Eνα νέο πεδίο μάχης αναδεικνύεται στην εκλογική αναμέτρηση για τον Λευκό Οίκο, καθώς το Δημοκρατικό Kόμμα αναζητά ένα πλεονέκτημα: τους απόδημους Αμερικανούς. Δημοφιλή στελέχη των Δημοκρατικών, όπως η πρώην πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι, ο πρώην βουλευτής του Τέξας Μπέτο Ο’Ρουρκ και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ, επιστρατεύονται για να απευθυνθούν σε εκατομμύρια Αμερικανούς που ζουν στο εξωτερικό και θεωρούνται πιθανοί ψηφοφόροι της Κάμαλα Χάρις, γράφουν οι «Financial Times». «Αυτές οι εκλογές είναι πολύ σημαντικές για να μείνουμε στο περιθώριο», λέει η Πελόζι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που απευθύνεται στους ψηφοφόρους του εξωτερικού και αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Οι Αμερικανοί στο εξωτερικό έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη νίκη σε βασικούς αγώνες το 2016 για την ανάδειξη γερουσιαστών και κυβερνητών, αλλά και για τη νίκη του προέδρου Μπάιντεν το 2020», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εκτιμά ότι περίπου 9 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν στο εξωτερικό. Τα στοιχεία για τις προεδρικές εκλογές του 2020 από την Επιτροπή Εκλογικής Βοήθειας των ΗΠΑ έδειξαν ότι περίπου 1,2 εκατομμύρια ψηφοδέλτια στάλθηκαν σε ψηφοφόρους στο εξωτερικό και περισσότερα από 900.000 επιστράφηκαν και υποβλήθηκαν για καταμέτρηση. Αυτές οι ψήφοι θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά στις πολιτείες που πιθανότατα θα κρίνουν τις εκλογές, όπου η Χάρις και ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός της Ντόναλντ Τραμπ δίνουν μάχη στήθος με στήθος.

Aποφασιστικός παράγοντας

Η Εριν Κοτέκι Βεστ, πρόεδρος των απόδημων Δημοκρατικών στον Καναδά, δήλωσε στους «FT» ότι η κύρια προτεραιότητα της οργάνωσης είναι να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους Αμερικανούς να εγγραφούν για να ψηφίσουν και να ταχυδρομήσουν το ψηφοδέλτιό τους το συντομότερο δυνατό. «Το μήνυμά μας είναι, ανεξάρτητα από το πόσες χιλιάδες μίλια μακριά βρίσκεστε, ότι κάθε εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ επηρεάζει τα αγαπημένα σας πρόσωπα, την οικογένεια και τους φίλους σας. Θα επηρεάσει τα επόμενα χρόνια, τις δεκαετίες», τονίζει.

Αν και δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για τις κομματικές προτιμήσεις των Αμερικανών που ζουν στο εξωτερικό, οι Δημοκρατικοί θεωρούνται ως το κόμμα με τη μεγαλύτερη υποστήριξη, σημειώνει ο Κάιλ Κόντικ, αναλυτής στο Κέντρο Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. Ως ένδειξη της αυξανόμενης σημασίας της υπερπόντιας ψήφου, φέτος για πρώτη φορά το Δημοκρατικό Κόμμα έδωσε 300.000 δολάρια στην οργάνωση Δημοκρατικοί στο Εξωτερικό, προκειμένου να στοχεύσουν ομογενείς από τις κρίσιμες, για το εκλογικό αποτέλεσμα, πολιτείες όπως η Αριζόνα, η Τζόρτζια, το Μίσιγκαν, η Νεβάδα, η Βόρεια Καρολίνα, η Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν.

ΚΑΜΑΛΑ ΧΑΡΙΣ

Προηγείται σε θέματα οικονομίας

Η Κάμαλα Χάρις έχει παγιώσει το προβάδισμά της έναντι του Ντόναλντ Τραμπ σε οικονομικά ζητήματα. Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, η δημοσκόπηση των «FT» – Michigan Ross δείχνει ότι η Χάρις έχει μικρό πλεονέκτημα έναντι του Τραμπ στη διαχείριση της οικονομίας, με το 44% των ψηφοφόρων να δηλώνει ότι εμπιστεύεται τη Δημοκρατική αντιπρόεδρο για τη διαχείριση της οικονομίας και το 42% να υποστηρίζει τον πρώην πρόεδρο. Η Χάρις τα πήγε ακόμα καλύτερα με όσους παρακολούθησαν το ντιμπέιτ. Σύμφωνα με την εταιρεία Nielsen, το 48% εξ αυτών δήλωσε ότι εμπιστεύεται την αντιπρόεδρο.