάντως, το δικό μου το παιδί δεν θα το αφήνω να παίρνει το τρένο».