«Ευχαριστούμε χίλιες φορές τη Ζιζέλ Πελικό για το τεράστιο θάρρος της», δήλωσε σε τηλεοπτικό δίκτυο η ακτιβίστρια Φατίμα Μπενομάρ από τον σύλλογο «Coudes a Coudes». Μετείχε σε μία από τις πολλές συγκεντρώσεις σε ολόκληρη τη Γαλλία σε υποστήριξη της γυναίκας, της οποίας ο σύζυγος δικάζεται κατηγορούμενος ότι τη νάρκωνε και καλούσε δεκάδες αγνώστους να τη βιάζουν στη διάρκεια μιας δεκαετίας, υπόθεση που έχει συγκλονίσει τη χώρα. Φεμινιστικές οργανώσεις διοργάνωσαν περίπου 30 συγκεντρώσεις από τη Μασσαλία μέχρι το Παρίσι για να εκφράσουν τη στήριξή τους στην Πελικό αλλά και σε όλα τα θύματα βιασμού. «Στηρίζουμε τη Ζιζέλ», «Θύματα σας πιστεύουμε» και «Η ντροπή πρέπει να αλλάξει στρατόπεδο» ήταν κάποια από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στις κινητοποιήσεις.

Σύμβολο σθένους

Η 72χρονη σήμερα Πελικό έχει γίνει σύμβολο σθένους και αντοχής στη μάχη κατά της σεξουαλικής βίας αφότου ξεκίνησε η δίκη σε βάρος του συζύγου της στις αρχές του μήνα. Ηταν η ίδια που επέλεξε η δίκη να είναι ανοιχτή καθώς όπως έχει δηλώσει δεν ήθελε σε όλη αυτή τη διαδικασία, που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο, να είναι μόνη με τους βιαστές της μέσα κλειστές αίθουσες. Ηθελε αντίθετα παρά την εξαιρετική δυσκολία της έκθεσης να δοθεί ένα στίγμα προς αφύπνιση της κοινωνίας απέναντι στη σεξουαλική κακοποίηση και τον βιασμό με την υποβολή των θυμάτων σε νάρκωση, όπως έχει δηλώσει μέσω των δικηγόρων της.

Ο κατηγορούμενος Ντομινίκ Πελικό, επρόκειτο να καταθέσει την περασμένη εβδομάδα αλλά για λόγους υγείας δεν κατέστη δυνατόν. Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα προσέφερε σεξ με τη σύζυγό του σε έναν ιστότοπο, την οποία νάρκωνε συστηματικά και κινηματογραφούσε την κακοποίηση. Μαζί του δικάζονται 50 άνδρες, ηλικίας από 26 έως 74 ετών και αν κριθούν ένοχοι μπορεί να καταδικαστούν σε κάθειρξη έως και 20 ετών. Οι 18 από τους κατηγορουμένους, συμπεριλαμβανομένου του Πελικό, είναι προφυλακισμένοι. Οι υπόλοιποι 32 είναι ελεύθεροι υπό όρους και ένας δικάζεται ερήμην.

Σύμφωνα με τη συνήγορό του, ο Πελικό παραδέχεται τα εγκλήματά του. Μερικοί από τους άλλους κατηγορούμενους έχουν επίσης παραδεχθεί την ενοχή τους ενώ άλλοι λένε πως θεωρούσαν ότι η Ζιζέλ Πελικό προσποιείτο την κοιμισμένη και ότι συμμετείχε με τη συγκατάθεσή της. «Είμαι εδώ για να στηρίξω τη Ζιζέλ και όλες τις γυναίκες, καθώς υπάρχουν πολλές Ζιζέλ, πάρα πολλές Ζιζέλ», δήλωσε καλλιτέχνης που μετείχε το Σάββατο σε διαδήλωση στη Μασσαλία.