Οι πλούσιοι μεταναστεύουν μεταναστεύουν περισσότερο για λόγους ευδαιμονίας και δευτερευόντως για φορολογικούς λόγους.
Περίπου το 83% των ατόμων υψηλής καθαρής αξίας, όσοι δηλαδή κερδίζουν 1 εκατομμύριο δολάρια ή περισσότερα, που σκέφτονται να μετακομίσουν σε άλλες χώρες προτιμούν τη ζωή σε πόλεις για τις πολιτιστικές και οικονομικές ευκαιρίες που παρέχουν, αποκάλυψε η European Lifestyle Report του Knight Frank, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Εν τω μεταξύ, το 17% ανέφερε ότι προτιμά τις αγροτικές τοποθεσίες και τα θέρετρα για το φυσικό τοπίο και τον πιο αργό τρόπο ζωής.
Οι σύμβουλοι ακινήτων Knight Frank ερεύνησαν 700 άτομα με υψηλή περιουσία από 11 διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, σχετικά με την άποψή τους για τις πιο ελκυστικές ευρωπαϊκές πόλεις και θέρετρα. Κατέταξε 10 πόλεις και θέρετρα με βάση το «European Lifestyle Monitor» που τα αξιολόγησε με βάση πέντε βασικές μετρήσεις: οικονομία, ποιότητα ζωής, περιβάλλον, υποδομές και κινητικότητα και ανθρώπινο κεφάλαιο.
Το Παρίσι στην κορυφή
Το Παρίσι βρέθηκε στην κορυφή της λίστας και ξεχώρισε σε κατηγορίες όπως η οικονομία και το ανθρώπινο κεφάλαιο, που περιλαμβάνει παράγοντες όπως τα πανεπιστήμια, τα κεντρικά γραφεία των επιχειρήσεων και οι πολιτιστικές επενδύσεις. Ωστόσο, το Λονδίνο, που συχνά θεωρείται ως κόμβος για τους υπερπλούσιους, δεν μπήκε καν στην πρώτη πεντάδα, και κατετάγη έβδομο.
Η Henley & Partners, μια εταιρεία συμβούλων που παρακολουθεί τις μεταναστευτικές τάσεις, λέει ότι ένα ρεκόρ 128.000 εκατομμυριούχων σχεδιάζουν να μετεγκατασταθούν παγκοσμίως το 2024, σε σύγκριση με 120.000 το 2023, σύμφωνα με την έκθεση της Knight Frank.
Επιπρόσθετα, το 19% των ατόμων εξαιρετικά υψηλής καθαρής αξίας, αυτά που έχουν αξία 30 εκατομμυρίων δολαρίων ή περισσότερο,- σχεδιάζουν να υποβάλουν αίτηση για δεύτερο διαβατήριο ή να αποκτήσουν υπηκοότητα σε άλλη χώρα, διαπίστωσε η Knight Frank.
Οι κύριες προτεραιότητες για τους εκατομμυριούχους κατά τη μετεγκατάσταση είναι η ασφάλεια και η ιδιωτικότητα. Μετά ακολουθούν η απασχόληση, η φορολογία και η εκπαίδευση, σύμφωνα με την έκθεση. Οι Gen Z και οι millennials τείνουν να δίνουν προτεραιότητα στην απασχόληση, ενώ οι παλαιότερες γενιές ασχολούνται περισσότερο με τη φορολογία, σημειώνει το CNBC.
«Η ασφάλεια και η φορολογία είναι πιο κρίσιμες για τα άτομα υψηλής καθαρής αξίας παρά τα ζητήματα βίζας κατά τη μετεγκατάσταση. Με την αυξανόμενη γεωπολιτική αστάθεια και τις προκλήσεις προστασίας της ιδιωτικής ζωής στην ψηφιακή εποχή, αυτή η εστίαση δεν προκαλεί έκπληξη», ανέφερε η έκθεση.
«Οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι αλλαγές πολιτικής οδηγούν τα άτομα υψηλής καθαρής αξίας να μετεγκατασταθούν σε πιο ευνοϊκές δικαιοδοσίες», δήλωσε στην έκθεση η Κέιτ Έβερετ Άλεν, επικεφαλής ευρωπαϊκής οικιστικής έρευνας της Knight Frank. «Η ταχεία απόσυρση 1,5 δισεκατομμυρίων CHF [ελβετικά φράγκα, ή 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια] από την Credit Suisse στα τέλη του 2022 από πλούσιους κατόχους λογαριασμών ανέδειξε πόσο γρήγορα μπορούν να αντιδράσουν τα εύπορα άτομα στους αντιληπτούς οικονομικούς κινδύνους».
Οι 5 πόλεις που επιλέγουν οι πλούσιοι
Οι 5 κορυφαίες ευρωπαϊκές πόλεις που ιδιώτες με υψηλή περιουσία σκέφτονται να μετεγκατασταθούν το 2024, σύμφωνα με την έκθεση Knight Frank:
Παρίσι
Βερολίνο
Βαρκελώνη
Βιέννη
Μαδρίτη
Η πτώση του Λονδίνου
Μια άλλη έκθεση της Henley & Partners έδειξε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι πλέον παράδεισος εκατομμυριούχων, με τη Βρετανία να αναμένεται να χάσει τουλάχιστον 9.500 άτομα υψηλής καθαρής αξίας το 2024, από 4.200 το προηγούμενο έτος.
Η Henley σημείωσε ότι στη δεκαετία του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, μεγάλος αριθμός πλούσιων οικογενειών από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή συρρέουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά μετά το Brexit, μεταξύ 2017 και 2023, έφυγαν 16.500 εκατομμυριούχοι από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η πρόσφατη άρση του φορολογικού καθεστώτος «non-dom» είναι σημαντικός λόγος για την φυγή. Προηγουμένως οι αλλοδαποί πολίτες δεν φορολογούνταν για το διεθνές τους εισόδημα, μέτρο ιδιαίτερα δημοφιλές στους δισεκατομμυριούχους.
Άλλοι λόγοι περιλαμβάνουν πιθανές αυξήσεις στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και υψηλή φορολογία στα ακίνητα. Αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να δουν τον πληθυσμό των εκατομμυριούχων στην Βρετανία να μειώνεται κατά 17% από 3.061.553 το 2023 σε 2.542.464 το 2028, σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιου Πλούτου της UBS, η οποία δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο.
Πηγή: ΟΤ