Ο αριθμός των νεκρών από τις καταρρακτώδεις βροχές και τις πλημμύρες στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη αυξήθηκε σε τουλάχιστον 16, ενώ αρκετοί ακόμη άνθρωποι αγνοούνται. Θάνατοι αναφέρθηκαν στην Τσεχία, την Πολωνία και την Αυστρία, καθώς οι αρχές στις χώρες που πλήττονται από την κακοκαιρία «Boris» προειδοποιούν ότι τα χειρότερα μπορεί να είναι μπροστά.

Ο επικεφαλής της τσεχικής αστυνομίας, Μάρτιν Βόντρασεκ, δήλωσε στο τοπικό ραδιόφωνο τη Δευτέρα ότι μια γυναίκα πνίγηκε σε ρέμα που υπερχείλισε κοντά στο Μπρούνταλ, μια πόλη περίπου 15.000 κατοίκων στα βορειοανατολικά της χώρας, ενώ επτά ακόμη άνθρωποι αγνοούνται.

Στην Αυστρία, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δύο άνδρες ηλικίας 70 και 80 ετών πνίγηκαν αφού παγιδεύτηκαν από την άνοδο των υδάτων στα σπίτια τους στις πόλεις Böheimkirchen και Sierndorf, αμφότερες στο βορειοανατολικό κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας που επλήγη σοβαρά.

Κακοκαιρία Boris

Βιέννη

Ο αριθμός των θυμάτων στην Πολωνία αυξήθηκε σε έξι, αφού ένας χειρουργός που επέστρεφε από υπηρεσία στο νοσοκομείο πνίγηκε στη νοτιοδυτική πόλη Nysa και τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις νότιες πόλεις Bielsko-Biała και Lądek-Zdrój.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους σε μια έκταση της Αυστρίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας, καθώς η καταιγίδα «Boris» εξαπέλυσε αυτό που ένας δήμαρχος περιέγραψε ως «καταστροφή επικών διαστάσεων».

Κακοκαιρία Boris

Πλημμυρισμένη πόλη στην Τσεχία

Οι πλημμύρες έχουν σπάσει φράγματα, έχουν πλημμυρίσει δρόμους, έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση και σε ορισμένα μέρη έχουν βυθίσει ολόκληρες γειτονιές. «Ζω εδώ 16 χρόνια και δεν έχω ξαναδεί τέτοιες πλημμύρες», δήλωσε στο δημόσιο ραδιόφωνο η Judith Dickson από την Αυστρία.

Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Ρουμανία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ένας στην Πολωνία και ένας πυροσβέστης στην Αυστρία.

Κατεστραμμένες περιοχές χωρίς ρεύμα

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την επιτάχυνση της οικονομικής και άλλης στήριξης των θυμάτων, ενώ ο ομόλογός του στην Ουγγαρία, Βίκτορ Όρμπαν, ακύρωσε όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις του.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, χαρακτήρισε «δραματικές» τις εικόνες από τις πλημμυρισμένες περιοχές στην Αυστρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Ρουμανία και την Πολωνία και δήλωσε ότι η Γερμανία είναι «βαθιά θλιμμένη από την είδηση των νεκρών και των αγνοουμένων» και έτοιμη να βοηθήσει.

Κακοκαιρία Boris

Ρουμανία

Η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη, έτρεχε να προετοιμαστεί για σοβαρές πλημμύρες καθώς ο Δούναβης ανέβαινε, όπως και η πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα. Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Karl Nehammer, δήλωσε ότι η κατάσταση «συνεχίζει να επιδεινώνεται», ιδίως στην Κάτω Αυστρία, η οποία έχει κηρυχθεί περιοχή καταστροφής.

Περισσότεροι από 10.000 εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής είχαν εκκενώσει 1.100 σπίτια στο κρατίδιο, είπε. Η κυβερνήτης περιοχής, Johanna Mikl-Leitner, δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι εκεί αντιμετωπίζουν «δύσκολες και δραματικές ώρες … ίσως τις πιο δύσκολες ώρες της ζωής τους».

Ο δήμος Λίλιενφελντ, με περίπου 25.000 κατοίκους, αποκόπηκε εντελώς από τον έξω κόσμο, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Μέχρι στιγμής έχουν σπάσει 12 φράγματα και χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, δήλωσαν οι αρχές.

12.000 απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στην Τσεχία

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα, κάλεσε τους πολίτες να «ακολουθούν τις οδηγίες των δημάρχων και των πυροσβεστών». Μέχρι το βράδυ της Κυριακής, είπε, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είχαν αντιμετωπίσει 7.884 περιστατικά και 119.000 νοικοκυριά ήταν χωρίς ρεύμα.

Τουλάχιστον 12.000 άνθρωποι είχαν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους σε όλη τη χώρα, δήλωσε ο Φιάλα, προσθέτοντας ότι αν και η βροχή σταμάτησε στις πληγείσες περιοχές, η κατάσταση θα γίνει κρίσιμη για άλλους, καθώς η καταιγίδα κινείται δυτικά και τα ποτάμια συνεχίζουν να ανεβαίνουν.

Τσεχία

«Οι πολύ δύσκολες ημέρες για πολλούς ανθρώπους, δυστυχώς, συνεχίζονται», δήλωσε ο Φιάλα τη Δευτέρα, με 207 περιοχές σε όλη τη χώρα να αντιμετωπίζουν συνθήκες πλημμύρας. Η πιο κρίσιμη κατάσταση ήταν στη νότια Βοημία, είπε, προσθέτοντας: «Παρακαλούμε να είστε προσεκτικοί και υπεύθυνοι».

Ο ποταμός Μοράβα πλημμύρισε περίπου το 70% της τσεχικής πόλης Λίτοβελ, 140 μίλια (230 χιλιόμετρα) ανατολικά της πρωτεύουσας Πράγας, κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε ο δήμαρχός της στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, κλείνοντας τα σχολεία και τις υγειονομικές εγκαταστάσεις.

Στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Οστράβα, ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχει θερμότητα και ζεστό νερό στην πόλη αναγκάστηκε να κλείσει. Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στις πόλεις Krnov και Český Těšín.

Στην Οπάβα, έως και 10.000 άνθρωποι από έναν πληθυσμό περίπου 56.000 κλήθηκαν να μετακινηθούν σε υψηλότερα σημεία. «Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε», δήλωσε ο δήμαρχος, Tomáš Navrátil, στο δημόσιο ραδιόφωνο της Τσεχίας, λέγοντας ότι η κατάσταση είναι χειρότερη από ό,τι κατά τη διάρκεια των τελευταίων καταστροφικών πλημμυρών του 1997, που ήταν γνωστές ως “η πλημμύρα του αιώνα”.

Ρουμανία

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Marcel Ciolacu, δήλωσε ότι η χώρα «θα καθαρίσει και θα δει τι μπορεί να διασωθεί», προσθέτοντας ότι σε σύγκριση με τις χειρότερες πρόσφατες πλημμύρες του 2013, «η ποσότητα του νερού ήταν σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη».

Ένας κάτοικος του ρουμανικού χωριού Pechea, στην πληγείσα περιοχή Galati, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Το νερό μπήκε στο σπίτι, κατέστρεψε τους τοίχους, τα πάντα. Πήρε τα κοτόπουλα, τα κουνέλια, τα πάντα. Πήρε τον φούρνο, το πλυντήριο ρούχων, το ψυγείο. Δεν μου έχει μείνει τίποτα».

Με πληροφορίες από Guardian