Την πρόταση για ένα ανοιχτό ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης.

Όπως είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, «πιστεύω ότι χθες στην ανοικτή Κεντρική Επιτροπή υπήρξε ένα πολύ καλό κλίμα πολιτικού διαλόγου. Φαίνεται ότι εμείς δεν μιμούμαστε αρνητικές πρακτικές και συμπεριφορές. Αυτό είναι καλό και πρέπει να συνεχίσουμε έτσι μέχρι τέλους. Θέλω, λοιπόν, να κάνουμε κι ένα βήμα παραπάνω».

Συνέχισε λέγοντας ότι προτείνει το ντιμπέιτ «που έχουμε συμφωνήσει να κάνουμε τις επόμενες ημέρες όλοι μαζί, να γίνει βεβαίως στη δημόσια τηλεόραση και να είναι για πρώτη φορά ένα ανοιχτό ντιμπέιτ και όχι ένα ντιμπέιτ προκάτ παράλληλων μονολόγων, όπως τα προηγούμενα διακομματικά ή εσωκομματικά».

Πρόσθεσε ότι πρέπει «να μπορούν ελεύθερα να μιλήσουν οι υποψήφιοι, να ρωτήσουν ο ένας τον άλλον κι έτσι να γίνει ένας ανοιχτός δημοκρατικός διάλογος».

Κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, «νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε ένα ουσιαστικό βήμα και να αποδείξουμε στην ελληνική κοινωνία ότι το ΠΑΣΟΚ με πολιτικό πολιτισμό καινοτομεί, ανοίγει νέους δρόμους στην πολιτική συζήτηση στη χώρα μας. Νομίζω ότι θα είναι πάρα πολύ καλό, θα βοηθήσει και θα έχει και πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον».

Σημειώνεται ότι στο τραπέζι έχει τεθεί ως ημερομηνία για τη διεξαγωγή η 24η Σεπτεμβρίου, χωρίς ακόμη να έχει συμφωνηθεί από τους υποψηφίους οι όροι της διεξαγωγής του.

«Εκτιμώ ότι μπορούμε να πάμε ακόμα πιο ψηλά, ακόμα πιο γρήγορα»

Αναφερόμενος στο στίγμα της δικής του υποψηφιότητας, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε πως «ζητώ ξανά την ψήφο των πολιτών, των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ. Με την υποψηφιότητά μου εγγυώμαι την ενότητα, την πολιτική αυτονομία κι ένα ΠΑΣΟΚ που θα πάει ακόμα πιο ψηλά».

Ερωτηθείς για τυχόν κυβερνητικές συμπράξεις, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «υπάρχει πια εμπειρία στη Βουλή, υπάρχει ένα κόμμα που είναι σε μια άλλη πίστα, ένα κόμμα που δεν θα συγκυβερνήσει με κανέναν. Θα πάει να πάρει μεγάλα ποσοστά και θα είναι η επόμενη κυβέρνηση. Και θα με ρωτήσετε: «μπορεί να γίνει;». Με μια Νέα Δημοκρατία που καταρρέει και ένα ΠΑΣΟΚ που σήμερα που μιλάμε σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι μακράν δεύτερο κόμμα, αν δεν κάνουμε λάθη, αν μείνουμε ενωμένοι –όποιος και να κερδίσει– και συνεχίσουμε στον δρόμο που έχουμε χαράξει –δηλαδή ορθός λόγος, σοβαρότητα, πολιτικό ήθος, υπευθυνότητα, σύγκρουση με συμφέροντα– εκτιμώ ότι μπορούμε να πάμε ακόμα πιο ψηλά, ακόμα πιο γρήγορα».

«Εύκολες λύσεις δεν θα οδηγήσουν πουθενά»

Συμπλήρωσε ότι «με εμένα δεν υπάρχει κανένα σενάριο συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία. Δεύτερον, με εμένα δεν υπάρχει κανένα σενάριο συγκόλλησης κομμάτων. Νομίζω πως όποιοι τα απεργάζονται αυτά, θα κάνουν μεγάλο δώρο στη Νέα Δημοκρατία. Χρειάζεται χρόνος και χρειάζεται και προσπάθεια. Εύκολες λύσεις δεν θα οδηγήσουν πουθενά».

Τέλος, υπογράμμισε πως «ας κάνουμε ένα ανοικτό πολιτικό συνέδριο των προοδευτικών κοινωνικών δυνάμεων, να μιλήσουμε για το πρόγραμμά μας, να δούμε πού συμφωνούμε. Κι έτσι σιγά – σιγά να φτιαχτεί ένα μέτωπο. Αλλά δεν μπορεί να λες «θα πάω με κάποιους που έχουν κριθεί», να κάνω τι; Να θυμίσω στον λαό την τραγική διακυβέρνηση 2015-19 που ουσιαστικά ήταν το μεγάλο άλλοθι στη Νέα Δημοκρατία;».