Αλλαγές στην συνταγογράφηση, δρομολογεί η μεγάλη απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, με τις παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων, που προκάλεσε ζημιά εκατομμυρίων στον Οργανισμό.

Σχεδιάζεται να γίνει ένα νέο σύστημα με το οποίο για να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα πρέπει ο ασφαλισμένος να επιβεβαιώσει έναν κωδικό με μήνυμα OTP που θα έρχεται στο κινητό του. Όπως γίνεται δηλαδή, σε πολλές περιπτώσεις, και με το e-banking σε ορισμένες συναλλαγές.

Λίρες, ράβδους χρυσού και μετρητά, είχαν στην κατοχή τους τα μέλη των κυκλωμάτων που «ξάφριζαν» τον ΕΟΠΥΥ

Τι σχεδιάζεται

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στον Σκάι, «παρά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τεχνικά δύναται, με ΑΜΚΑ ανθρώπου που δεν μπορεί να το δει και να σε καταγγείλει, να κάνεις εικονικές συνταγογραφήσεις. Ένα νέο σύστημα ασφαλείας αφορά σε ένα μήνυμα OTP (επιβεβαίωση), το οποίο θα έρχεται στο κινητό του ατόμου με τον αντίστοιχο ΑΜΚΑ, για συναίνεση στην συνταγογράφηση».

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα και σε άλλες περιοχές, όπου γιατροί προχωρούν σε ηλεκτρονική συνταγογράφηση που υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο των συνταγογραφήσεων άλλων γιατρών της ίδιας ειδικότητας.

«Θα τους ελέγξουμε όλους», είπε χαρακτηριστικά.

Απάτη με ζημιά εκατομμυρίων στον ΕΟΠΥΥ

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο εγκληματικές οργανώσεις που διέπρατταν απάτες με εικονικές συνταγογραφήσης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ και εξαρθρώθηκαν από την ΕΛΑΣ, ζημίωσαν τον Οργανισμός με το αστρονομικό ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ.

Ανάμεσα στους 16 συλληφθέντες βρίσκονται γιατροί, υπάλληλοι και ιδιοκτήτες φαρμακείων σε Αττική και Βοιωτία, ενώ χειροπέδες πέρασαν και σε έναν ιατρικό επισκέπτη.

Οι εγκληματικές οργανώσεις χρησιμοποιούσαν κατά κύριο λόγο ΑΜΚΑ αλλοδαπών, ατόμων που βρίσκονται σε κέντρα κράτησης ή έχουν φύγει από τη χώρα και προχωρούσαν σε εικονικές συνταγογραφήσεις φαρμάκων.

«Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται, όταν κάποιοι αντιλήφθηκαν ότι στον ΑΜΚΑ τους είχαν καταχωρηθεί συνταγές σκευασμάτων τα οποία δεν είχαν ζητήσει», δήλωσε στον ΑΝΤ1, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου. «Για να γράψουν τα φάρμακα, επέλεγαν κυρίως ανασφάλιστους ή αλλοδαπούς. Τα φάρμακα αυτά τελικά κατέληγαν σε πολίτες που δεν τα δικαιούνταν και μάλιστα πολλά από αυτά υπάγονταν στον νόμο περί ναρκωτικών ουσιών», σημείωσε.