Ετοιμος να ηγηθεί «της μεγαλύτερης μεταμόρφωσης σε μουσείο οπουδήποτε στον κόσμο» και να μετατρέψει το Βρετανικό «στο πιο φιλόξενο και προσβάσιμο στον κόσμο», δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης τόσο σε παγκοσμίως καταξιωμένους αρχιτέκτονες – μεταξύ αυτών και τον Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ που επελέγη για την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου – όσο και σε ανερχόμενους, φέρεται να είναι ο 46χρονος νέος διευθυντής του, Νίκολας Κάλιναν, βάσει όσων είπε στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στους βρετανικούς κυριακάτικους «Times».
Εκεί μεταξύ πολλών άλλων ο επιτυχημένος πρώην διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης Πορτρέτων (όπου έφερε εις πέρας με επιτυχία την 41 εκατ. στερλινών ανακαίνιση) καλείται να απαντήσει και στο θέμα του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα και των Χάλκινων του Μπενίν στις χώρες προέλευσής τους. Επισημαίνει ότι ο νόμος του 1963 απαγορεύει στο μουσείο να αποσύρει οτιδήποτε από τη συλλογή του, ακόμα κι αν το επιθυμούσε. «Το πιο ενδιαφέρον ζήτημα τώρα είναι πώς μπορούμε να συνεργαστούμε με άλλα μουσεία σε όλο τον κόσμο για να δανείσουμε ή να ανταλλάξουμε αντικείμενα», λέει στη βρετανική εφημερίδα. «Δεν υπάρχει καμία νομική δυσκολία σε αυτό και θα ήταν επωφελές για όλους. Ηδη, πολύ περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν τα αντικείμενα του Βρετανικού Μουσείου σε εκθέσεις εκτός του μουσείου παρά όταν το επισκέπτονται».
Στην ερώτηση δε, αν θα μπορούσε μια φιλική συμφωνία δανεισμού να τερματίσει τη φαινομενικά αιώνια διαμάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο Κάλιναν απαντά: «Δεν αποφεύγω την ερώτηση, αλλά αυτό το ζήτημα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές μου. Εξαρτάται από άλλες πλευρές».
Η κλοπή και η ανακαίνιση
Στο τραπέζι της συζήτησης δεν μπορούσε να μην τεθεί το ζήτημα της κλοπής περί των 2.000 αντικειμένων από τις αποθήκες του παλαιότερου δημόσιου μουσείου στον κόσμο, με 271 χρόνια ιστορίας – με την ψηφιοποίηση των συλλογών του να θεωρείται δικλίδα ασφαλείας – αλλά και η αποδοχή χορηγίας ύψους 50 εκατ. στερλινών από εταιρεία πετρελεοειδών που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις από ομάδα ακτιβιστών με οικολογικές ανησυχίες. Ο νέος διευθυντής χρειάζεται 1 δισ. στερλίνες για να υλοποιήσει τα σχέδια ανακαίνισης μέρους του μουσείου – συμπεριλαμβανομένης της αίθουσας των Γλυπτών – και των χώρων υποδοχής, δήλωσε ότι θα ανακοινώσει το αρχιτεκτονικό γραφείο που θα αναλάβει το έργο στις αρχές του 2025, και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επιβάλλει εισιτήριο εισόδου στο μουσείο για να εξασφαλίσει έσοδα.