«Το πρώτο μάθημα της πολιτικής είναι να μάθεις να μετράς» έλεγε ο Λίντον Τζόνσον.

Πάμε λοιπόν. Στις 24 Σεπτεμβρίου 2023, 74.285 φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξαν αρχηγό τον Κασσελάκη. Καλώς ή κακώς, γούστο τους.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2024, 163 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καθαίρεσαν τον Κασσελάκη χωρίς αντίστοιχη πρόβλεψη του καταστατικού. Καλώς ή κακώς, γούστο τους κι εκείνων. Αλλά λείπουν 74.122. Δεν βγαίνει ο λογαριασμός.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2024, τα 17 από τα 163 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν μεταξύ τους ότι καλώς καθαιρέθηκε ο Κασσελάκης. Οι απώλειες φτάνουν πλέον τους 74.268. Ο λογαριασμός βγαίνει ακόμη λιγότερο.

Τώρα διάφοροι από τους 17 απειλούν να διαγράψουν τον Κασσελάκη αν υπονοήσει ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει.

Συνεπώς η σωστή αριθμητική σύμφωνα με τις εναπομείνασες στελεχάρες στον ΣΥΡΙΖΑ είναι 74.285=63=17. Με τέτοιους υπολογισμούς θα βγάλουν σε λίγο πρωθυπουργό τον Ραγκούση.

Η αριθμητική του Ανδρουλάκη είναι επίσης ακριβής.

Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου η ΝΔ βγήκε πρώτη με 28,31% και το ΠΑΣΟΚ βγήκε τρίτο με 12,79%.

Κατά τον Ανδρουλάκη ο πρώτος «κατέρρευσε» και έπρεπε  «να απολογηθεί» στον τρίτο που έχασε με 15,5 μονάδες διαφορά (13/9).

Αλλά σύμφωνα με τον Ανδρουλάκη διάφοροι πασόκοι την έπεσαν στον Ανδρουλάκη και δεν άφησαν το πρώτο κόμμα να απολογηθεί στο τρίτο. Που είχε κερδίσει παρ’ όλο που είχε βγει τρίτο για τρίτη φορά εντός δωδεκαμήνου, να θυμίσω.

Και το οποίο μάλιστα είχε νικήσει και το δεύτερο αλλά δεν το είχαμε δει. «Πώς μας νίκησε;» αναρωτιέται σήμερα ο Ανδρουλάκης για τον ΣΥΡΙΖΑ αφού «τώρα διαλύεται».

Νομίζω πάντως πως η απολογία των πρώτων λίγη θα ήταν.

Θα έπρεπε να ζητήσουν συγγνώμη που κατέρρευσαν και να παρακαλέσουν για αυτόγραφο. Τώρα στο ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν να βρουν ποιο αυτόγραφο να στείλουν.

Ούτως ή άλλως (όπως ανακοίνωσαν) το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρώτο στις επόμενες εκλογές οπότε λογικό οι μελλοντικοί πρώτοι να στείλουν μπροστάντζα αυτόγραφο στους πιθανούς δευτερότριτους.

Εν τω μεταξύ ο φιλαλήθης Βελόπουλος κάνει δραστήρια καμπάνια υπέρ του Τραμπ κι ανέβασε στο Διαδίκτυο ανάρτηση με «Τα Πέντε Κορυφαία Ψέματα της Κάμαλα Χάρις τα οποία δεν διέψευσαν οι συντονιστές» του ντιμπέιτ (11/9).

Δεν ξέρω πόσο θα επηρεάσει ο Βελόπουλος το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, ιδίως τώρα που αποκάλυψε φόρα παρτίδα τα ψέματα της Κάμαλα.

Σε επίπεδο εντυπώσεων εικάζω ότι θα είναι μια καθοριστική παρέμβαση.

Αλλά σε επίπεδο αριθμητικής πολύ φοβούμαι πως ακόμη κι αν όλοι οι ψηφοφόροι της Λύσης πάνε στην Αμερική να ψηφίσουν τον Τραμπ δεν θα τους πάρει χαμπάρι ούτε το Κάτω Αϊντάχο.