Το πιο ακριβό ναυάγιο, με ένα πλοίο που αγνοείται για περισσότερα από 380 χρόνια μπορεί να βρεθεί.

Γι’ αυτό δεσμεύτηκε μια βρετανική εταιρεία η οποία, όπως λέει, βαδίζει στα ίχνη του.

Το πλοίο, με την ονομασία «Merchant Royal», απέπλευσε από τον Νέο Κόσμο το 1641 φορτωμένο με 100.000 λίβρες χρυσού, 400 μπάρες ασημιού και χιλιάδες πολύτιμους λίθους.

Η αξία του φορτίου υπολογίζεται σήμερα σε 1,5 δισ. ευρώ.

Πώς ναυάγησε το πλοίο

Τον Σεπτέμβριο του 1641 το «Merchant Royal» πλησίαζε επιτέλους στις ακτές της Αγγλίας, όμως το πλήρωμα του έδινε κάθε λεπτό αδιάκοπη μάχη με τα νερά που έμπαιναν στο σκάφος.

Ένας θυελλώδης άνεμος που φυσούσε από τον Ατλαντικό ωκεανό είχε μαστιγώσει το πλοίο ενώ ένας νοτιοδυτικός το έσπρωχνε προς τους κοφτερούς υφάλους των νησιών Scilly και την ακτή της Κορνουάλης.

Το ναυάγιο βρίσκεται κάπου στα ανοικτά των ακτών της Κορνουάλης. Πηγή φωτο: metro.co.uk

Το τραυματισμένο πλοίο πάλεψε κόντρα στη θύελλα αλλά δεν τα κατάφερε. Οι αντλίες παραδόθηκαν στο νερό και το πλοίο βυθίστηκε. Δεκαοκτώ άντρες πνίγηκαν, ενώ άλλοι 40 κατάφεραν να σωθούν

Τι λέει η εταιρεία που το ψάχνει

Ο πρώην ψαράς και ειδικός δύτης Nigel Hodge είναι επικεφαλής μιας ομάδας 11 ατόμων στην Multibeam Services. Αυτή η εταιρεία ειδικεύεται στην ανακάλυψη χαμένων ναυαγίων και έχει ξεκινήσει τις έρευνες.

Σκοπεύει να περάσει το υπόλοιπο του 2024 αναζητώντας το ναυάγιο, που καλύπτει μια περιοχή 200 τετραγωνικών μιλίων του στενού της Μάγχης.

Ο Nigel πιστεύει ότι το ναυάγιο θα μπορούσε εύκολα να αξίζει πολλά δισεκατομμύρια.

Λέει ότι το δέλεαρ του έγκειται στην ανακάλυψη των απαντήσεων, με πολύτιμα φορτία που θα αποτελέσουν αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η νέα τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση αυτού του μυστηρίου, καθώς η εταιρεία διαθέτει μη επανδρωμένα υποβρύχια σκάφη αξίας 3,5 εκατομμυρίων ευρώ και ικανά να πάνε σε βάθος σχεδόν 6.000 μέτρα – βαθύτερα ακόμη και από το βαθύτερο μέρος της ζώνης αναζήτησης – καθώς και νέα τεχνολογία σόναρ.

Όταν βρέθηκε η άγκυρα του πλοίου

Το 2019 ένα αλιευτικό σκάφος ανέσυρε στα δίχτυα του την άγκυρα του θρυλικού πλοίου.

Η άγκυρα που ανασύρθηκε το 2019 πιστεύεται ότι ανήκει στο χαμένο ναυάγιο Merchant Royal

Οι ειδικοί αναγνώρισαν το απομεινάρι του πλοίου από το μέγεθος και την ηλικία.

Οι κυνηγοί θησαυρών απογοητεύτηκαν αφού το σημείο που βρέθηκε η άγκυρα ήταν στα 92 μέτρα βάθος, όπου λίγοι άνθρωποι μπορούν να καταδυθούν.

Ο Nigel λέει ότι η αναζήτηση θα είναι δύσκολη. Υπάρχουν πολλά ναυάγια, και το Merchant Royal είναι μόνο ένα από αυτά. Έτσι, οι ερευνητές πρέπει να ερευνήσουν πολλά ναυάγια και στη συνέχεια να τα αναγνωρίσουν με ακρίβεια.